Kokker i kulturmøte

Femten polske kokkestudenter får i disse dager vist sine ferdigheter og presenterer egen matkultur for norske ganer.
Redaksjonen
06 Mai 2008 - 13:00

Det handler om et samarbeid mellom en polsk videregående skole og Fosen videregående skole. Polakkene er i Norge som et ledd i det interkulturelle utdanningsprogrammet Leonardo Da Vinci. Det er et EU/EØS-basert utdanningsprogram hvor målet er økt fagkunnskap og økt kulturforståelse.
 
- Vi lærer mye nytt, og det er så mange hyggelige mennesker her, sier Michal Kluk, en av de 15 kokkestudentene som er i Ørland og Bjugn på kokkepraksis i disse dager.
 
Han er elev ved en skole i Tychy i Polen. Det er en videregående skole med til sammen over 700 elever, spesialisert for yrkesfag.
 
Mat er kultur
De 15 studentene er fordelt på ulike spisesteder i kommunene. Både hotell, sykehjem, kantine og restauranter har fått nyte godt av de unge polakkenes ferdigheter.
 
- De er kjent for sin grundighet og arbeidsvilje, noe de til fulle får vise disse tre ukene, sier fagleder ved Fosen videregående skole, Kjell Bigset til Fosna-folket.
 
Flere av studentene jobber på Ørland kysthotell, der de også bor. De laget en helaftens gourmetmiddag og har også holdt en polsk aften.
 
Fisk på menyen
Rektor Joanna Zebrowska forteller at det allerede er tidligere elever som serverer fisk på norsk vis i en restaurant i Polen. Det er et resultat av et studieopphold her. Så nå forventer de at det kommer på menyen flere steder etter hvert.
 
De polske elevene mener at tempoet i Norge er rolig.
 
- Her er det ikke noe stress, men jobben blir jo gjort, sier Michal Kluk.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her