Dagens rett

Janssons fristelse

Nå er det høysesong for denne retten

Nå er det høysesong for denne retten

Den passer perfekt på et hvert koldtbord-julebord. Lager du dobbel porsjon, har du rester til lunsjen eller tidsklemme-middagen.
12 November 2021 - 01:00

Poteten er ikke bare magefyll og en matbudsjettslanker. Den kan også danne basis for varierte retter som, med litt kreativitet og kanskje noen rester fra gårsdagens middag samt godt drikke til, kan bli til et minneverdig måltid.

Svenskene har skjønt hvor fortreffelig og nyttig poteten er. Det er ikke minst Janssons fristelse et godt bevis på. I dag en virkelig klassiker i det svenske tradisjonskjøkkenet. Og som passer like godt på denne siden av kjølen. 

Også der er det like mange oppskrifter på denne retten som det er kokker. Det er særlig hvilken sild som brukes som skiller. Til en ekte Janssons skal det brukes svensk ansjovis (av merket Abbas) som ikke er ansjos, men brisling. Som igjen er samme ingrediens som brukes i norsk juleansjos nummer en, nemlig Engelsviken. Forskjellen er krydderne som er de respektive fabrikkenes godt bevarte hemmeligheter.  

Se en annen vri på denne retten

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Janssons Fristelse

Janssons Fristelse

Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær de i tynne skiver. Skrell og hakk løken. Legg poteter, løk og ansjos lagvis i en smurt ildfast form. Dryss litt salt og pepper på potetlagene. Første og siste lag skal være poteter. Legg smøret i skiver på toppen. Hell over fløten og avslutt med dryss av kavring. Stekes midt i ovnen ved 225 C ca 30 min. eller til potetene er møre.

Se en annen vri på denne retten

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus
Dagens rett

Skrei eller annen hvit fisk stekt på skinnet blir nydelig med fennikelpure og kanskje også rødvinsaus

Skreisesongen er på høyden, og selv om det ikke lenger er en rimelig råvare, er den fortsatt desto mer luksuriøs. Servert med smaksrikt følge med en pust av vår, blir det et riktig festmåltid.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse
+
Tester

Det mest interessante av taxfreenyheter denne påsken er i den høyere prisklasse

Men en håndfull rimelige viner er det dessuten mulig å spare litt ved å kjøpe med seg fra flyplassen. Det viktigste er alltid at vinen holder god kvalitet i forhold til pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra
Dagens rett

Slik lager du en enkel og rimelig fiskegryte med det lille ekstra

Lettlagde og smakfulle måltider med liten kostnad, slik som denne oppskriften, er en velsignelse på travle dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert
+
Tester

Spesialpol: At Tyskland hevder seg sterkt på rødvinsfronten, er herved dokumentert

Det er særlig en produsent som stikker av med de høyeste poengsummene, men også andre følger i kjølvannet. Tysk vin er imidlertid først og fremst riesling, også der er det noen riktig gode viner å finne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her