Kjekke Charles

Verdens beste kokk i 2003, Charles Tjessem, har som mål å løfte Sandnes ut av den gastronomiske bakevjen - med et svært så folkelig konsept. Det synes sandnesboerne er kjekt.
Redaksjonen
02 Desember 2006 - 14:57

Charles Tjessem har rukket mye siden han som 14-åring startet i oppvasken på hotell Sverre i Sandnes. Han er en energisk og målrettet flink mann, noe som har gitt ham mange spennende erfaringer. Inkludert et møte med lettveggen som han selv kaller det. Tjessem har blant annet jobbet for mesterkokkene Bent Stiansen og Eyvind Hellstrøm, vært daglig leder for Gastronomisk Institutt, kokk i kantinen på Statoil, kaptein på kokkelandslaget, fjernsynskokk på NRK, og nå eier og kokk i egen restaurant. "& De" er medeierne Monica, Charles' kone, og Stein Erik Alvestad, samt personalet.

Stein Erik er også Sandnes-gutt og tidligere kollega fra Statoil-kantinen. Han er dessuten prisbelønnet som sin kollega med seier i nordisk mesterskap for kokkelærlinger i 1999. Mathuset Charles & De åpnet 1. juni, og i følge lokalavisen Sandnesposten var pågangen med nysgjerrige og sultne gjester så stor på åpningsdagen at det gikk tomt for mat. Tilstrømmingen ble tydeligvis større enn Charles og de hadde forventet.

Hvorfor har du startet restaurant i Sandnes og ikke i Stavanger?
- Tanken på at det hadde vært kjekt å starte et eget sted har alltid ligget og ulmet. Det er noe vi har diskutert og snakket om i lange tider, selv om det ikke har vært et must. Da vi fant beliggenheten var vi ganske sikre på at vi ville sette i gang. Hvorfor Sandnes og ikke Stavanger er et godt spørsmål. Det å være en av få i Sandnes, i stedet for en av mange i Stavanger, synes vi er en viktig ting. Vi ser hvordan det bygges ut her, og hvordan tilveksten er, og da føler og tror vi at det kan være en langsiktig investering å starte opp noe i Sandnes. Både jeg og Stein Erik er fra Sandnes, og det er jo også en grunn til å starte her. De fleste sier vi tenker med magen og ikke med hodet i vår bransje. De har ikke tro på at det er liv laga i Sandnes, sier Charles og røper dermed at det har han og de andre.

Barneforeldre velkomne
Charles & De disponerer hele 800 m² midt i Sandnes sentrum. Lokalene ligger mot det som sies å være Norges lengste gågate, Langgata, i en ende, og mot jernbanestasjonen i andre ende. Charles & De har store vindusflater og man kan ikke unngå å se folk som sitter og koser seg der inne. Gjennom vinduene er også lokalenes tiltalende interiør godt synlig. Moderne, lyst og fristende, med gjennomgående bruk av lune farger som oransje og brunt. Friske innslag av vårlig grønt og skinnende blanke betonggulv utfordrer, men dempes av kontrasten til det rolige, varme nøttetreet i bordflatene. Målet med Charles & De er enkelt; det skal være et folkelig treffsted for alle, ikke en høytidelig gourmetrestaurant.

- Vi har prøvd å finne en drift som gjør at det enhver tid er mennesker her. Slik at gjester naturlig kan komme tilbake på kveldstid å kose seg, selv om de har vært her på dagtid, forteller Charles, og forklarer videre: - Derfor har vi delt inn i tre deler. Den delen som vender ut mot Langgata er cafe og butikk på dagtid fram til 18. Midtdelen fungerer også som cafe på dagtid, og blir gjort om til tapasbar om kvelden. I andre enden har vi brasseriet, i tillegg til selskapslokale og kurs- og konferanseavdeling i andre etasje, og cateringdrift. Vi har også snakket om å lage miljøgate med uterestaurant utenfor her. Vi hadde mange planer, men utgangspunktet er at det skal være et treffsted for gjestene. Uten at det raner lommeboken deres. Det skal være et folkelig sted som lever, og da må prisene være deretter. Og så langt har det fungert greit.

Målgruppen for Charles & De er alle - fra liten i vogn til stor med stokk. Pensjonister kommer innom med barnebarna sine, skoleungdom drikker caffe latte, venner møtes for et bedre måltid, og bryllupsgjester feirer i selskapslokalet.

Økonomi og personale
- Vi har gjort til rette for småbarnsforeldre, med skikkelig stellerom og barnemeny. Og potetmos i stedet for pommes frites. Vi håper å gjøre en god figur overfor småbarnsforeldre. Kanskje de skal ha barnedåp en gang, eller konfirmasjon. Da håper vi at de husker på oss som et sted de fikk god service. Vi fanger dem allerede fra de er bitte små, sier Tjessem med et smil.

Hva er det viktigste for deg som restauratør?
- Utenom økonomi - det er jo viktig å ha penger til å kjøpe nye råvarer vi kan servere - er det absolutt personale som er det viktigste. Du kan være så flink du bare vil, men hvis du ikke har et personale som jobber bra, blir det aldri godt nok. Det er vår målsetning at personalet skal ha det bra, og at de skal synes det er kjekt å gå på jobb. Det er jo kjekkere å møte en blid servitør enn en sur servitør. De fleste restauranter i Norge jobber med små marginer, noe som er en tøff utfordring. Bare i fjor gikk 431 restauranter konkurs, og vi ønsker ikke å være en av dem.

Hva er det da som driver deg til å starte restaurant når det er så pass risikofylt?
- Søken etter å skape noe som går mot strømmen. Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre nettopp det. Det gjør jeg som regel med andre ting også. Jeg prøver i hvert fall det, å tenke litt annerledes. Ved å tenke annerledes, være fleksibel og tilgjengelig skal vi overleve.

Kortreist mat
En forhold Tjessem tenker litt annerledes om er matleveranse. Hos Charles & De får du servert kortreist mat. Det betyr at maten er lokal og dermed har reist kort før den ankommer kjøkkenet. Charles forklarer nøye bakgrunnen for valg av lokale råvarer.

- Salaten vi får levert om en halvtime var nyskåret klokken åtte i morges. Nyskåret salat smaker veldig godt. Det er mange grunner til at vi gjør det på denne måten. En ting er selvfølgelig kvalitet på produktet. En annen ting er ofte pris. Vi hopper over et mellomledd, men ofte går det opp i opp fordi vi bruker mer tid på å skaffe varene. Det enkleste er å sende én fax til én leverandør i stedet for til mange små produsenter. En annen ting er at det er miljøvennlig. Forurensingen er mindre når varene transporteres fra nærområdet i stedet for fra det store utland. Selvsagt er det også fint å støtte opp om lokale arbeidsplasser. I tillegg gir vi lærdom til yngre kokker og ansatte om viktigheten av gode råvarer i forhold til sesong. Norsk blomkål har én sesong. Det er en sesongvare som må verdsettes når den er på topp.

På menyen kan gjestene velge blantallerede svært populære klassikere som Cæsar-salat og Club sandwich, eller større måltid bestående av alt fra marinert skatevinge med avokadokrem og jordskokkchips, til bakt kveite med sukkererter og sennepsaus. Fra kjente og kjære retter, til de mer ukjente og kanskje utfordrende rettene, alltid med utgangspunkt i sesongens råvarer. Men det er jo ikke alltid at den forhåndsopptrykte menyen stemmer overens med de råvarene kokkene har tilgjengelig.

- Drømmen er å kunne lage mat ut fra det vi har. At gjesten gir oss fritt spillerom til å komponere en meny til dem der og da. På den måten ville vi fått maksimal utnyttelse av dette med lokale råvarer, og det ville gitt oss en spennende og kreativ arbeidssituasjon. Jeg tror at de som er lærlinger her vil lære mye mer på den måten enn hvis det er en fast meny. Men jeg forstår jo veldig godt at gjestene vil ha en meny i forkant. Det er tryggere på den måten, og folk flest liker trygghet, utdyper Tjessem.

Tjessemen vil videre
Charles Tjessem mener at han per i dag har en drømmejobb. Restaurantdrift er noe han har tenkt på og drømt om lenge, nærmere bestemt i åtte år i følge ham selv. I planleggingsprosessen har han dratt nytte av erfaringer han har fått rundt om i verden.

- Det har vært et langt svangerskap, for å si det sånn. Drømmejobben er jo å kunne yte en god jobb overfor gjestene og kunne tilfredsstille dem. Hvis alt går på skinner, vil nok Tjessemen litt videre og, sier han med et lurt smil.

Hvor går veien da?
- Nei, det vet jeg ikke. Jeg ønsker å få ting til, og jeg har lyst til å skape noe. Jeg kan ikke sette meg ned og hvile på laurbærene, jeg må videre. Jeg må utvikle meg og lære nye ting og være med å skape noe. Allerede nå har jeg begynt å tenke videre på hva vi skal gjøre her. Et mathus må hele tiden leve og tilpasse seg de kundene som kommer.

- En fransk kokk sa en gang for lenge siden, at hvis du skal starte restaurant, bør du starte opp i nærheten av jernbanen. Der kommer det alltid tilreisende mennesker, avslutter Charles Tjessem med et lurt smil.

www.charlesogde.no

Tekst: Astrid Hagen
Foto: Mari Hagen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her