Hjemmelaget pizza

Intet er vel bedre enn ekte hjemmelaget pizza. Rykende fersk fra stekeovnen, og heldig er den som også har pizzasteinplate - noe som gir den deilige sprøe bunnen. En portugisisk rødvin er hva vi mener skal passe til oppskriften du her får.
Redaksjonen
25 Juni 2004 - 01:00

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Hjemmelaget pizza

Hjemmelaget pizza

Fremgangsmåte

  1. Grunndeig:
    Sett ovnen på 250 grader C.
  2. Løs gjæren opp i lunket vann, tilsett olivenolje og salt. Ha i hvetemelet, litt om gangen. Deigen skal være ganske løs i konsistensen. Rør med en tresleiv til deigen fester seg rundt skaftet. Skrap deigen av med en kniv opp i bollen og dryss mel på. La deigen heve i 20 minutter.
  3. Hvelv deigen ut på melstrødd bakebord, kna inn mel slik at den blir smidig og god å kjevle.
  4. Trykk deigen ut med fingrene eller kjevl den tynt og legg den på en smurt stekeplate, enten i ett stort stykke eller i fire små porsjonsstykker. Deigen skal ikke være mer enn 2-3 millimeter tykk! Prikk deigen med en gaffel og forstek bunnen i ovnen på øverste rille i ca. 3 minutter.
  5. Ta ut pizzaen av ovnen, smør på tomatsaus, dryss på osten før du legger på det du ønsker av fyll. Stek pizzaen i 10 minutter eller til osten har fått en gyllen stekeskorpe.

Tomatsaus:
Fres løk og hvitløk i oljen til løken er blank. Tilsett hermetiske tomater og krydder. La tomatsausen småkoke i ca. 20 minutter til den har fått en litt tykk konsistens.

TIPS: Denne porsjonen kan med fordel fordobles og fryses i mindre emballasje, slik at du har ferdig saus til flere pizzaer seinere.

Crème Fraiche-saus:
Bland Creme Fraiche  med urter og hvitløk og bruk dette som saus på pizzabunnen i stedet for tomatsaus.

Topping:
Kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker og frukt kan kombineres i det uendelige. Det er viktig å merke seg at ingredienser med høyt vanninnhold, for eksempel tomater og squash vil avgi mye væske under steking, slik at pizzaen vil bli fuktig. Skjær derfor alltid tynne skiver og legg det oppå osten før steking - da vil resultatet bli best.

Kjøtt som passer til pizza er alle typer skinke, (kokt, røkt, tørket), salami, mager bacon, kylling.

Grønnsaker som tomater, urter, artisjokker, squash, paprika, chili, kapers, løk, soltørkede tomater, oliven, asparges, aubergin, sopp, fennikel og nøtter i forskjellige kombinasjoner passer også utmerket til pizza.

Tunfisk, ulike typer skjell, reker, røkt laks og ansjosfileter gir spennende smak til pizzaen.

Osteblandinger:
Til pizza velger man ofte å bruke lagret Mozarella fordi osten har den egenskapen at den "tråder" når den smelter. I tillegg får Mozarellaen en fin og gyllen farge når den stekes. Du kan også bruke fersk Mozarella, den vil bare smelte litt og ikke bli så gyllen i stekeskorpen. Siden Mozarellaen ikke har en utpreget egensmak kan det være lurt å blande den med f.eks. Jarlsberg eller Cheddar for å få litt mer smak.

Blåmuggoster som Gorgonzola, Normanna og Royal Blue er også velegnet til pizza.

Husk bare å tilpasse det andre fyllet slik at pizzen ikke blir for salt. Røkt laks og blåmuggost vil gi et alt for voldsomt smaksinntrykk, mens løk, gorgonzola og valnøtter passer godt i lag.

Parmesan passer også godt til pizza, gjerne i blanding med Emmentaler, Sveitser eller andre modne gule oster.

Fetaost og Chevre er utsøkt til pizza. Prøv med litt pesto, skiver av Chevre og ha på masse frisk ruccula nå pizzaen er ferdigstekt.

Bland gjerne flere oster sammen på en pizza, men ikke bland dem sammen, legg dem inntil hverandre før pizzaen stekes.

Her finner du over 80 pizzaoppskrifter 

Slik velger du vin til pizza

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her