Drikke
Knallbillig og godt fra Bulgaria

Knallbillig og godt fra Bulgaria

Produsenten Zagreus overbeviser med sine rødviner av druen mavrud. En av dem er en god utfordrer til amarone.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fra å være den viktigste rødvinskilden til det norske markedet midt på 90-tallet, har Bulgaria siden forsvunnet helt. Hele vinindustrien kollapset på grunn av store kvalitetsproblemer, og den ble liggende lenge nede mens sårene sakte leget seg.

Kvalitetsløft

Men nå har det skjedd saker. Bulgaria er atter en interessant leverandør av veldig prisgunstige viner. Det som er nytt er at kvaliteten er betraktelig løftet, i hvert fall er det inntrykket etter å ha smakt gjennom et utvalg viner som nylig er ankommet Norge. Om det er representativt for bulgarsk vin som sådan, kan jeg ikke si noe om. Det jeg kan si er at vinene som nå er å få kjøpt er av et helt annet kaliber, både hva kvalitet og karakter angår, enn på 90-tallet.

Slik var det på 90-tallet

Zagreus er en av de nye og spennende produsentene som har dukket opp i kjølvannet av kollapsen. Familiebedriften som ledes av Dimitar Kostadinov ble etablert i 2004 og har hele 120 hektar vinmarker som drives økologisk. Målsetningen med Zagreus er å bli best på druen mavrud som er en særegen bulgarsk drue knyttet til området Assenovgrad, omtrent midt i landet. Druen har godt lagringspotensial og kjennetegnes av modne røde bær, jordsmonn og krydder, god syre og bra tanniner.

Amarone-kopi

For hundrelappen er derfor Zagreus St. Dimitar Mavrud 2009 (97779)både en veldig god introduksjon til denne spennende druen samtidig som det er en god vin for høstlige måltider. Utmerket følge til lam.

Litt mer trøkk og farge er det i Zagreus Tiara Cuvée 2008 (97776) siden den inneholder både cabernet sauvignon og syrah. Ekstra mye vin for pengene byr deres toppvin, Zagreus Vinica 2009 (97778), på. Den er en utradisjonell vin siden den er laget av druer som har tørket i tre måneder, inspirert av suksessen amarone har på det internasjonale markedet. Men denne rene mavrud-vinen har klart å beholde sin egenart slik at den ikke oppleves som noen blåkopi, men heller en veldig god og fyldig vin som også tåler et langt opphold i kjelleren.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her