Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Fra å være den viktigste rødvinskilden til det norske markedet midt på 90-tallet, har Bulgaria siden forsvunnet helt. Hele vinindustrien kollapset på grunn av store kvalitetsproblemer, og den ble liggende lenge nede mens sårene sakte leget seg.
Kvalitetsløft
Men nå har det skjedd saker. Bulgaria er atter en interessant leverandør av veldig prisgunstige viner. Det som er nytt er at kvaliteten er betraktelig løftet, i hvert fall er det inntrykket etter å ha smakt gjennom et utvalg viner som nylig er ankommet Norge. Om det er representativt for bulgarsk vin som sådan, kan jeg ikke si noe om. Det jeg kan si er at vinene som nå er å få kjøpt er av et helt annet kaliber, både hva kvalitet og karakter angår, enn på 90-tallet.
Zagreus er en av de nye og spennende produsentene som har dukket opp i kjølvannet av kollapsen. Familiebedriften som ledes av Dimitar Kostadinov ble etablert i 2004 og har hele 120 hektar vinmarker som drives økologisk. Målsetningen med Zagreus er å bli best på druen mavrud som er en særegen bulgarsk drue knyttet til området Assenovgrad, omtrent midt i landet. Druen har godt lagringspotensial og kjennetegnes av modne røde bær, jordsmonn og krydder, god syre og bra tanniner.
Amarone-kopi
For hundrelappen er derfor Zagreus St. Dimitar Mavrud 2009 (97779)både en veldig god introduksjon til denne spennende druen samtidig som det er en god vin for høstlige måltider. Utmerket følge til lam.