Kan også røde viner ha vinstein?

Ja, svarer vår spesialist Frithjof Nicolaysen og gir en grundig forklaring på hvorfor og hva vinstein er, og konstaterer at det ikke er påvirker smaken på vinen.
Redaksjonen
02 Juni 2000 - 19:13

Både røde og hvite viner kan ha vinstein. At noen forbinder det mest med hvite viner, er naturlig siden det er større sjanse for slik utfelling i hvite viner. Dette skyldes at syremengden er høyere i hvite viner (garvestoffene gjør at alle røde viner må gjennom en biologisk avsyrning, eple-melkesyregjæring). Syremengden eller pH i vinen er en av de faktorene som forårsaker utfelling. Alkoholstyrken er en annen. Tenk bare på årgangsportvinen som har betydelig med vinsteinsutfelling etter noen år.

Som spørreren riktig påpeker har dette ikke noe med smaken å gjøre hvis en da ikke skulle være uheldig å smake på noe av bunnfallet som er sandaktig og av og til bittert på grunn av garvestoffer som faller ut sammen med krystallene. I hvite viner kan krystallene som er saltet av vinsyren se ut som glasspartikler eller edelstener. I magesekken blir dette saltet løst helt opp.

Med unntak av de dyrere kvalitetsvinene blir all vin stabilisert ved lav temperatur for å unngå fremtidig vinsteinutfelling som mange opplever som fremmed og uønsket selv om det er helt ufarlig. Ettersom kunder av dyre kvalitetsviner er mer kjent med fenomenet unngår produsentene denne stabiliseringen som uunngåelig tapper vinen for endel stoffer som bidrar til opplevelsen av kvaliteten.

Viner som har lang fatlagring, for eksempel Gran Reserva i Rioja, vil sjelden vise dette ettersom utfellingen skjer i eiketønnene før flasketappingen. Ser man å innsiden av slike tretønner glinser de som om de var glassbelagte.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj
Dagens rett
Janssons fristelse

Gjør som svenskene, server denne klassikeren til julefrokost eller -lunsj

Det er ingen grunn til å fortelle familiens mest følsomme at det er ansjos i denne potetgratengen. De vil garantert elske den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her