Krise i Australsk vinindustri

En sterk innenlandsk dollar og en altfor stor drueproduksjon i forhold til etterspørselen, skaper krisen.
Redaksjonen
19 November 2009 - 16:00

Flere vinprodusenter i Australia tvinges nå til å legge ned ettersom etterspørselen etter deres produkter har falt dramatisk. Vinindustrien i Sør-Australia er inne i en dyp krise, noe som fører til at hundrevis av arbeidstakere blir arbeidsløse. Det skriver www.wownews.se.

Blant andre Stonehaven Winery i Padthaway i sørøstre Australia meldte nylig at de stenger 27. november. En talsmann for vinindustrien regner med at 6.000 til 8.000 hektar av landets vinmarker kommer til å bli lagt ned på grunn av økonomske problemer.

20.000 hektar for mye
Direktøren for Wine Grape Growers' Australia, Mark McKenzie, sier i en pressemelding at store deler av vinnæringen lider av økonomisk stress.

- Vi har minst 20 000 hektar for mye areal nå. Vi må redusere med minst 10 prosent i den nærmeste tiden, hevder han.

Også eksporten av Australsk vin har rast med over 20 prosent de siste 12 månedene sammenlignet med rekordårene 2006/07. Årsaken er sannsynligvis den sterke australske dollaren som gjør det vanskelig å konkurrere på utenlandske markeder.

Raser ytterligere
Mark McKenzie mener at de to siste årenes store rekord avlinger kommer til å føre at prisen på druer kommer til å rase ytterligere neste år.

Drueprisen sank med mellom 30 til 50 prosent i fjor. Flere faktorer indikerer at prisen kommer til å synke med ytterligere 20 til 30 prosent etter kommende innhøsting, mener han.

- De dyrkerne som ikke har en fast leveringsavtale eller ikke finner et alternativ marked for sitt produkt, står overfor en ekstremt vanskelig situasjon i løpet av 2010, sier Mark McKenzie.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En slik fiskerett vil alle ha
Dagens rett
Torskegryte med sitron og pinjekjerner

En slik fiskerett vil alle ha

Torsk, skrei eller annen hvit fisk som smaker av Italia er en løsning på hverdagsmiddagen som garantert faller i smak. Her er den kjappe oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her