Drikke
Kvinnehuset

Kvinnehuset

I spissen for Umbrias desidert største vinprodusent Cantine Lungarotti og dens store vin Rubesco Riserva Monticchio står to halvsøstre: Teresa og Chiara.
Aase E. Jacobsen
22 Oktober 1998 - 13:52
At Chiara og Teresa Lungarotti har en kvinnelig eksportsjef, Elsebée Ortolani, gjør ikke arbeidet lettere i denne konservative delen av Italia. Men hos Cantine Lungarotti er strategien eksportorientert og da er dyktige og sjarmerende kvinner i spissen en fordel. Chiara og Teresa fortsetter arbeidet for å løfte Umbrias renommé i samme ånd som deres far og stefar Giorgio Lungarotti. I en alder av 88 år er han imidlertid fortsatt aktiv i bedriften som administrerende direktør.
 
Cantine Lungarotti har i dag en turnover på tre millioner flasker fordelt på 20 ulike viner. Men det er døtrene som har overtatt ansvaret for kvaliteten på alle disse flaskene. Chiara, 28 år, er nyutdannet agronom, og elsker livet i vinmarkene: - Jeg har arvet min fars kjærlighet til naturen, og særlig den rundt Torgiano, forteller hun. Bortsett fra noen år ved universitetet i Perugia har hun alltid bodd i den lille byen Torgiano som omkranses av Umbrias aller beste vinmarker. Og hun har vært pappaens øyensten siden hun var hans førstefødte da han var hele 61 år.
 

Chiara Lungarotti
 
Teresa er 43 år og husets vinmaker og ønolog. Læremesteren hennes har vært stefaren Giorgio som av mange regnes som Umbrias vinmessige frigjøringshelt (se artikkel side 28). Selv i dag er Lungarotti enestående i Umbria hva angår filosofi om vinproduksjon både i vinmarken og i cantinaen. Blant annet besitter firmaet den ene av Italias tre mykpresser. Da de ble introdusert for et tiår siden, var de revolusjonerende, men fremstillingen ble stoppet raskt på grunn av for høy pris. Den dag i dag er de unike, og én av forklaringene på hvorfor Lungarotti makter å lage så god hvitvin av to relativt uinteressante druer: Trebbiano toscano og grechetto.
 
Ingen kjemikalier
Trebbiano toscano som er den dominerende hvitvinsdrue i sentrale deler av Italia, tåler ikke for mye bearbeiding. -I skallet sitter mange komponenter som er uønskete i den ferdige vinen, som vil gjøre at den oksiderer raskt eller som overskygger friskheten, hevder Elsebée. Kombinert med vakuumfiltrering før gjæring, en annen moderne metode, oppnås en svært ren most som ikke må behandles med svovel etter at den er ferdiggjæret. Lungarotti har dessuten arbeidet mye med å finne frem til de beste klonene av trebbiano toscano for å redusere avlingen og øke konsentrasjonen i druen.
 
Trebbiano gir normalt viner med god syre og middels alkohol. Dette forsterkes av forholdet at druene, til tross for at de modner sent, plukkes tidlig. Hos Lungarotti kombineres trebbiano med grechetto som har mye sterkere karakter og fruktfylde. Lungarottis Torre di Giano (Janus-tårnet som er byens landemerke) og Il Pino er begge laget av blandingen 70 prosent trebbiano og 30 prosent grechetto. Førstnevnte er frisk, lett kalkpreget med fine syrer og passer godt til enkle fisk- og skalldyrretter. Og vinner av Apéritifs blindtest av hvite italienere i 1996. Il Pino kommer i sin helhet fra én enkeltvinmark, med det samme navnet, beliggende i åssiden midtveis opp mot byen Torgiano. Den har fått et opphold på to måneder i fat. Fylden er større og fruktigheten balanserer fint mot innslaget av fat som bare så vidt kan anes.
 
En annen årsak til de hvite vinenes renhet er å finne i kjølesystemet som muliggjør temperaturkontroll av samtlige trinn i produksjonsprosessen. -Heller ikke i vinmarken bruker vi kjemikalier, og gjødselet er organisk. Våre fem værvarslingsstasjoner sender kontinuerlig informasjon om sollysets intensitet, vind, luft- og jordfuktighet til et laboratorium som analyserer dataene. Rapporter returneres til oss slik at vi kan sette inn nødvendige tiltak hvis for eksempel de klimatiske forholdene ligger til rette for råteangrep, forteller Chiara.
 
Ugresset får også gro til en viss grad og fjernes kun mekanisk. Det gjøres imidlertid mye arbeid i vinmarken som ikke er synlig. Der hvor jordsmonnet er for tungt (leirholdig) for at cabernet og sangiovese skal like seg, graves dreneringsrør dypt ned i jorden og dekkes med grus. -Resultatet er bedre kvalitet på druene, færre sykdomstilfeller i vinmarken samt at vinplantene holder seg friske og produktive lengre, understreker Chiara.
 

 
Det er særlig rødvin Lungarotti er kjent for. Hoveddruen er sangiovese. Også for denne druen har Lungarotti nedlagt mye arbeid for å komme frem til den beste klonen. Som i Toscana blandes sangiovese med canoiolo (30 prosent) for å dempe førstnevntes forholdsvis aggressive tanniner og syre. Lungarotti har på samme måte som for hvitvin (Torre di Giano) skapt sitt eget varemerke for rødvin, Rubesco.
 
Flott 1988
Rubesco "normale" er en ren og vellaget med godt sangiovesepreg. Fine syrer og fin kirsebærfruktighet gjør den velegnet til mat. Storebroren Rubesco Riserva Monticchio DOCG kommer fra vinmarken med samme navn som troner 300 m.o.h. over dalen med elven Tiber (Tevere). -Den sørøstvendte plasseringen i forhold til solen er perfekt for at fotosyntesen skal bli optimal. Jordsmonnet er veldrenert og balansert med en pH-verdi på 7, bestående av leire, kalkstein og sand over vulkansk tuffstein, forteller Chiara om familiens stolthet.
 
Monticchio er en av Italias store viner. Til tross for den store etterspørselen velger Lungarotti å lagre den i ti år før lansering. Nå er det altså 1988 som gjelder, og den er klart bedre enn forgjengeren fra året før: Duften er naturlig nok godt utviklet etter ti år med sangioveses karakteristiske aromaer av "bondegård" i spedd fatkrydder. Smaken er rik og kraftig, men på den elegante siden med syrer som renser opp og ender i en lang, god ettersmak. Vinen er gjæret i ståltank og modnet i barriques i ett år.
 
Ofte må Monticchio-vinen dele oppmerksomheten med San Giorgio, og kanskje spesielt i 88-utgaven som har en kompleks cabernetnese, flott anslag og gode tanniner. San Giorgio får også ti års hvile før den lanseres. Sistnevnte vin som er oppkalt etter sjefen selv ble lansert av denne i 1977. Forskjellen til Monticchio var, på bekostning av canaiolo og sangiovese, en firedel cabernet sauvignon. En andel som Teresa økte til 50 fra 1985, med stor motstand fra stefaren. Og det til tross for at cabernet er et produkt av Giorgio. Druen fantes allerede på Benedictiner-tiden rundt det 10. og 11. århundre, men forsvant etter phylloxera, inntil han plantet nye vinmarker på 50-tallet. Cabernet er plantet i bakkesidene rundt 270 til 300 m.o.h hvor dreneringen er god.
 
Prestisjevinene dekker bare en brøkdel av Lungarottis produksjon. Totalt disponerer familien over 300 hektar. Mye av arealet ligger på flatene ned mot elven Tiber. Her er jordsmonnet rikere, og vinene herfra, hovedsakelig hvite og rosé, er lettere og enklere. Mesteparten av jordeiendommen har vært i familiens eie gjennom generasjoner, og det er langt fra bare druer som dyrkes. Både balsamicoeddik av meget høy kvalitet, honning, selvsagt olivenolje, syltetøy og ikke å forglemme musserende vin, vin santo og grappa selges med Lungarottis stempel.
 

Pilgrimsflasken fra det 17. århundre finnes i museet, samt gjenstander som viser at vin ble drukket og foretrukket et par tusen år før vår tidsregning.
 
Torgiano med sine 5.000 innbyggere er sterkt dominert av familiens aktiviteter: Le Tre Vaselle er et vakkert fem stjerners hotell, bygget i en privatbolig fra 1600-tallet, hvor Lungarotti arrangerer så vel mat- som vinkurs. Og ikke å forglemme: Banco di Assagi d'Italia hvor ønologer og vinekspertise fra hele verden møtes for å kåre landets beste viner. Enestående er en dekkende betegnelse for vinmuséet som ikke bare viser vinfremstilling i et historisk lys, men ikke minst brukskunst og kunst knyttet til vin gjennom flere tusen år. Og muséet er ene og alene jentenes mor, Maria Grazias verk.
 
Lungarotti i Norge
Torre di Giano 1995 (best. utv.7607) kr 98,50
Rubesco 1995 (best. utv. 2678) kr 108,90
San Giorgio 1987 (13529) kr 189,40
talia - Lite rødt paradis
Italia - Marche - Topp vin kitsch flaske
Umbria - I skyggen av Toscana
Topp italiensk vin
Risotto - Hvitt gull
Parmesan - Ost med klang
Aperitifs Kokebok
Aperitifs Polliste Italia
Piemonte
Toscana
Veneteo
Annen
 
 
22.11.98
 
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite
Dagens rett

Valgets kval: Gravet kveitecarpaccio eller stekt kveite

Begge deler er like godt, men smaker altså veldig forskjellig - og med ulike bruksområder.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen
Dagens rett

Før vi kaster oss over julematen for godt, prøv denne asiatiske vrien til fredagskosen

Svinekjøtt med nøttesaus er både smakfull, krydret og lett å få til. Du blir ikke skuffet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her