Hvitt med trøkk

Mange liker ikke hvitvin fordi "det smaker så lite"  eller fordi de synes de tørre hvitvinene blir for magre eller lette nærmest uansett prisklasse. Ukens vin er motsatsen til de smakslette hvitvinene. Den er rik med god friskhet hvilket er en foruts
Redaksjonen
25 April 2001 - 20:16

Hvitvinene fra Friuli i det nordøstre hjørnet av Italia er skikkelig i vinden både blant italienske vinelskere og de utenfor landets grenser. Og det i en tid da hvitvin sliter. Det er som kjent rødvin folk vil ha og selv til helt typiske hvitvinsretter. Årsaken til at Friulis hvite er så ettertraktete er derfor lett å forstå. De er svært smaksrike og de skiller seg ut. Her er det ikke bare de internasjonale druene som chardonnay og sauvignon. Du finner dem her også, men veldig ofte i blandinger med lokale druer som er høyeste mote.

Ukens vin Tocai Friulano Superiore 1999 (varenr. 45322, bestillingsutvalget, kr 149,90) er imidlertid ingen blanding. Den er laget av en lokal drue som har vært arbeidshesten i området. Den har gitt hverdagsvinen for å skylle ned den lokale maten som er en interessant blanding av italienske, østerrikske og slovenske mattradisjoner. Ganske fet mat som trenger gode syrer. Siden druen i varme år kan være syresvak, ble druene høstet tidlig, før de var umodne hvilket resulterte i ganske så nøytrale viner.

Med dagens kunnskap om druedyrking og moderne vinfremstilling har tocai friulano fått fornyet interesse. Og Roncho di Manzano som er produsenten bak ukens vin er en av de som har grepet på denne druen. Som de fleste andre produsenter gjør i dag høster de nå druene når de er modne men men ikke overmodne. Og avlingen holdes nede ved at halvparten av druene fjernes før de er modne for at de som er igjen på vinstokken skal få regjere alene.

Resultatet er en smaksrik vin med mye modne fruktaromaer og noe krydder som likevel har god friskhet. En riktig flott og ikke minst allsidig matvin som passer like godt til smaksrike fiskeretter som til kylling eller annet lyst kjøtt. Eller hvorfor ikke til en deilig vårlig tallerken med asparges og spekeskinke. Du får neppe tak i den uendelig delikate San Daniele-skinken fra Friuli og som mange foretrekker fremfor den fra Parma, men sistnevnte er selvsagt ikke så verst den heller.

Roncho di Manzano drives av en meget sjarmerende kvinne ved navn Roberta Borghese. Mannen, svogeren og svigerfaren står bak huset Livon som tilhører samme høye kvalitetsskiktet i Friuli, men Roberta gjør sine helt egne saker, og det med svært gode resultater. I motsetning til mange andre i området, lager hun like mye rødt som hvitt. På samme måten som for de hvite vinene har de røde god konsentrasjon og karakter. I området dyrkes det mye merlot og cabernet sauvignon samt cabernet franc hvilket lett kan gi vinene et veldig internasjonalt preg særlig når nye franske fat tas i bruk. Men Robertas rødviner er svært elegante.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her