Jubilant i storform

Verdens eldste vinvaremerke feirer 150 år men holder seg godt. Vinen er imidlertid ikke moderne, heller klassisk i stilen, og dessuten et meget godt kjøp.
Redaksjonen
24 Mai 2000 - 16:43

Periquita 1997 (varenr. 670, kr 87) har en fin duft av modne røde bær og orientalsk treverk, det samme preget i smaken som er frisk med lette tanniner. Et pustehull av en vin i et prissegment som domineres av mye sødme og bløthet. Periquita er skapt til å nytes sammen med mat, og selv om den virker aldri så lett tilnærmelig, så hamler den opp med et bredt spekter av retter fra lyst kjøtt til krydrete retter med rødt kjøtt.

Et annet aspekt ved Periquita er den lagringsevne. Produsenten hevder å fortsatt nyte 60 år gamle utgaver med velbehag. Nylig ble en tjue år gammel Periquita avsmakt, og den er nesten like ungdommelig som da den ble tappet i flasker. En av hemmelighetene bak Periquita utover tilstrekkelig syre- og tanninnivå i druene til å tåle et langt liv, er modningen i kjempestore franske fat i halvannet år. I løpet av denne tiden gis vinen nok anledning til å "puste" til at den blir tilstrekkelig stabil til å utvikle seg også etter flasketappingen. Men også slik at den når den sendes ut på markedet to og et halvt år etter innhøstningen, er drikkeklar.
 
Castelão francês heter druen som er hovedingrediensen i Periquita. Den er nå så nært knyttet til denne vinen at druen går under samme navn også andre steder i Portugal. Druen trives best i et varmt klima og gir meget holdbare viner med klar bringebærkarakter. Billigburgunder er et fristende ord å bruke. Uansett er Periquita en vin du kan stole på selv om vi har opplevd en del variasjoner de senere år. 1997-versjonen var ikke helt i balanse da den ble smakt sist høst men nå et halvt år senere er den helt korrekt og harmonisk.

Periquita er en virkelig gjenganger i norske polhyller siden den har vært i salg her til lands siden søttitallet. Produsenten er J. M. da Fonseca Successores, Portugals største private innehaver av vinmarker, mer enn 500 hektar, ikke bare på halvøya Setúbal sør for Lisboa, men praktisk talt over hele Portugal.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke.
 

Ukens vin på wap
Det er Ukens vin finner du direkte ved å gå til: http://www.aperitif.net/ukensvin.wml eller til Telenor Mobils nye wap-portal www.djuice.com og så deretter til markedsplass.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til
Ukens kake

American Beauty: Sjokoladekaken ingen sier nei til

Denne kaken er smaksmessig en skjønnhet. Og mektig god. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bocuse d'Or: Følg Håvard Werkland til pallen

27. januar skal Håvard Werkland (30) og det norske teamet kjempe om pallen i verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, Bocuse d’Or i Lyon. Se konkurransen live.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio
Matkurs og vinkurs
Winemakers dinner 11. mars i Oslo

En helaften med spansk eleganse på Bon Lio

Den 11. mars kan du bli med på en uforglemmelig kveld der fem eksepsjonelle viner fra Priorat matches med en utsøkt 5-retters meny fra Bon Lio.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med
+
Godbiter i pollisten

Chianti Classico-legende vel verd å bli kjent med

Denne vingården var lenge under radaren, til tross for at den har mye unikt å by på. Også til norske vinelskere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her