Kupp til kjelleren

Denne hvitvinen er et av de beste kjøpene over to hundrelapper.
Aase E. Jacobsen
17 Mars 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Egentlig er Baumard Baumard Clos du Papillon Savennières 2006 (51328) veldig billig, når du tar i betraktning hvilken unik vin det er snakk om - og spesielt hvilket potensial den har.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

For chenin blanc fra noe av det ypperste jordsmonnet langs Loire-elven har tilnærmet evig liv. Det gjelder i alle fall for de søte vinene, men denne tørre utgaven er ikke langt unna. Den vil utvikle seg videre i minst 20 år.

Spesielt jordsmonn
En enorm rikdom og samtidig slank og raffinert stil gir en vin som rett og slett er imponerende. Og et lekkert følge til rike retter med lyst kjøtt eller sjømat.

Domaine Baumard eier med sine 7,5 hektar rundt halvparten av vinmarken Clos du Papillon i appellasjonen Savennières. Formen på vinmarken har gitt navn til den siden den ligner en sommerfugl sett ovenfra. Det helt spesielle jordsmonnet av oppsmuldret skifer og vulkanske steinarter sørger for den store rikdommen samtidig som chenin-druens naturlig høye syre får lov å utvikle seg optimalt under disse forholdene.

Domaine Baumard har siden 1990 vært drevet av Florent Baumard. Familien har tradisjoner i området tilbake til 1624, men det var først i 1968 at de anskaffet seg de to perlene i Savennières, Clos du Papillon og Clos St. Yves.

Skrukork
Baumard jobber ikke biodynamisk som naboen Nicolas Joly, men faren Jean tok for 35 år siden konsekvensene av etterkrigstidens hang til å bruke alle hjelpemidler i vinmarken. Derfor introduserte han et system hvor de alternerer mellom gressvekst og pløying mellom radene. Dessuten lar de vinplantene vokse seg til to meters høyde før de bindes opp. Dette for å øke tilfanget av sol på løvverk og drueklaser. Samtidig som beskjæring i vekstsesongen unngås. Alle druer plukkes naturligvis for hånd.

Florent Baumard overrasket "alle" da han tok i bruk skrukork for samtlige av sine viner i 2006, også Quarts de Chaume som altså er en ekstremt lagringsdyktig vin. Han liker ikke fat, og lar vinene hvile i ståltankene til de er klare for tapping. Dermed eksponeres de for veldig lite oksygen før de kommer i flaske. Det er også en av grunnene til at selv en 10 år gammel vin smaker utrolig ungdommelig.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Sjekk ut de 10 utvalgte vinene som blir servert!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her