Klassisk fra Bergen

Det har lenge vært hevdet at Bergen ikke har noen egen akevittradisjon, noe som har vist seg å være fullstendig feil. Nå er byens egen akevitt under navnet Bergens Aquavit 1818 lansert.
Redaksjonen
19 September 2002 - 01:02

Bergenserne hevder sågar at det var nettopp i byen mellom de syv fjell at den norske akevittens vugge sto. Det vi vet er at slottsherren til Bergenshus, Eske Bille, avsendte et brev til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros den 13. april 1531. Her sto det å lese at Bille «sender Hans Velærverdighet noget Aqua Vitae til hjelp mot alle sykdommer, så vel innvortes som utvortes».
Fem år senere kom reformasjonen med brask og bram, og forholdet til alkoholholdige drikker ble noe forandret, både hos leg og lærd. Men ikke alle tok Luthers lære bokstavelig. I 1624 måtte en innføre forbud mot skjenking av øl og brennevin i brylluper. Ja, det gikk så langt at en til og med forbød prestene å brenne sitt eget brennevin i 1638.

H.R. Martens
I tidligere tider var brennevin basert på korn, og Bergen var en ikke ubetydelig importhavn for disse frøplantene. Rundt midten av 1700-tallet skal det ha vært 15 brennerier med til sammen 27 kjeler i Bergen. I årene som fulgte var det litt opp og ned, både med antall brennerier og om det var lov eller ikke lov å bedrive den edle destillasjonskunsten. I 1818 var det kun seks brennerier tilbake, og blant disse var H.R. Martens Brænderi. Med bakgrunn i resepter fra blant andre dette er det at destillatør Halvor Heuch hos Arcus Produkter nå har gjenskapt Bergensakevitten.

Karve og anis
Selv om «originalen» hadde korn som basis, er dagens Bergens Aquavit 1818 (34242) basert på potetsprit.
- Kornspriten ble utkonkurrert av potetspriten rundt 1830, men for å gjenskape litt av spritkarakteren fra tidlig 1800-tall har vi tatt inn noen av de gamle smakselementene i spriten. På den tiden ble spriten gjerne drukket uten smakstilsettinger. Derfor er bergensakevittens reseptur enkel i forhold til antallet krydder og klassisk for den tidsepoken. Hovedingrediensene er karve og anis, forteller Heuch.
Akevitten framstår som en ren krydret karveakevitt med et lite anisinnslag. Dette er en god matakevitt med en moderat fatkarakter, og modningstiden er i underkant av ett år.
- De gamle byakevittene lå ikke lenge på fat, og fatene gjorde mer tjeneste som emballasje og transportmedium enn som et instrument for å modne og tilføre brennevinet karakter og styrke, sier Heuch.

Foto: Lars Ole Ørjasæter

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her