Innbilt mesterskap

Verdens beste, lengste, første og ikke minst strengeste er norsk. Vi nordmenn er i egne øyene helt i verdenstoppen skal vi tro norske medier og ikke minst politikere når det gjelder å sette bemerkelsesverdige rekorder. Den nye røykeloven som setter bråsto
Redaksjonen
30 April 2003 - 10:36

Du verden så stolte vi er som bor i et slikt framifrå land der vi er først ute med å tenke de rette tankene og ikke minst sette makt bak dem ved å lage unike lover.

Jan H. Amundsen
Foto: Eva Brænd

"Please stop smoking at once", sa den italienske innehaveren på et enkelt spisested i Amalfi for tre uker siden til en tysker som trodde han helt enkelt kunne overse et røyking forbudt-skilt på veggen rett over hodet sitt. Og det i et Italia der anarkiet råder og alle gir blaffen i det meste, spesielt skilt som forbyr noe. Men nei, innehaveren mente alvor. Enten røyke utenfor ved et bord eller slukke sigaretten, det var ultimatet.

Og vi som trodde vi hadde nådd verdenstoppen helt på egenhånd. Men nei. Har restauranten kun ett rom, er det i følge italiensk lov, og det gjelder hele landet fra januar 2004, ikke lov å tillate røyking, forklarte innehaveren, og selv om han selv røykte heftig så var det bare slik det måtte være. Ut med den lite lovlydige tyskeren som litt forvirret konstaterte at italieneren mente det han sa.

Slik er det altså verden beveger seg fremover helt uten hjelp av oss forutseende nordmenn. Eller snarere på tross av oss. Kanskje er det slik at vi litt motstridig innfinner oss med endringer og så i etterkant selv tror vi har stått for fremskrittet. Vi nordmenn har nemlig en eventyrlig evne til å tilpasse oss. Det er ikke mer en et par år siden Dagens Næringsliv dømte en nå nedlagt restaurant nord og ned fordi det blant annet ikke var lov å tenne en sigarett i lokalet.

For kort tid siden jublet den samme avisens Salt og Pepper over at Oslos første røykfrie restaurant var åpnet. Snakk om tilpassingsevne. Det neste de samme restaurantanmelderne kommer til å juble over er vel at to kvinnelige servitører i samme restaurant går med mørk dress og hestehale, hvilket var en av argumentene da det førstnevnte spisested ikke falt i smak. Men det er kanskje for mye å forvente.

Det vi imidlertid kan forvente uavhengig at røykelover, forbudtskilt og tilsvarende, er respekt for måltidet. Etter at kjøkkenet har anstrengt seg til det ytterste for å levere det beste det kan levere til en forventingsfull gjest, skal måltidet kunne nytes kun i kraft at de duftene retten selv frembringer og ikke akkompagnert at grå skodde frembrakt at en nordmann som skiter i hva kjøkkenet presterer. Slik er det blitt i Amalfi og kanskje også snart her hjemme på berget.

Jan H. Amundsen
Ansvarlig redaktør - Apéritif

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her