Knallkjøp x 2

Denne franske rødvinen som finnes i alle polutsalg er en oversett perle. Veldig god kvalitet til en liten pris. Dessuten finnes den i en tidsriktig rosa utgave.
Aase E. Jacobsen
27 Mai 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Hvert år lanseres ca 500 nye viner i polets basisliste. Veldig mange av disse får et kort liv i hyllene. Atter andre lever, om enn et ganske så anonymt liv, på at de ble lansert som en del av et såkalt fokusområde. Men når ett år er gått, som er måleperioden for suksess, er alt glemt. Slik blir det kanskje også for franske Ch. Flotis Cuvée Elles 2007 (80031) som kom sammen med en stor mengde andre viner fra det ganske så vidstrakte området Sørvest-Frankrike sist høst.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Mineralsk og særpreget
Men før den forsvinner ut i det store intet (les: bestillingslista), bør den absolutt ikke forbli uprøvd. Spesielt fordi den har helt andre egenskaper å by på sammenlignet med andre viner i sitt prissjikt. Og etter å ha roet seg et halvt år i flaske siden lanseringen, har den slipt av sine aller røffeste kanter, men byr fortsatt på mye særpreg.

Den er nemlig ganske så mineralsk, med innslag av så vel stall som blomster og urter. Gode syrer og fine men faste tanniner sørger for et godt potensial som matvin. Selv om den funker bra til enklere grillmat, gjør den seg enda bedre sammen med en god kjøttgryte eller ovnsstekt kjøtt.

Tre damer
Den lave prisen til tross, så er denne vinen altså så langt unna masseprodusert vin fra sør som du kan komme. På alle måter. Den kommer fra et bortgjemt område som heter Fronton som ligger rett nord for Toulouse og er laget av tre damer. Derav navnet Cuvée Elles. Cathy, Katia og Myriam som alle er av vinbondefamilie med lange røtter i Fronton, kjøpte i 2004 en gammel eiendom, Ch. Flotis.

De 28 hektarene dyrkes etter såkalte bærekraftige prinsipper. Og i vinkjelleren er det samme regime som hersker. Vinene får "lage seg selv" og de verken klares eller filtreres for å beholde maksimalt med karakter.

Blomster og syrlige bær
Fronton er kjent for lokale druer som negrette i tillegg til "lånedruer" fra både øst (syrah) og vest (cabernet). Negrette finnes omtrent bare rundt Toulouse og antas å ha kommet dit ved hjelp av korsfarere på vei fra Kypros.

Hvis den røde blir for rustikk, men du fortsatt er nysgjerrig på negrettedruen, finnes det en rosa utgave, Elles Rosé 2008 (57757), som viser frem druens preg av blomster og syrlige bær i enda større grad. En superfrisk vin som er perfekt for den forestående sesongen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her