Norsk juleøl er som regel framstilt fra importerte råstoffer. Nå går flere mikrobryggerier sammen med Bioforsk for å prøve ut norske sorter av humle, bygg og urter. Det skjer gjennom et nytt fireårig prosjekt finansiert gjennom Forskningsrådet, melder Bioforsk.
– Det er stor interesse for matspesialiteter, inkludert øl med lokal tilknytning, historie og smak. Det sier forskningsleder Ragnar Eltun ved Bioforsk Øst Løken i Valdres. Han skal lede det nye forskningsprosjektet der en skal prøve ut både gamle norske kornsorter til malting og bruk av norsk humle til brygging av øl.
LES OGSÅ: Ny juleølrekord
Gjennom prosjektet skal en undersøke gamle og nye byggsorter med hensyn på maltingsegenskaper og dyrkingsmuligheter i ulike landsdeler for å oppnå en stabil maltkvalitet. Videre å undersøke variasjon i innholdsstoffer i norske humlekloner samt utvalgte arter av urter for bruk i lokale produksjoner av øl.
Prosjektansvarlig er Nøgne Ø, med flere bryggerier og mikrobryggerier som samarbeidspartnere, Norbrygg, Bioforsk, Graminor og danske AgroTech.