At basisen i akevitten er en gammel Morsa-resept, er slett ikke tilfeldig. Med ekstra lagring og innslag av edle dråper, er dette en akevitt som både passer til mat og som avec.
Basisen for akevitten er Morsa 1833-resepten. Grunnen til dette valget er rent historisk da forhandlingene om unionsoppløsningen i 1905 fant sted i Karlstad - vennskapsbyen til Moss. Men det er også mer historikk knyttet til valget. Morsa 1833 som ble lansert i 2000, er basert på en resept fra Gerners Destillasjon. Gerner holt til i Gudegården i Moss fra 1824, i de samme lokalitetene som huset den svenske forhandlingsdelegasjonen under arbeidet med Mossekonvensjonen i 1814.
Mens Morsa 1833 er kjent for et betydelig innslag av karve, har Morsa Unionsaquavit fått et mer edelt preg på grunn av lengre lagring som har dempet kryddertonene. I tillegg har destillatør Halvor Heuch hos Arcus vært i fatlagerets innerste (og avlåste) hjørne og funnet rester av akevitt fra 1905. Denne er benyttet som toppdressing sammen med millenniumsakevitten Il Grande Jubilate Aquavite Exelente 2000. Heuch har også tatt med et utvalg av såkalte slottsakevitter (akevitter som er lagt ned i forbindelse med kroninger, bryllup og fødsler i kongehuset) der den eldste er fra 1929, noe som gir Morsa Unionsaquavit en historisk sus.
Morsa Unionsaquavit (43455) har en dyp, gyllen farge med avrundet krydderpreg og fataromaer i nesen. Smaken er kompleks med elegante kryddertoner der karve er den mest fremtredende. Også i smaken er innslaget av gamle, vellagrede komponenter tydelig sammen med vanilje og sherrytoner. Ettersmaken er lang og rik.
Morsa Unionsaquavit er å finne hos Vinmonopolet i Moss fra 7. juli mens alle andre må benytte Bestillingsutvalget for å få smake en av de 9000 flaskene som partiet består av.
Foto: Lars Ole Ørjasæter