Juledrikke 98
Apéritif presenterer et knippe gode ting å ha i glasset i julen. Cognac for damene, gløgg for herrene, en ekte julevin i det minste på etiketten, en megaflaske som vil imponerere de fleste, en billig bordeaux, en god bag in box og så avgjort en klassisk R
Redaksjonen
12 November 1998 - 21:34
Julevin
Også vinflaskene fås med julete etikett. Vinimportøren
Scanvin hadde stor suksess med julevinen i fjor og håper selvsagt på det samme i år. Innholdet som i år er en 1996 Domaine des Marbrières AOC Faugères er valgt ut blant 13 viner av et panel bestående av representanter fra restaurantbransjen, vinklubber og vinmiljøet for øvrig. Julevinen skal ikke bare være en god vin til en god pris (kr 89, best.utv. 31468) men også passe til høytidens matretter. Drueblandingen er klassisk for denne delen av Frankrike: 40 prosent syrah, 30 grenache og 30 carignan. Dyrkingen har skjedd under kontrollert avkastning (40 hl/ha). Vinen har tilbrakt ett år i fat og tåler ytterligere 3-5 års lagring.
Store forhold
Store vinflasker er ikke dagligkost for noen. Og sjelden til en akseptabel pris, for det er stort sett bare prestisjevinene som blir forunt å selges i store flasker. Modningen skjer som kjent saktere i store volum. Men det er ikke
derfor Les Vignerons de Laudun har tappet sin Camp Romain Côte-du-Rhône-Villages Laudun 1995 i en spesialdesignet flaske på fem liter. Vinen er med sine tre år drikkeklar, som de fleste fra denne delen av Rhône, men den tåler likevel et opphold på et par-tre år i kjelleren. Les Vignerons de Laudun er et kooperativ bestående av 250 medlemmer (vinbønder). Laudun var en av de første kommunene som fikk anledning til å knytte navnet sitt til den større appellasjonen Côte-du-Rhône-Villages. Druene er klassiske for området: 70 prosent grenache og 30 prosent syrah. Og vinen har de karakteristiske rhônske aromaene av pepper og bjørnebær. Velegnet til gryteretter så vel som andre rustikke kjøttretter. Hvis du virkelig vil imponere familien (og da må dere være en del samlet for en flaske tilsvarer 6 2/3 vanlige) i julen, kan du satse på denne vinen til ribben. Under juletreet vil den også utmerke seg.
Klassisk Rioja
Marques de Murrieta tilhører de klassiske produsentene i Rioja. Selv om eksperimentgleden også har fått fotefeste i dette huset. Og resultatene fra deres nye serie Collection 2100 har vært gode nok til å please Robert Parker. Han priser denne (røde) fruktbomben som her i Norge selges for kroner 116,70 (34796, best.utv.). Når det gjelder Murrieta er det imidlertid lov å være konservativ. Derfor bør du ikke la sjansen gå fra deg til å smake på deres toppvin Castillo Ygay Gran Reserva Especial 1989 til kroner 217,70 (7731, best.utv.). En flott vin til viltretter som også tåler, og vil ha svært godt av et opphold i kjelleren noen år til. Et langt bedre kjøp er deres Reserva Especial 1991 til kroner 149,40 (7732, best.utv.), også den en vin for kjelleren, men som er nydelig til kraftig mat som for eksempel rype. Vinen leveres i tre flaskestørrelser, 75 cl, 150 cl (kr 287,40) og 3-liters til kroner 526,90.
Billig-bordeaux
Ingen liker å benevnes med ordet billigkopi. Men for Silhouette 1996 fra Côte-de-Duras er dette ingen fornærmelse, tvertom. Med dagens høye bordeauxpriser er det nødvendig å lete etter alternativer som gir bedre valuta for pengene, og det gir absolutt Silhouette. Vinen er laget av druene merlot (50 prosent), cabernet sauvignon (35 prosent) og cabernet franc (15 prosent) og har den riktige bordeauxnesen, god fylde og frukt. Runde tanniner gjør at vinen er behagelig å drikke allerede nå, til de fleste retter av rødt kjøtt og gjerne også til enklere viltretter. Prisen er utrolige kroner 87,10 (best.utv. 34797).
Svensk yndling
Svensker har mer peiling på gløgg enn nordmenn, i hvert fall liker de å late som. Saturnus Drikkeklare Gløgg har 30 prosent av dette kjempemarkedet i Sverige og er nå klar for norske nisser. Oppskriften er gammel, hemmelig og svensk. Alkoholinnholdet er så lavt, kun 2,2 prosent, at du behøver ikke la bilen stå, eller si nei til å krydre førjulstiden litt. Prisen er rundt kroner 35 for 0,7 l (tappet i vinflaske med skrukork). Gløggen selges gjennom dagligvarehandelen. Saturnus er allerede representert i Norge ved Le Mixx-produktene, et drinkmikseprogram som også selges i vanlige butikker.
Svensk yndling II
Åkesson heter nabolandets mest solgte rød- og hvitvin. Forklaringen er kanskje like enkel som at Rødvin er tidenes bestselgende norske, nemlig at navnet lar seg uttale uten at du behøver å slå krøll på tungen eller føle deg ydmyket foran poldisken. Åkessons italienske rødvin Terra dell'Oro har nå inntatt norske polutsalg med sine bokser i forskjellige størrelser. De minste er på 25 cl (tetrapak) og dekker akkurat dagsrasjonen, neste er på 75 cl (tetrapak), og de største er 3-liters bag-in-box. Pris er henholdsvis kr 25, 68 og 261 (v.nr. 31530). Terra dell'Oro er laget av sangiovese, montepulciano og aglianico fra de søritalienske områdene Basilicata og Campania. Den er en grei hverdagsvin med behagelig smak av sursøte kirsebær. En vin på den lette siden til tilsvarende enkle retter.
Bag-in-box og tetrapak utgjør allerede en dominerende andel av vinsalget i Norge, og er stadig økende. Åkessons finnes også i en gul og rødstripete spansk utgave laget av garnachadruen, den spanske arbeidshesten. For kroner 90 pr liter (kr 270 for 3-liters bag-in-box, v.nr. 31533) får du en saftig vin med et godt bærpreg i tillegg til et snev av den typiske spanske krydringen. Alle Åkessons pakninger er påtrykt oppskrifter som passer til vinen samt tips om annen matfølge.
Cognac til damene
Jenter har andre smakspreferanser enn gutta hva angår cognac. De fruktige, blomsteraktige og mindre trepregede utgavene virker å ha større gjennomslag hos damene. Liker din kvinne cognac, men ikke det samme som deg, kan det hende at hun finner seg til rette med Ch. Montifaud VSOP til kroner 394,20 (best.utv. 34975). Den har en god søtlig duft av aprikoser, er fyldig og rund med en behagelig fruktig finish. Dessuten er flasken elegant og stilren uten stæsj. Produsenten er familieeid og benytter kun druer fra egne vinmarker som befinner seg i Petite Champagne. Denne VSOP'en er lagret i 10 år hvilket er langt mer enn vanlig for andre i samme kategori (loven krever fire år).
Bache-Gabrielsens punch
Dette er familen Bache-Gabrielsens egen oppskrift
1 flaske Bache-Gabrielsen
1 flaske rom
1 flaske rød bordeaux
1 flaske rød portvin
Hell samtlige flasker i et passende kokekar, helst jerngryte, sammen med passende mengder valnøtter, rosiner, svisker, fikner samt krydder som nellik kardemomme og litt kanel.
Alt varmes opp til nesten kokepunktet. Tenn spritdampen. Deretter øses væsken over en finmasket jernrist hvor det er plassert sukkerbiter. Når flammen slukker er punchen klar til bruk.
Aase E. Jacobsen
11.12.98
Forsiden akkurat nå