Drikke
Knallkjøp fra Alsace

Knallkjøp fra Alsace

Disse hvitvinene er veldig gode kjøp, spesielt for den som trenger noe å legge i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
08 August 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Noen av de mest ettertraktete vinene fra Alsace har ordet Clos i seg. På toppen troner Clos Sainte Hune fra Trimbach som produseres i et antall av 9000 flasker og som dermed er nærmest uoppnåelig. Til Norge kommer bare noen få flasker årlig og prisen ligger på 1100 kroner og mer.

En av de beste

Men det finnes mer tilgjengelige alternativer med et veldig godt potensial. Clos Liebenberg fra Domain Zusslin regnes som en av de fem beste clos-ene i Alsace.

Zusslin Clos Liebenberg Riesling 2010 (5986)er nå å få i den supre 2010-årgangen. Jeg smakte den sammen med 2008 og 2006 i fjor, og ble overbevist om denne vinens store potensial. 2010 står fram med sin lekre syrestruktur. Dette er snadder for kjelleren.

Optimalt for riesling

Også denne vinen har svært begrenset tilgjengelighet selv om det ikke reflekteres i prisen. Parsellen på 3 hektar ligger i forlengelsen av grand cru-en Pfingstberg, men har altså ikke grand cru-status (til forskjell fra Sainte Hune).

Les mer om grand cru i Alsace

Den er innrammet av vegetasjon og steinmurer og får dermed sitt eget miljø og mikroklima. Den sørøstlige eksponeringen og bratte skråningen med leire, kalk og sandstein gir optimale forhold for en syrefrisk og konsentrert riesling.

Enda mer sol

Konsentrasjonen er enda høyere i Zusslin Pfingstberg Riesling Grand Cru 2008 (5987). Den får sine druer fra Pfingstberg. Zusslins parseller ble plantet på 1950-tallet, så de har nå en anselig alder. 2008 var et utmerket år for Alsace-riesling. Derfor har denne grand cru-en mye å by på. Eksponeringen er sør-sørøst, og får dermed mer noe mer sol enn Liebenberg.

Se vår store test av Alsace-riesling

Av den grunn lager Zusslin også en søt vin herfra, Zusslin Pfingstberg Riesling Vendanges Tardives Grand Cru 2000 (5985), i utvalgte årganger. 2000 er ikke det største året for sent høstete druer (vendage tardive), syrenivået var ikke høyt nok til å gi vinene «evig liv», men denne holder fint i alle fall 10 år til.

Biodynamisk siden 1997

Zusslin er til tross for at det her jobbes veldig «moderne» og biodynamisk (siden 1997), en svært tradisjonsrik vingård som ble etablert i 1691. Det er nå 12. og 13. generasjon som holder i tømmene. Beliggenheten er i den sørlige delen av Alsace, i landsbyen Orschwihr som altså har én grand cru. Landsbyen er like kjent for den karakteristiske åssiden Bollenberg som har et sterkt kalkjordsmonn, men et noe varmere klima, og derfor er å foretrekke for de mer aromatiske druene, særlig gewürztraminer.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her