Godbiter i pollisten
Klar for noe nytt? Du blir positivt overrasket

Klar for noe nytt? Du blir positivt overrasket

Disse hvitvinene er så smaksrike at de erstatter rødvin i mange sammenhenger. Og de røde kan sågar erstatte hvitviner. Men likevel er de forskjellige. Felles har de at de er signert en ung vinmaker med potensiell kultstatus. 
Aase E. Jacobsen
31 Mai 2017 - 14:45

Villa Job Untitled 2015 er en både knallgod og morsom og innsmigrende hvitvin som gjør rent bord når du trenger en vin som passer til mange retter, også de med litt vanskelige aromaer som røyktoner eller bitre aromaer. Og det er det jo en del av på sommerlige menyer eller koldtbord. 

Den er laget av druesorten friulano som er en av viktigste i den nordøstlige delen av Italia hvor den kommer fra. Det gjelder også druen refosco som riktignok er rød, men som i tilfellet Villa Job Serious No Sulfites 2015 har gitt en veldig kul rødvin med druesortens typiske lett parfymerte og lakrispreget bærfrukt. Også den er som skapt for sommerlige fester. Upretensiøs og altså helt uten tilsatt svovel.

Alessandro Job.

 

Bak disse vinene og vingården Villa Job står Alessandro Job som dyrker de 6,5 hektarene biodynamisk. Allerede i 1985 sørget bestefaren for økologisk sertifisering, men Alessandro ønsket å ta den et steg videre siden han erfarte at han på den måten fikk enda bedre resultater. Han er ifølge eget utsagn ikke helt bokstavtro, men følger den biodynamiske kalender så langt det lar seg gjøre. Selv om refoscoen er laget uten ekstra svoveltilsetting, bruker han mindre doser enn regulert av biodynamien for de øvrige vinene, fra 60 for de røde til 80 mikrogram pr liter for de hvite. Alessandro lager naturlige viner, men altså ikke naturviner.

Beliggenheten er i Pozzuolo del Friuli rett utenfor Udine, i den østlige delen av Friuli Grave. Dette er et relativt flatt område, med leirholdig jordsmonn.

Les mer om vinene fra dette området

Fra samme sted kommer også en flott, snart fire år gammel og svært seriøs og konsentrert pinot grigio, Villa Job Pinot Grigio 2013 som i stor grad overflødiggjør rødvin i glasset, om enn på en annen måte enn friulanoen. For her snakker vi om litt mindre rock’n roll, og mer i retning av høytidelige anledninger som jubileer og bryllup med elegante romslige glass.

Bli kjent med områdets gastronomi

Upretensiøs er produsentens «enkleste» viner som i både rød og hvit utgave er svært så velegnete for sommerens utendørsmenyer. De er laget på samme måte som de andre, bare at her er avlingen litt høyere, 42 hl/ha mot 28 hl/ha, derfor er også vinene billigere.

At Villa Job-folket er upretensiøse er lett å se.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev   

  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    341.80 kr
    Varenummer:
    3968501
    90 POENG
    Villa Job Piantagrane
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    412.10 kr
    Varenummer:
    6991801
    88 POENG
    Villa Job Untitled
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    224.00 kr
    Varenummer:
    3968101
    86 POENG
    Villa Job Rosso
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    224.00 kr
    Varenummer:
    3968601
    86 POENG
    Villa Job Bianco
  • Produsent:
    Villa Job
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Friuli-Venezia Giuli
    Pris:
    367.30 kr
    Varenummer:
    6991701
    85 POENG
    Villa Job Serious
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos
Dagens rett

Det blir feststemning med kamskjell som forrett eller kveldskos

Kamskjell er en lekker forrett og denne kombinasjonen vekker garantert matlyst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto
Dagens rett

Aspargesen er i butikkhyllene: Lag en herlig salat med hasselnøttpesto

Nå kan du begynne å nyte aspargesbuntene som ligger fristende friske og grønne i grønnsaksdisken. Denne salaten er en fin måte å variere med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her