Drikke
Imponerende for kjelleren

Imponerende for kjelleren

Disse hvitvinene er blant de aller mest lagringsdyktige.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2013 - 14:55

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Det er kombinasjonen av druen chenin blanc og jordsmonnet i appellasjonen Savennières som sørger for den helt unike og altså svært holdbare vinstilen.

Mens områdene på andre siden av elven Loire er mest kjent for sine søte viner av samme drue (Quarts de Chaume, Coteaux du Layon og Bonnezeaux), er Savennières stedet for en tørr stil.

Den som har gjort området mest kjent i moderne tid er Nicolas Joly. Hans misjonering for biodynamisk dyrking og lite bruk av svovel har hatt effekt, for nå er 90 prosent av vinen herfra i det minste økologisk. Til sammen et trettitalls produsenter lager vin med Savennières på etiketten.

De fleste av dem er av nyere dato. Som Domaine FL. Charles Eric Pasquiers som siden 2006 lager vin av vinmarkene rundt Château de Chamboreau. Derfor heter også vinen Dom. FL Savennières Chamboureau 2008 (1929). Den er laget av økologisk dyrkete druer og er fremstilt uten tilsetning av gjær. Gjæring og modning finner sted i franske eikefat i 16-18 måneder.

Men resultatet er ingen eikepreget vin, derimot en vin som har fått mulighet til å åpne seg noe før flasketapping. Med så høy konsentrasjon som her, trenger vinen litt pustehjelp, før den lukkes inne av glass og kork. Godt hjulpet av veldig god syre vil den kunne forbli i denne flasken «evig». Eller i det minste 15 år. Det holder for de fleste.

Også i vanskelige år

Om du er i tvil om denne vintypens lagringsevne, har du nå muligheten til å teste det ut gjennom en ni og ti år eldre vin, riktignok fra en annen produsent. Men fra vinmarker innen den samme underappellasjonen i Savennières, nemlig Roche-aux-Moines. Savennières-Roche Aux Moines 1999 (5086)og Savennières-Roche Aux Moines 1998 (5084)demonstrerer til fulle vinstilens mineralske potensial. Her er det masse aromaer relatert til sjøbunn. Syrefriskheten er noe dempet, hvilket er naturlig over tid, men spesielt i et år som 1998 som ikke var det største for chenin blanc. Noe som også reflekteres i alkoholinnholdet som «bare» er på 12,5 prosent mot 13,5 for den ett år eldre og 14 for den ti år yngre. Den siste må trolig også tas på den globale oppvarmingens kappe.

1992-utgaven som nylig var tilgjengelig, er fra et enda vanskeligere år, men den resulterende vinen er like fullt en fascinerende og mektig smaksopplevelse. Som dokumenterer chenin blancs utrolige evne til å hente opp «godsaker» fra det ekstremt skrinne jordsmonnet selv under de vanskeligste forhold.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag serverer du biffen i paien
Dagens rett

I dag serverer du biffen i paien

Lag deg en biffpai som dagens middag. Vi lover deg at dette er ferdiglaget i løpet av en time. Enda raskere om du bruker ferdig paideig fra butikken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her