Lær om mat og vin hos Bølgen & Moi

Har du lyst til å spise og lære om vin hos Bølgen & Moi på Høvikodden, i Kristiansand og på deres flunkende nye restaurant i Trondheim? Alle steder serveres det en herlig fireretters meny og syv viner. Toralf Bølgen forteller om mat og vin i kom
Redaksjonen
04 Februar 2002 - 08:18

Apéritif og Bølgen & Moi ved Toralf Bølgen legger ut på en ukes turné med god mat og godt drikke. Ikke i bagasjen, for den finnes på plass på alle restaurantene vi skal besøke. Det er sin meget store kunnskap om vin og brennevin og mat og vin i kombinasjon Bølgen tar med seg og vil dele med deg og dine. Apéritif velger alltid å samarbeide med de beste og dette er vel et godt bevis på at de beste også ser på oss i Apéritif som akkurat det.

 
Toralf Bølgen og Trond Moi

Tre steder skal vi besøke og spre det gode budskap: Høvikodden, Kristiansand og på den flunkende nye restauranten i Trondheim. Menyen og vinen er nøye valgt ut for å friste deg optimalt og selvfølgelig er kombinasjon viktig. Den står Bølgen for.

Nederst på siden finner du hvor du skal melde deg på:

Menyen er komponert av Trond Moi og Toralf Bølgen
w Temarinert tunfisk med soyaglace

w Grillet sjøkreps i sin suppe

w Kalvekotelett gratinert med mozarella og parmaskinke

w Vaniljefylte aprikoser med cognackrem

Menyen er inspirert av oppskrifter fra bøkene:
Mat & Vin av Trond Moi og Toralf Bølgen
samt Smak av Trond Moi.

Meld deg på her.

Dette er vinene du skal drikke:
 
Crémant de Bourgogne
Caves de Bailly er den dominerende produsenten av Crémant de Bourgogne og står for nærmere 40 prosent av det som produseres av denne type vin. Appellasjonen dekker et stort område, men druene som er brukt i dette tilfellet kommer fra Maconnais og Mercurey i den sørlige delen av Bourgogne.
Denne vinen har betegnelsen Blanc de Noirs som betyr at det er en hvit vin laget av røde druer. Sammensetningen er 90 prosent Pinot Noir som gir fylde og struktur og 10 prosent Gamay som bidrar med friskhet.

Vinen har elegant mussering, god fylde og lang ettersmak. Tørr, men ikke utpreget snerpende. Den går selvfølgelig flott som aperitiff, men fylden gjør den utmerket til bruk sammen med relativt smaksrike fiskeretter. Best-i-test da Apéritif testet musserende viner i november 2000.

Chablis Cuvée LC 1998
Vingården La Chablisienne tilhører området Chablis nord av Lyon og Beaune i Frankrike, et område som ligger svært langt nord for produksjon av vin og det er hvite viner Chablis er kjent for. Vinmarkene til denne Chablis vinen ligger i området kalt Chablis og er klassifisert som en kommune-chablis.

Chablis Cuvée L.C 1998 er laget 100 prosent av chardonnay-druer som trivs godt i dette kjølige klima og mineralske jordsmonnet og som har gjort Chablis viner verdenskjent.

En frisk, og typeriktig Chablis med aroma fra grønne epler, ren frisk duft, med klassiske toner fra mineraler og kalken i jordsmonnet. En bedre vin til sjømat skal man lete lenge etter. Cuveè L.C er i både 1995 og 1996 kåret som verdens beste ueikede chardonnay.

Tokay Pinot Gris Réserve 2000
Domaine Lucien Albrecht er en liten familieeid produsent som i dag drives av Jean Albrecht, niende generasjon. Domaine Lucien Albrecht holder til i landsbyen Orschwihr i den sørlige delen av Alsace. Vinmarkene ligger spredt rundt i dette området og representerer stor typemessig bredde som hver og en passer svært godt til de forskjellige druetypene som benyttes. Markene har i tillegg svært god eksponering, noe som er en stor fordel i et område der modning av druene kan være et problem. Vinen er laget av 100 prosent Pinot Gris.

Tokay Pinot Gris Réserve 2000 har en fremtredende aromatisk karakter med godt balanserende syrestruktur. Røkt fisk er en klassisk kombinasjon og smaksrike fiskeretter vil også fungere utmerket.

Chianti Classico "Terre di Prenzano" 1999
Laget av produsenten Villa Vignamaggio av druer fra enkeltvinmarken Terre di Prenzano. Dessverre er produksjonen svært begrenset, maks 12 000 flasker årlig.

Fra regionen Chianti i Toscana, vakkert beliggende i Greve. Her finner du det flotte vinhuset Villa Vignamaggio med nydelig utsikt ut over olivenlunder og vinmarker. Mona Lisa ble født og vokste opp her påstås det. Og filmen "Mye ståhei for ingenting" ble spilt inn på eiendommen.

Chianti Classico Terre di Prenzano 1999 er laget 99 prosent Sangiovese (som er hoveddruen i Toscana regionen for røde viner) litt Canaiolo og Trebbiano.
En meget smakfull og konsentrert vin som egner seg til lokale retter fra Italia, gjerne med tomat, hvitløk og urter som smakssettere. Stekte og grillede retter av lam og kalv, samt smakfulle retter av pasta er et godt følge. En svært bærfruktig vin med innslag av solmodne kirsebær og søtlige, avbalanserte eiketoner. Flott syre- og tanninbalanse og lang, fruktig ettersmak. Drikkes best ung, men har lagringspotensiale.     

Rosso di Montepulciano 2000
Agricola Gavioli. Vineriet ligger i Chianciano like ved byen Montepulciano i Toscana, sør for Chianti. Her lager de viner fra forskjellige appellasjoner i området og Vino Nobile er deres hovedvin, men den ferskere Rosso er også et produkt de har stor suksess med.

Rosso di Montepulciano 2000 er laget av 90 prosent Sangiovese (her kaller de druen Prugnolo Gentile) hoveddruen i Toscana-regionen og 10 prosent Canaiolo. Den er en megetfrisk og fruktorientert vin med aromaer i retning av plomme og kirsebær. Noe stall og løv. Fersk, men allerede en leskende vin som vil stå seg godt på å bli servert noe avkjølt.

Brukes til de fleste kjøttretter med noe smakstyngde, men også fiskeretter med mager fisk vil kunne fungere godt.

Montepulciano d'Abruzzo 1999
Vinen er laget av Azienda Agricole Zaccagnini. Eiendommen ligger i kommunen Bolognano i hjertet av regionen Abruzzo. Området preges i stor grad av kooperativer, men det har i senere år blitt fokusert mye på kvalitet og mindre på kvantitet. Zaccagnini har stått i fremste rekke i dette arbeidet. Erkjennelsen av høy kvalitet på druematerialet er en av deres fremste hjertesaker. Produksjonen drives etter økologiske prinsipper.

Montepulciano d'Abruzzo 1999  er laget av druen Montepulciano. Klonen som benyttes er nøye utvalgt og podet på stokker som gir lav avkastning.
Vinen har intens rød farge og aromaer i retning av mørke skogsbær og noe krydder. God fylde og først og fremst en frisk og smaksrik vin med lang ettersmak og påtagelig bløt og innsmigrende karakter. Vil passe fint sammen med de fleste kjøttretter med noe smakstyngde og fyldige oster.  

Chateau Grinou Saussignac 1997
Vinen kommer fra området Saussignac i Bergerac rett utenfor Bordeaux i Frankrike. Et område med svært lik klimatype som man finner i Bordeaux, og egner seg svært godt til dyrking av hvite og røde druer. Chateau Grinou Saussignac 1997er laget av 100 prosent Semillon som trives godt i Saussignac-klimaet, og vi får svært friske, fruktige viner med perfekt forhold til Botrytis (edelråte).

Den er en frisk, fruktig og meget aromatisk vin. Du finner modne aprikos- og ferskenaromaer. Topp søtlig konsentrasjon og fyldig nesten nektarlignende aromakvalitet. En strålende dessertvin til friske fruktdesserter eller en moden god blåmuggost.

Denne vinen er ikke i salg gjennom Vinmonopolet, men finnes på enkelte restauranter. Den produseres i et antall av omlag 1000 flasker, og prisen ville være ca kr. 190,- for en ½-liters flaske. En enklere utgave er imidlertid tilgjengelig; Ch. Grinou 2004 (7366)

Disse stedene besøker vi:
12. mars
BØLGEN & MOI - Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden.
Lunsjcafé og førsteklasses gourmetrestaurant i fantastiske omgivelser,  restauranten rangeres som en av de beste i landet.
Sonja Heniesv 31, 1363 Høvik
Arrangementet på Høvikodden er nå avholdt.

14. mars
BØLGEN & MOI - Kristiansand
Lunchcafé, bar og restaurant på fisketorget i Kristiansand. Lunsjcaféen frister med mange småretter og desserter. Baren tilbyr nypresset juice og cocktails, laget på friske råvarer - i tillegg til et godt utvalg i øl, vin og brennevin. Restauranten har stor à la carte-meny og rikt utvalg av fisk og skalldyr.
Sjølystv. 1A, 4610 Kristiansand
Arrangementet på Høvikodden er nå avholdt.

16. mars
BØLGEN & MOI - Trondheim
Åpnet 6. februar med bar, brasserie, restaurant og selskapslokale. Et mangfoldig konsept i to etasjer i Karl Johans gt 5.

Arrangementene i Kvinesdal og Stavanger er dessverre kanselert.

Klokkeslett: kl. 19:00
Pris: kroner 895 inkl. mva
Sted: Se ovenfor

Avmeldingsfrist: 04.03.2002 kl. 23:59
 
Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c 0678 Oslo, senest åtte dager før arrangementet. Merk innbetalingen med hvilket sted du skal delta. Ta med kvittering. Dersom du melder deg på senere enn åtte dager før smakingen finner sted, må du spesielt huske på kvittering. Melder du deg av etter avmeldingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her