Hvitvin og musserende

Lite spennende denne gangen. Dette er vel noen av de kjedeligste hvitvinsnyhetene vi har smakt på en stund. La oss håp at mars byr på lysere tider.
Redaksjonen
11 Januar 2007 - 17:21

Om den høye kvaliteten på de tørre sherryene er nok til å vekke allmenn interesse for disse klassiske vintypene, er høyst tvilsomt. Høy alkohol, særlig for olorosoene gjør at inntaket begrenser seg selv.

Floppfare
Selv om flere av sherryene er i halvflasker, varer de lenger i kjøleskapet enn en hvitvin. Og da blir det kanskje bare med den ene gangen.

Siden sherry av typen fino og manzanilla er avhengig av høy omløpshastighet - holdbarheten er begrenset etter at den er tappet i flaske, er vi redde for at «stuntet» ikke blir helt vellykket.

Det er nemlig de færreste som vil be polbetjeningen om å kontrollere lotnummeret på etikettene for å finne ut tappedato - en viktig informasjon for den som er ute etter virkelig ferskvare.

Liten risiko
Dette til tross: Alle som er klare for å utforske sherryens fascinerende verden - også som matviner - har nå en gyllen anledning. Og det uten at risikoen er for stor. Priser på drøyt 70 kroner for halvflaskene inviterer rett og slett til ytterligere eksperimenter i privat regi.

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 13. januar 2007 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. Smakingene hos Vinmonopolet gjennomføres delvis (og valgfritt) blindt.

Remi MadsenFoto: John Nordahl

Apéritifs smaker Remi Madsen, kjellermester ved Hotel Continental, vurderer derfor (på en skala fra fem til en) kvaliteten på produktet uten å kjenne til annet enn farge og land.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. januar 2007. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget januar 2007. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin

(84p)
La Terre des Anges Sancerre 2005
Domaine Laporte
Frankrike - Sancerre
15392 Vectura - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Prizelius
Farge og duft: Grønngul. Tydelig sauvignonpreg i duften som er tiltalende.
Smak: Friskt anslag, lett sødme, noe druefedme, snev av mineraler mot slutten. (2005)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En tanke kommersiell sancerre men lett å like. Nå. Vel verd prisen. (2005)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (83p)
Tamellini Soave 2005
Tamellini
Italia - Veneto
41874 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Flaaten
Farge og duft: Gul. Søtlig duft av tropisk frukt og sitrus.
Smak: Fruktig anslag, som duften, bløt stil, noe urter mot slutten. (2005)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: For den som ikke liker for mye syrer. Nå. Godt kjøp. (2005)
Laget av: 100% Garganega
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 10 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (81p)
Plaisir de Merle Chardonnay 2005
Plaisir de Merle
Sør-Afrika - Paarl
30422 Vectura - kr 139,90 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Gul med grønt. Fet fatpreget duft med noe tropisk frukt.
Smak: Følger duften, bløt syre, middels fylde, mye fat og fet frukt gir noe smørbukk i finishen. (2005)
Bruksområde: Grillet kylling uten saus.
Vurdering: En litt tung chardonnay som må nytes nå. Verd prisen. (2005)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 8 md. fatlagring (fransk eik), 5 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (80p)
Castle Rock Riesling 2005
Cramele Recas
Romania - Recas
10255 Egen distribusjon - kr 78,00 (75cl)
Basisutvalg (Basis)
Mamen & Nielsen
Farge og duft: Lys gulgrønn. Enkel duft med snev av tropisk.
Smak: Ok frukt, bløte syrer, noe sitrus i finishen. (2005)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En enkel men likevel grei vin som er best nå. (2005)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 1 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(75p)
Perlino Asti
Perlino
Italia - Piemonte
15396 Vectura - kr 97,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Lys gul. Frisk og samtidig søtlig duft med noe muskatellpreg.
Smak: Følger duften, litt store bobler, litt flat søtlig finish. (UÅ)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: En ganske enkel og litt emmen moscato. For de som helst drikker brus. Nå. Knapt verd prisen. (UÅ)
Laget av: 100% Moscato
Alkoholinnhold: 7,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak
Dagens rett
Lammegryte med rotgrønnsaker

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak

Dette er en perfekt rett til søndagsmiddagen og her kan du virkelig slå deg løs med de gode norske rotgrønnsakene og lammet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Flekken er faktisk en drink - og en riktig innsmigrende sådan
Ukens drink

Flekken er faktisk en drink - og en riktig innsmigrende sådan

Snodig navn på en drink, men likevel; Flekken er en både smaksrik og fargesterk kandidat til helgekosen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse
+
Godbiter i pollisten

Libanon vokser mest på polet – denne produsenten er i særklasse

Enkeltdrueviner både av det ytterst lokale og det mer internasjonale slaget, men alltid biodynamisk dyrket og naturlig laget, det er den for Libanon unike formelen til Maher Harb.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk
Dagens rett

Mais og kantarell skaper stor smaksopplevelse til stekt fisk

Når både fersk mais og kantarell er å få tak i, må du benytte anledningen, som i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak
Dagens rett
Lammegryte med rotgrønnsaker

Denne måten å bruke fårikålkjøttet på gir enda mer smak

Dette er en perfekt rett til søndagsmiddagen og her kan du virkelig slå deg løs med de gode norske rotgrønnsakene og lammet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen
Dagens rett

Når pærene er så gode som nå, fortjener de å spille hovedrollen

Søte pærer kombinerer utrolig godt med en smaksrik kremet ost, som gorgonzola eller annen type om du ikke liker blåmuggkarakteren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til fårikål
Mat og vin i kombinasjon
Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nyt 8 viner fra en historisk vingård
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 15. oktober

Nyt 8 viner fra en historisk vingård

Nordmenn elsker libanesisk vin! Bli med på denne spennende vinsmakingen og smak hvorfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Flekken er faktisk en drink - og en riktig innsmigrende sådan
Ukens drink

Flekken er faktisk en drink - og en riktig innsmigrende sådan

Snodig navn på en drink, men likevel; Flekken er en både smaksrik og fargesterk kandidat til helgekosen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her