Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Noen av de mest ettertraktete vinene fra Alsace har ordet Clos i seg. På toppen troner Clos Sainte Hune fra Trimbach som produseres i et antall av 9000 flasker og som dermed er nærmest uoppnåelig. Til Norge kommer bare noen få flasker årlig og prisen ligger på 1100 kroner og mer.
En av de beste
Men det finnes mer tilgjengelige alternativer med et veldig godt potensial. Clos Liebenberg fra Domain Zusslin regnes som en av de fem beste clos-ene i Alsace.
Zusslin Clos Liebenberg Riesling 2010 (5986)er nå å få i den supre 2010-årgangen. Jeg smakte den sammen med 2008 og 2006 i fjor, og ble overbevist om denne vinens store potensial. 2010 står fram med sin lekre syrestruktur. Dette er snadder for kjelleren.
Optimalt for riesling
Også denne vinen har svært begrenset tilgjengelighet selv om det ikke reflekteres i prisen. Parsellen på 3 hektar ligger i forlengelsen av grand cru-en Pfingstberg, men har altså ikke grand cru-status (til forskjell fra Sainte Hune).
Den er innrammet av vegetasjon og steinmurer og får dermed sitt eget miljø og mikroklima. Den sørøstlige eksponeringen og bratte skråningen med leire, kalk og sandstein gir optimale forhold for en syrefrisk og konsentrert riesling.
Enda mer sol
Konsentrasjonen er enda høyere i Zusslin Pfingstberg Riesling Grand Cru 2008 (5987). Den får sine druer fra Pfingstberg. Zusslins parseller ble plantet på 1950-tallet, så de har nå en anselig alder. 2008 var et utmerket år for Alsace-riesling. Derfor har denne grand cru-en mye å by på. Eksponeringen er sør-sørøst, og får dermed mer noe mer sol enn Liebenberg.
Se vår store test av Alsace-riesling
Av den grunn lager Zusslin også en søt vin herfra, Zusslin Pfingstberg Riesling Vendanges Tardives Grand Cru 2000 (5985), i utvalgte årganger. 2000 er ikke det største året for sent høstete druer (vendage tardive), syrenivået var ikke høyt nok til å gi vinene «evig liv», men denne holder fint i alle fall 10 år til.
Biodynamisk siden 1997
Zusslin er til tross for at det her jobbes veldig «moderne» og biodynamisk (siden 1997), en svært tradisjonsrik vingård som ble etablert i 1691. Det er nå 12. og 13. generasjon som holder i tømmene. Beliggenheten er i den sørlige delen av Alsace, i landsbyen Orschwihr som altså har én grand cru. Landsbyen er like kjent for den karakteristiske åssiden Bollenberg som har et sterkt kalkjordsmonn, men et noe varmere klima, og derfor er å foretrekke for de mer aromatiske druene, særlig gewürztraminer.
Foto: Roger Kolbu (Apéritif)