De beste norske kokebøkene i år dekker hele spekteret, fra coffee table-bøker, via potensielle klassikere til de virkelig matnyttige.
For fjerde år på rad kårer Apéritif og Norli «Beste norske kokebok». I årets konkurranse deltok 27 norskproduserte kokebøker, noe som er en kraftig økning fra i fjor, og som tyder på en optimisme hos forlagene til å satse på egenproduksjon. For flere av kokebøkene er det investert betydelig, men for enkelte ikke nok til å nå tetsjiktet.
Stor matglede
- Årets beste kokebøker gir alle stor matglede, og en ubendig lyst til å sette i gang på kjøkkenet, sier juryleder Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør i Apéritif og legger til:
- Selv om originalitet og kreativitet vektlegges, ser vi at det blir stadig vanskeligere å finne på noe nytt. Men også disse kriteriene oppfylles hos noen av årets finalister. Det samme gjelder klassikerpotensial.
- Flotte bilder og gode oppskrifter er selvsagt viktige for en kokebok som skal gi matlyst, men ikke nok. Også evnen til å fortelle en historie er en trend vi har sett vokse frem gjennom disse fire årene kåringen har funnet sted.
Målsetningen med prisen er å øke forbrukernes oppmerksomhet på norskproduserte kokebøker, samt bidra til salg og markedsføring av norske kvalitetskokebøker. Alle forlag har hatt mulighet til å nominere blant årets utgivelser.
Årets finalister
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb med å plukke ut årets fem finalister. De nominerte er:
Arktiske Fristelser - med to kokker i isen Tina Marie Dingsøyr Vik/Øyvind Vestrheim og Dinamo Forlag
Den aller beste, lureste og mest praktisk kokeboken
The Flying Culinary Circus og Press Forlag
Den Beste Sjømaten i Norge
Gastronomisk Institutt og Drivkraft Forlag
Iskremfabrikken - brødrene Hellstrøms beste desserter
Eyvind og Jan Hellstrøm og Aschehoug Forlag
Samvirkelagsbestyrer Sevaldsens Pizzabok
Lofthus Samvirkelag/Åpent Bakeri, Aschehoug Forlag
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten i Oslo fredag 25. november 2011 kl 13. Møt opp og få en smakebit på det beste fra den norske kokebokhøsten.
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene.
Juryen består av:
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Sverre Sætre, stjernekonditor og vinner av fjorårets pris med Den store kakeboka
• Per Borglund, matbladredaktør og eier av Norges største kokeboksamling
Hvem kan stille? Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale -
les mer om disse her.
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
Foto: Stockxpert, forlagene