Godbiter i pollisten
Hver tredje flaske av dette barolokuppet kommer til Norge

Hver tredje flaske av dette barolokuppet kommer til Norge

Brunate er en av de aller mest ettertraktete barolo-cru-ene og denne utgaven er derfor et sjeldent godt kjøp.
Aase E. Jacobsen
02 Oktober 2019 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Claudio Boggione Barolo Brunate 2015 er rett og slett nydelig stor og deilig frukt og flott syrlighet, aromatisk med delikat toner og samtidig god kraft.

 

Den er altså en lekkerbisken av en barolo allerede, og har samtidig et veldig god lagringspotensial. Minst 12 år.

Slik en vin fra denne perfekt beliggende vinmarken skal ha. Den mye omtalte årgangen 2015 gjør også sitt til at alt lå til rette for at dette skulle bli en så god vin.

Claudio Boggiones parsell ligger i den østligste delen av Brunate, på grensen til cru-et Boiolo. Her er skråningen sørvendt med en lett østlig sving. Som i alle La Morra-vinmarker er jordsmonnet sandholdig og med avleiringsjord, men har også en god andel av den hvite kalkholdige leira, som bidrar til å gi barolo sin intense struktur.

Hemmeligheten ligger i dette jordsmonnet.

Parsellen er plantet i 1957 av Antonio Boggione, bestefaren til Claudio som driver vinmarken i dag.  Den er dermed en av de eldste i denne mye omtalte vinmarken. Familien leverte tidligere druer til de beste baroloprodusentene, inntil Claudio tok over i 2006. Siden det har han lagt om til økologisk jordbruk og jobber helt manuelt i så vel vinmarker som vinkjeller.

Gamle vinstokker er også med på å gi vinen dybde og konsentrasjon.

Gjæringen finner sted i sementtanker med druenes egne gjærsopper og framstillingen er av den tradisjonelle typen, som betyr 3-4 ukers uttrekkstid og modning i 3000 liters velbrukte eikefat.  

Claudio har bare en parsell og det i Brunate på 1,1 hektar og av druene derfra den lager han bare en vin. Baroloelskende nordmenn får altså en tredel av de ca 6000 flaskene han produserer.  Det er litt kult å tenke på.

Claudio Boggione.

Se de andre Brunate-ene på polet 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp
+
Godbiter i pollisten

Herlige påskeviner – uansett værforhold - og veldig gode kjøp

Med disse to i feriebagasjen er du godt forberedt. De finnes dessuten på svært mange pol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før
+
Godbiter i pollisten

Riesling slik du (kanskje) ikke har smakt den før

For i hendene på denne vinmagikeren blir ikke vinene som hos naboen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner
+
Ukens vin

Basisutvalgets beste kjøp er to hvitviner

Og fra et område som fortsatt ikke har fått den oppmerksomheten det fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forbered påskehelgens beste forrett nå
Dagens rett

Forbered påskehelgens beste forrett nå

Gravet ytrefilet av rein smaker fantastisk med dette tilbehøret. Start forberedelsene nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag påskegodteriene selv
Oppskrifter
Oppskrifter påskegodteri

Lag påskegodteriene selv

Det er både en hyggelig og nyttig syssel som skaper glede helt til siste bit er fortært.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her