Enkle, nesten ubemerkede tiltak kan redusere utslipp, avfall og utgifter drastisk. Det er konklusjonen etter et forskningsprosjekt utført av GreeNudge i samarbeid med Cicero og Nordic Choice Hotels.
I forsøket gikk restauranter ned en størrelse på tallerkenene. Resultatet ble 20 prosent mindre avfall og like fornøyde gjester, heter det i en pressemelding fra Cicero.
– Tiltaket er enkelt, men klimabesparelsen er betydelig. Vi håper flere storkjøkken inspireres til lønnsomme, grønne dytt, sier Steffen Kallbekken, GreeNudge og forskningsleder ved CICERO, i en pressemelding.
Nordiske storkjøkken genererer hvert år 840.000 tonn matavfall, tilsvarende 1,6 millioner tonn CO
Totalt 52 hoteller deltok i studien. Alle målte og rapporterte matavfall og gjestetilfredshet daglig. Restaurantene i undersøkelsen anslo at hver kilo matavfall koster 50 kroner. Mindre tallerkener ga 19,5 % mindre avfall. Ved iverksetting på alle 170 Nordic Choice hoteller, vil de samlet spare 613 tonn matavfall årlig, tilsvarende 1166 tonn CO
LES OGSÅ: Årets CEO i Europa