Kontinentalt i fjellheimen

Tittelen "Fru Ingrid på Røisheim" signaliserer tradisjonsmat som krotakake, brunost, graut og en dæsj rein i ny og ne. Så feil kan man åpenbart ta.
Redaksjonen
21 August 2008 - 12:13

Ingrid Hov Lunde er den som styrer kjøkkenet ved Røisheim hotell og skysstasjon. I bokas velkomstord framstilles hun som en "kanskje litt for enkel" kokk. Lam skal smake lam, og brokkoli skal ikke smake karri. Hun mener at krydder ofte dreper råvarene, og "ser ikke en gang på en oppskrift med ti slags krydder". Fru Hov Lunde sverger til timian eller rosmarin, leser vi.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Fremmede fugler
Så er det vi begynner å bla i en forøvrig lekkert fotografert bok (Espen Grønli). Umiddelbart møter vi chilimarinerte scampi, kamskjell med rognsaus og korianderdressing, kamskjell med sprøstekt serranoskinke og ruccolasalat i balsamico. De parmesanstekte aspargesene har slått følge med sprøstekt chorizopølse. Med andre ord: flere råvarer har lagt mange mil bak seg før de endte på kjøkkenbenken i fjellheimen. Og bruken av krydder er en smule mer dristig enn antydet. Det som kunne se ut til å bli "å, nei, ikke nok en kjedelig kokebok fra Lom-eller-hva-det-nå-heter", gjøres til skamme.

Flotte farger
"Når jeg setter opp en meny, skal det være et spill av farger", skriver Ingrid Hov Lunde innledningsvis, og har sine ord i behold. Breiflabb med spekeskinke og rødbetsaus (pyntet med grønne asparges) er direkte flott, og noe så enkelt som rakefisk tartar med hakket rødløk er ikke bare en påminnelse om at sesongen nærmer seg, men det ser også nydelig ut. Den kanskje eneste fotograferte retten som ikke umiddelbart er til å spise opp, er stekt rypebryst med rørte bringebær. Brystene ser både gjennomstekte og stusselige ut.

Snadder fra havet
Men, altså: ei bok som overrasker i positiv retning. Her er til og med ei veldig fristende Middelhavsgryte (avbildet på bokas forside), med kaskade av snadder fra havet. Dessertene er slett ikke glemt, og Morten Schakendas lokale bakeri er presentert i et eget lite kapittel.
Og skulle du få behov for å røre litt på deg etter maten, er det snedig nok lagt inn en liten avslutning der det anbefales tre turer med Røisheim med utgangspunkt. Hva med å tusle en tur opp på Galdhøpiggen etter middagen? Her får du kart, men kompass må du holde selv. Det samme gjelder kondis.

172 sider
420 kroner
Skald Forlag
 
Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her