De beste norske kokebøkene i år dekker hele spekteret, fra coffee table-bøker, via potensielle klassikere til de virkelig matnyttige.
For fjerde år på rad kårer Apéritif og Norli «Beste norske kokebok».
I årets konkurranse deltok 27 norskproduserte kokebøker, noe som er en kraftig økning fra i fjor, og som tyder på en optimisme hos forlagene til å satse på egenproduksjon.
For flere av kokebøkene er det investert betydelig, men for enkelte ikke nok til å nå tetsjiktet.
Juryens bedømmelse av årets finalister
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb med å plukke ut årets fem finalister.
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten i Oslo fredag 25. november 2011 kl 13. Møt opp og få en smakebit på det beste fra den norske kokebokhøsten.
De nominerte til tittelen Beste Norske kokebok 2011 er:
Den aller beste, lureste og mest praktisk kokeboken
The Flying Culinary Circus (Press Forlag)
Tittelen lover mye, men strengt tatt er dette ingen kokebok i tradisjonell forstand. Boken til de fire mesterkokkene som står bak gruppen The Flying Culinary Circuser imidlertid super til å gi leseren lyst til å forsøke nye teknikker på kjøkkenet. Her lærer du om koking, steking, laging av saus, confitering og mye annet som kokker behersker bedre enn oss andre.
Tipsene er enkle og direkte, og plutselig er du i gang med retter som har en vanskelighetsgrad du ikke behersket tidligere. En inspirerende, nyttig og nyskapende kokebok med fristende bilder.
Den aller beste, lureste og mest praktiske kokeboken
Tina Marie Dingsøyr Vik og Øyvind Vestrheim (Dinamo Forlag)
Svalbard er rammen rundt denne boka, der forfatterparet styrer gryter og kjeler ved restaurant Huset i Longyearbyen. Men mye av «handlingen» foregår utendørs, der det jaktes på rein, ishavsrøye, sel (som du neppe spiser til hverdags) og rype.
Boken er dog ikke slik at alt er avhengig av at du har naboskap til Nordpolen for å finne råvarer til lekre retter som er like lekkert fotografert. Også sau, flesk, torsk og oksehaler blir spennende tilberedt. Boken er preget av fortellerglede og kjærlighet – til mat.
Lofthus Samvirkelag og Åpent Bakeri (Aschehoug Forlag)
Denne boka er skrevet med glimt i øyet, men er også dønn seriøs. Pizza er både god og skikkelig mat, men den må lages fra bunnen av.
Prosjektet er preget av en sterk vilje om å få nordmenn til å velge bort ferdigpizzaen. Den du lager selv er mye bedre. Men da må du lage bunnen riktig, fikse en fin saus, velge det beste fyllet og toppe med en super ost. Og du må steke pizzaen riktig. "Samvirkelagsbestyrer" Sevaldsen vil overbevise deg om at det verken er vanskelig eller tidkrevende å lage pizza.
Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje (Drivkraft Forlag)
Gastronomisk Institutt står bak oppskriftene i denne boken, som byr på det ypperste av hva norske farvann har å friste med av råvarer. Det betyr ikke at den bare er snobbete, for her har også makrell, sei, blåskjell og andre dagligdagse arter fått god plass.
Men for viderekomne er det også mye å hente. Når fileterte du sist et breiflabbhode? Eller lot en kongekrabbe få nærkontakt med en solid dose rød chili? Bildene som er signert Tom Haga er av veldig høy kvalitet, og forklaringene så enkle som mulig i en bok med så store ambisjoner som denne.
Dette er en bok som vil bli husket. Og som har potensial i seg til å bli en klassiker.
Den beste sjømaten fra kalde klare farvann i Norge
av Gastronomisk Institutt, Tom Haga, Andreas Høy Knudsen og Knut-Espen Misje
Iskremfabrikken – Brødrene Hellstrøms beste desserter
Eyvind og Jan Hellstrøm (Aschehoug Forlag)
Her blir vi med brødrene Hellstrøm tilbake til hjembyen Moss, der de to matglade guttene nærmest vokste opp i onkel Arnes iskremfabrikk. Duoen spiste ekte, hjemmelaget is hver eneste dag. Favorittene var krokan, vanilje og jordbær.
I voksen alder gir brødrene Hellstrøm oss disse oppskriftene, og mange flere. Ikke bare is med smak av pistasj og bringebær, men også en rekke sorbeter, pærer med lakrisiskrem og sharonsorbet. Som forfatterne selv sier det: Skal du lage den unike smaken av nylaget iskrem, må du til en topp iskrembar eller lage den selv. En bok til sødmefylt inspirasjon sommer som vinter.
Iskremfabrikken – brødrene Hellstrøms beste desserter
Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.