Knallgodt til viltet

Det er vinene til en nykommer, men slett ingen hvem som helst, som anbefales til høstens kraftige viltretter.
Aase E. Jacobsen
01 Oktober 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er all grunn til å takke unge David Reynaud for at han i 2002 trakk familiens vingård ut av kooperativet i Tain. For ellers hadde vi ikke kunnet nyte slike lekkerbiskener som Les Croix Crozes-Hermitage 2011 (57790) og Georges Reynaud Crozes-Hermitage 2011 (57789).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Veldrenert
Begge er fantastisk gode uttrykk for så vel syrah som crozes-hermitage. Den første har større fylde og er ikke så røff som den andre, men begge har en fascinerende saftig og kjøttfull skogsbærfrukt som gjør at du formelig lengter etter neste slurk.

Forskjellen på de to er vinmarkens konstruksjon samt alder på vinstokkene. Le Croix har planter på mer enn 50 år, mens den andre er velvoksen nok med sine tjue år. Jordsmonnet er sandholdig leire med overflaten dekket av rullesteiner. Under leiren er det et tykt lag med hvit grus, ned mot 6-7 meter. Dreneringen er med andre ord veldig god og røttene tillates å trenge dypt ned for å hente næring.

Vin til kompisene
Noe som er i samsvar med Reynauds naturlige tilnærming til druedyrking. Han la nemlig om til biodynamisk etter å ha kuttet båndene til kooperativet. Før det hadde han kjørt en økologisk linje, hvilket også var årsaken til bruddet. Han følte nemlig at han ikke fikk betalt for det ekstraarbeidet han la ned, samtidig som det ikke gagnet noen at hans "rene" druer ble mikset med andres konvensjonelt dyrkete. Før han laget sin første offisielle årgang, i 2003, hadde han hvert år (og det fra han var bare 13 år) eksperimentert på egen hånd og laget et par tusen liter vin - til kompisene først og fremst.

Slik oppdaget han hvor godt vinen kunne smake. Mye takket vær det lave utbyttet som er langt under enn det som er gjennomsnitt for appellasjonen. For de eldste parsellene er det snakk om 25 hl/ha.

Selv med 17 hektar totalt lager han bare 70.000 flasker. Av den grunn kommer begge "våre" viner i et begrenset antall til Norge. Skulle de bli raskt utsolgt, er det verd å vente på 2008 som kommer senere i høst.

Stilen er forventet å bli en tanke lettere, all den tid dette året var fylt med ufordringer, men de som liker en syrefrisk syrahstil, får det de ønsker.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak
Dagens rett

Når blåskjell tilberedes slik som her, får de ekstra god smak

Blåskjell er like perfekt som kveldskos, som forrett eller hovedrett. Prøv denne spennende oppskriften hvor du får brukt opp rester i barskapet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her