Heier på Karla

Hun er kokk på stjernerestauranten Bagatelle og har trent mye før deltakelsen i VM. Karla Siverts (21) fra Oslo er en av de 20 deltakerne på Yrkeslandslaget til WorldSkills i Calgary.
Redaksjonen
02 September 2009 - 17:00

Konkurransen i WorldSkills går over 15 timer fordelt på fire dager hvor Karla Siverts og konkurrenter fra hele verden skal lage fire menyer. Den fjerde dagen vet hun ingen ting om før konkurransedagen. Det kalles "mystery basket" og er en kurv med til da ukjente råvarer. Da er utfordringen å komponere en stor meny på strak arm.

Aksept fra arbeidsgiver
Svein Magnus Gjønvik, som driver bedriften Matakademiet i Trondheim, er sammen med teamet på Bagatelle Karlas trener og rådgiver. Han er med i dommerkollegiet under WorldSkills for sjette gang. Han vet derfor mye om hva Karla kan vente seg.

- Jeg har styrt henne inn på grovområdene hun kan konsentrere seg om før oppgavene blir kjent. Karla er dyktig på smak og anretning - både varme og kalde retter. Som en del av treningen har vi blant annet jobbe med is, kremer og andre basisdesserter som enkelt kan justeres. Vi planlegger taktisk, men det er hun som skal gjennomføre. Derfor må hun lære å tenke ut løsningene selv.

- Karla har fått aksept av arbeidsgiveren til å trene. Det er viktig når man skal forberede seg til en konkurranse, sier han.

Gjønvik understreker at selv om gourmetkokkene får stor oppmerksomhet, trenger faget et bredt utvalg av hverdagskokker. Bransjen har en stor utfordring i å skaffe sterke fagutøvere som jobber i de tradisjonelle kjøkken rundt i hele landet.

Men Karla har valgt å jobbe som gourmetkokk, blant annet fordi hun trives best i restaurant med kveldsjobbing.

Som en skole
Hun tok fagbrevet for et par år siden etter skole og hadde læreplass på restaurant Victor.
- Men du er ikke utlært selv om du har tatt fagbrevet. Jeg blir aldri utlært, sier Karla, som er sugen på å lære seg mest mulig. Om noen år håper hun å åpne egen restaurant på Island sammen med sin islandske kokke-kjæreste. Men først skal hun jobbe noen år på Bagatelle.

- Det er nesten som en skole å jobbe her. Vi jobber mye og det er en livsstil, sier hun og fortsetter:

- Jeg føler meg veldig heldig som jobber i et slikt fagmiljø. Her lærer jeg mye og jeg føler at jobben gir meg mye trening fram mot WorldSkills. Vi er åtte kokker på kjøkkenet og kan ha opptil 100 gjester i restauranten, men da "koker" det. Arbeidet er organisert i stasjoner hvor vi har hvert vårt ansvar. Dette roterer. Nå står jeg på kjøttgarnityr og tidligere har jeg hatt blant annet dessert-stasjonen, men vi gjør andre ting ved siden av så det blir ikke ensformig.

WorldSkills er en konkurranse for unge yrkesutøvere opp til 22 år. Hvert annet år samler konkurransene flere hundre deltakere fra 51 land. I år vil deltakertallet passerer 1000. De skal konkurrere i 45 fag. Norge deltar i 16 av fagene med 19 deltakere.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her