Julecognacen må du handle nå

Det er for tidlig å tenke på julegaver nå, tenker du. Og det er vi helt enige i. Men hvis du vil ha julecognac på bordet i år, må du handle nå. Vi lover deg store smaksopplevelser.
Aase E. Jacobsen
31 Oktober 2003 - 16:43

Hele Norges - og i særdeleshet Nord-Norges - egen cognacblender, Jon Bertelsen,  stiller i år opp med ikke mindre enn sju ulike julecognacer. Som i fjor er kvaliteten helt i toppsjiktet, bare vellagrete cognacer fra de aller beste jordsmonnene, får inngå i blandingene som altså er godkjent av Bertelsen, og derfor er helt uten tilsetting av farge (karamell). Men det er kun cognacen som bærer hans navn som er helt egen komposisjon. Derfor er også prisen svært gunstig.

Ikke for det, de øvrige koster bare noen tiere mer for flasken som altså er på en halv liter. Svært praktisk siden dette er cognacer som er beregnet på å bli konsumert i løpet av julesesongen. De er dessuten satt sammen for at de skal nytes etter sesogens kraftige kost og derfor er også alkoholinnholdet et par-tre prosent høyere enn for vanlig cognac. Kvantum er dessuten svært begrenset, så hvis du skal sikre deg din skjerv må du trykke på bestillingsknappen raskt.

J. Normandin-Mercier Christmas Cognac Grande Champagne XO
1991-årgang fra Petite Champagne
46794 - kr 359,90 (50 cl)
Farge og duft: Gyldenbrun. Svært heftig duft som samtidig er raffinert med flott innslag av aprikos i alle varianter.
Smak: Fruktig anslag, meget stoffrik og konsentrert smak, all kraften til tross her er det eleganse i rikt monn, og ettersmaken er usedvanlig lang.
Vurdering: En hyperelegant cognac som alle cognacelskere kunne tenke seg både under juletreet og på julebordet.
Bestill her:

-
Léopold Gourmel Christmas XO
1986-årgang fra cru'et hiersac i Fins Bois
46160 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft: Gullgul. Stor krydret duft med nydelig appelsinskallaroma.
Smak: Bløtt, fyldig og sødmefylt anslag, krydret midtparti, varm, god og lang finish.
Vurdering: En meget god og fyldig cognac som gjør jobben etter et stort måltid.
Bestill her:

-
Jean Fillioux Christmas Cognac Grande Champagne XO
8-9 år gamle cognacer fra cru'et Juillac-le-Coq, Grande Champagne
46792 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Lett og svært elegant duft med mye aprikos i frisk, tørket og syltet form, samt lagret fatpreg.
Smak: Stort rundt anslag, mye sødme, tydelig alkohol som gir en varm munnfølelse, men den friske fruktigheten holder stand helt til slutt.
Vurdering: Meget god cognac som passer best etter de kraftigste måltidene.
Bestill her:

+
Jon Bertelsen Julecognac XO
1980- og 1990-årgang fra cru'et Etriac i Fins Bois
46161 - kr 299,90 (50 cl)
Farge og duft: Gullgul. Bløt lett og fruktig duft.
Smak: Svært fruktig anslag, fin fedme, sitter veldig godt med deilig frukt i finishen.
Vurdering: En cognac som også kvinner vil like.
Bestill her:

+
Ragnaud-Sabourin Christmas Cognac Grande Champagne XO
Årgang 1991 fra cru'et Ambleville, Grande Champagne
46159 - kr 339,90 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Kompleks duft med mye tørket frukt.
Smak: Mye frukt og fatpreg i anslaget, fruktsødmen holder seg helt ut i slutten.
Vurdering: Absolutt en god cognac som vil falle i smak hos mange rundt julebordet.
Bestill her:

+
Delamain Christmas Cognac Grande Champagne XO
20 år gammel fra ulike cru'er i Grande Champagne
46162 - kr 349,50 (50 cl)
Farge og duft:  Gyldenbrun. Svært elegant og fruktig duft med en del fatkrydder.
Smak: Rikt rundt anslag, bløt og fyldig, en del fat i finishen.
Vurdering: En cognac som er lett å forstå og like.
Bestill her:

Paul Giraud Christmas Cognac Grande Champagne XO
Yngste elementet er 8 år, alt fra cru'et Bouteville, Grande Champagne
46793 - kr 349,90 (50 cl)
Farge og duft: Mørk gylden. Veldig spesiell duft, nesten uren.
Smak: Kraftig anslag, god frukt i retning syltet eple, sitter lenge med litt daff sødme i finishen.
Vurdering: Den særeste av julecognacene, for den som ønsker en diametralt annen stil enn Jon Bertelsen Julecognac.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her