Krever tiltak for artsmangfold

- Europeisk landbrukspolitikk utrydder arter i raskt tempo og må endres.
23 September 2011 - 11:47

En rekke omfattende tiltak er nødvendige for å stanse utryddelsen av artsmangfoldet i eureopeisk landbruk. Det er konklusjonen etter en stor workshop i regi av Slow Food Foundation for Biodiversity i Italia fredag 16. september, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

Politikere, aktivister, vitenskapsfolk og miljøvernere var invitert for å diskutere hvordan den dramatiske nedgangen i artsmangfoldet i Europa kan stanses.

Bakgrunnen for konferansen var den forestående revisjonen av EUs felles landbrukspolitikk, en politikk som av deltakerne fikk hovedansvaret for den negative utviklingen.

Deltakerne pekte på flere forhold som de mener har skyld i de siste årenes nedgang for artsmangfoldet: Spredning av monokulturer, store dyrkingsområder, overforbruk av nitrogen, subsidier som støtter kvantitet framfor kvalitet og forurensing.

Til tross for bred enighet om behovet for omfattende reform av europeisk landbrukspolitikk, var det liten optimisme å spore under konferansen.

- De største subsidiene går til «høykonsentrert jordbruk», og det er nesten ingen land som ønsker reformer. Det er få som har interesse av å endre fordelingen av midler, sier Ariel Brunner, leder i for EU-politikk hos stiftelsen BirdLife Europe.

Hannes Lorenzen, seniorrådgiver ved Europaparlamentets komité for jordbruk og distriktsutvikling, delte konferansedeltakernes frustrasjon over manglende tiltak fra regjeringer og offisielle organer. Han la mye av skylden på konflikter med den mektige matindustrien, og understreket behovet for press nedenfra.

Kraften fra grasrota, bønder og forbrukere, er nødvendig for å få til endringer, som bør skje raskt, konkluderte Lorenzen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bobler, sjømat og sommerstemning
Matkurs og vinkurs
Winedinner 22. mai i Oslo

Bobler, sjømat og sommerstemning

Den 22. mai inviterer vi til en smakfull kveld på Louise Aker Brygge med 5 glass av Italias beste musserende viner, franciacorta, og et bugnende sjømatfat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her