Godbiter i pollisten
Hekta på sancerre? Da må du smake disse

Hekta på sancerre? Da må du smake disse

Gerard Boulay lager sancerre med en helt spesiell intensitet og konsentrasjon. De kan sågar lagres lenge.
Aase E. Jacobsen
12 Juli 2017 - 13:45

Sancerre er en av de mest populære hvitvinsstilene her til lands, selvsagt etter chablis og til dels riesling. Som disse er det store variasjoner innad i kategorien, og Gerard Boluays sancerrer befinner seg helt i toppen.

Gérard Boulay.

Det gjelder også prismessig, men siden du stort sett må over tohundrelappen for å få en god sancerre, kan du godt legge på noen tiere til for å få Boulay Sancerre Blanc Tradition 2015. En ytterst seriøs sancerre som nyter godt av 2015-årgangens kvaliteter når det kommer til konsentrasjon, fruktfylde og syrefriskhet. Denne sancerren konkurrerer med de beste chabliser og sentralburgundere (dog ikke grand cru-er) når det kommer til å være en god partner til rikere sjømatretter.

Når 2015-utgaven er tom, og det er ikke lenge til, erstattes den av 2016 som ikke gjør Boulay-renommeet til skamme, heller tvert om. 2016 er en årgang som kjennetegnes av veldig god syrefriskhet og god konsentrasjon på linje med 2015. Smaksmessig oppleves som mer på den aromatiske siden med stor fruktfylde, men den typiske mineralkarakteren til denne sancerren lurer i bakgrunnen. 

Selv om legendariske Boulay Sancerre Blanc Les Monts Damnés 2015 nå er utsolgt, er den verd å dvele med et øyeblikk. Denne unike vinen får nemlig sine druer fra en av de beste cru-ene i Sancerre-appellasjonen, nemlig det forbannete fjellet, den svært bratte vinmarken som danner bakteppet for landsbyen Chavignol som også er berømt for sin helt spesielle geitost.

Her kan du lese historien bak navnet Monts Damnés og hva som kjennetegner denne vinmarken

De spesielle vekstforholdene her har i 2015 gitt en vin med enorm intensitet og konsentrasjon, ganske rik men også med tilstrekkelig syre til å gi en frisk munnfølelse. Dette er store saker som tåler 10 år i kjelleren.

Clos de Beaujeu er en annen av vinmarkene det kommer veldig god vin fra.

Sancerre og sauvignon blanc er ikke vinstilen og druetypen som står øverst på listen over lagringsobjekter, men det er utfra en generell betraktning. I dette tilfellet har vinen det som skal til og vel så det.

Den fantes også i en 2014-utgave (også den nå utsolgt) som ikke er fullt så konsentrert, men har litt friskere karakter som er et resultat av årgangen, og litt tydeligere preg av fatmodningen. Igjen en vin beregnet på å lagres.

Sauvignon blancene herfra har et veldig godt lagringspotensial

Fatmodning er gjerne et grep som gjøres for å forberede virkelig konsentrert sauvignon blanc på et lengre opphold i kjelleren. Det er den såkalte mikrooksideringen hvor vinen utsettes for mikroskopiske mengder oksygen ved at treverket puster, som gjør jobben i denne fasen. Etter at vinen er kommet i flasken, overtar naturkorken, men da tar prosessen naturlig nok mye lengre tid.

Fatmodning kan overskygge og forstyrre denne druens naturlig intense aromabilde, men det er ikke tilfellet med Boulays viner. Her brukes aldri ny eik, fatene er minst tre år gamle, og eiken brukes i kombinasjon med stål for ytterligere å unngå at fatet skal dominere.

Selv om de to årgangene av Les Monts Damnés er utsolgt, er det ingen grunn til å fortvile, for på spesialpolene finnes tre andre toppviner fra Boulay, deriblant Boulay Gerard Sancerre La Cote 2015 (95p) som nyter godt av 2015s konsentrasjon, men som viser et annet kjent cru i Sancerre, nemlig La Cote. Også denne vinmarken ligger i Chavignol og kjennetegnes som Les Monts Damnés av et veldig sterkt og mineralrikt leirjordsmonn med ekstra mye karakter fra Kimmeridge-kalken, som er av samme type som den vi finner i Chablis, men som her kalles «terres blanches», hvit jord.

Denne vinen kan sammenfattes i ett ord: Wow. For sjelden støter du på slik intensitet og konsentrasjon i en vin laget av sauvignon blanc. Dette er ikke noe du sipper under parasollen, men derimot nyter til gode retter med sjømat eller lyst kjøtt.

Av Boulays 11 hektar er 2 hektar plantet med pinot noir. Og Boulay har også en god hånd med denne druen siden den ikke uventet trives godt i denne kalkholdige leirjorden. Boulay Sancerre Rouge Cuvée Oriane 2014 er en parfymert, åpen og aromatisk pinot noir fyldig med god bløthet, leskende og fruktig. Perfekt nå eller innen 8 år.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser
+
Ukens vin

Endelig er disse vinene på polet – og for noen priser

De er signert en levende legende, og er tilgjengelig til knallgode priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Råstekt nepe med auberginesaus

Denne vegetarretten kommer du til å lage flere ganger

Kombinasjonen av ovnsstekte neper og den klassiske auberginesausen fra Midtøsten, bedre kjent som baba ganoush, er sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her