Julecognacen må du handle nå

Det er for tidlig å tenke på julegaver nå, tenker du. Og det er vi helt enige i. Men hvis du vil ha julecognac på bordet i år, må du handle nå. Vi lover deg store smaksopplevelser.
Aase E. Jacobsen
31 Oktober 2003 - 16:43

Hele Norges - og i særdeleshet Nord-Norges - egen cognacblender, Jon Bertelsen,  stiller i år opp med ikke mindre enn sju ulike julecognacer. Som i fjor er kvaliteten helt i toppsjiktet, bare vellagrete cognacer fra de aller beste jordsmonnene, får inngå i blandingene som altså er godkjent av Bertelsen, og derfor er helt uten tilsetting av farge (karamell). Men det er kun cognacen som bærer hans navn som er helt egen komposisjon. Derfor er også prisen svært gunstig.

Ikke for det, de øvrige koster bare noen tiere mer for flasken som altså er på en halv liter. Svært praktisk siden dette er cognacer som er beregnet på å bli konsumert i løpet av julesesongen. De er dessuten satt sammen for at de skal nytes etter sesogens kraftige kost og derfor er også alkoholinnholdet et par-tre prosent høyere enn for vanlig cognac. Kvantum er dessuten svært begrenset, så hvis du skal sikre deg din skjerv må du trykke på bestillingsknappen raskt.

J. Normandin-Mercier Christmas Cognac Grande Champagne XO
1991-årgang fra Petite Champagne
46794 - kr 359,90 (50 cl)
Farge og duft: Gyldenbrun. Svært heftig duft som samtidig er raffinert med flott innslag av aprikos i alle varianter.
Smak: Fruktig anslag, meget stoffrik og konsentrert smak, all kraften til tross her er det eleganse i rikt monn, og ettersmaken er usedvanlig lang.
Vurdering: En hyperelegant cognac som alle cognacelskere kunne tenke seg både under juletreet og på julebordet.
Bestill her:

-
Léopold Gourmel Christmas XO
1986-årgang fra cru'et hiersac i Fins Bois
46160 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft: Gullgul. Stor krydret duft med nydelig appelsinskallaroma.
Smak: Bløtt, fyldig og sødmefylt anslag, krydret midtparti, varm, god og lang finish.
Vurdering: En meget god og fyldig cognac som gjør jobben etter et stort måltid.
Bestill her:

-
Jean Fillioux Christmas Cognac Grande Champagne XO
8-9 år gamle cognacer fra cru'et Juillac-le-Coq, Grande Champagne
46792 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Lett og svært elegant duft med mye aprikos i frisk, tørket og syltet form, samt lagret fatpreg.
Smak: Stort rundt anslag, mye sødme, tydelig alkohol som gir en varm munnfølelse, men den friske fruktigheten holder stand helt til slutt.
Vurdering: Meget god cognac som passer best etter de kraftigste måltidene.
Bestill her:

+
Jon Bertelsen Julecognac XO
1980- og 1990-årgang fra cru'et Etriac i Fins Bois
46161 - kr 299,90 (50 cl)
Farge og duft: Gullgul. Bløt lett og fruktig duft.
Smak: Svært fruktig anslag, fin fedme, sitter veldig godt med deilig frukt i finishen.
Vurdering: En cognac som også kvinner vil like.
Bestill her:

+
Ragnaud-Sabourin Christmas Cognac Grande Champagne XO
Årgang 1991 fra cru'et Ambleville, Grande Champagne
46159 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Kompleks duft med mye tørket frukt.
Smak: Mye frukt og fatpreg i anslaget, fruktsødmen holder seg helt ut i slutten.
Vurdering: Absolutt en god cognac som vil falle i smak hos mange rundt julebordet.
Bestill her:

+
Delamain Christmas Cognac Grande Champagne XO
20 år gammel fra ulike cru'er i Grande Champagne
46162 - kr 349,50 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Svært elegant og fruktig duft med en del fatkrydder.
Smak: Rikt rundt anslag, bløt og fyldig, en del fat i finishen.
Vurdering: En cognac som er lett å forstå og like.
Bestill her:

Paul Giraud Christmas Cognac Grande Champagne XO
Yngste elementet er 8 år, alt fra cru'et Bouteville, Grande Champagne
46793 - kr 349,90 (50 cl)
Farge og duft: Mørk gylden. Veldig spesiell duft, nesten uren.
Smak: Kraftig anslag, god frukt i retning syltet eple, sitter lenge med litt daff sødme i finishen.
Vurdering: Den særeste av julecognacene, for den som ønsker en diametralt annen stil enn Jon Bertelsen Julecognac.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her