Og produsenten Charles Joguet som er ny på det norske markedet, overbeviser stort.
Charles Joguet Chinon Les Charmes 2017 er et lekkert uttrykk for cabernet franc som kombinerer god kjøttfylde i frukten med nydelige syrefriskhet og en super tanninstruktur. Dette er en vin som med fordel kan legges i kjelleren hvor den vil godgjøre seg i 10-12 år. Minst. Men etter en runde i karaffel, kan du fint nyte den nå til en saftig biff, eller også vilt.
Smakt som 2016 – også det en årgang hardt rammet av frost – er et godt uttrykk for en klassisk årgang med lekre tanniner og tydelig mineralkarakter. Slik en Chinon skal være for å holde lenge.
Druematerialet kommer fra flere parseller som ligger på sørsiden av elven Vienne, før den slår seg sammen med Loire. Appellasjonen Chinon dekker til sammen 2300 hektar med vinmarker med så å si bare cabernet franc og et kalk- og leirholdig jordsmonn som sørger for at denne druesorten lykkes så godt.
Chinon ligger mellom Touraine i øst og Anjou i vest, og Domaine Charles Joguet holder til midt i hjertet av appellasjonen. De har til sammen 37 hektar med cabernet franc fordelt på en rekke ulike vinmarker. Det gjør at de kan tilby mange forskjellige uttrykk – og tilgjengelig er også Charles Joguet Chinon Les Petites Roches 2017 som tilhører deres mest tilgjengelige utgaver av de til sammen 10 ulike Chinon-vinene de lager.
Den er fruktig leskende og myk, men likevel med cabernet franc-druens lett robuste, men ikke aggressive tanninstruktur. Server den i romslige glass til alt fra lam, elg, pasta og sågar vegetar, og du får en veldig god mat og vinopplevelse.
Jeg fikk smake denne vinen i 2018- og 2019-årgang som begge fortsatt hviler i produsentens kjeller, og ikke kommer på markedet før om ett halvt år og utover. Og det er virkelig noe å glede seg til, for begge årgangene byr på solid konsentrasjon, og 2018 er i en særklasse for denne vinen i hvert fall.
2018-utgaven er svært strukturert med 14 prosent alkohol, mot 13 i 2017. Den er selvsagt fortsatt veldig ung, mens 2019 byr på litt sødmefylt frukt, men alt pakket inn i lekker frukt.
Sammenlignet med Les Charmes er plantene noe yngre for Les Petites Roches og jordsmonnet mer leirholdig på bekostning av kalk. Det gjør at vinene er mykere og ikke like lagringsdyktige som eksempelvis Les Charmes. Men med presis vinmaking responderer også denne vinen på den aktuelle årgangens uttrykk.
Mens det er den første eieren Charles Joguet som fortsatt gir navn til eiendommen, er familien Genet med Jacques i spissen eier siden 1985, og i dag er også datteren Anne-Charlotte Genet med. Vinmarkene dyrkes økologisk, og vinmaker er Kevin Fontaine.
I 2020 ble produsenten utropt til best i sin appellasjon av Michel Bettane, som også står bak det toneangivende magasin og nettstedet Revue du Vin de France. Hyllesten gjelder først og fremst produsentens toppcuveer fra enkeltparseller som ikke er tilgjengelig i Norge – men forhåpentligvis på sikt. Les Charmes og Let Petites Roches er uansett en utmerket introduksjon.
Se video fra eiendommen her
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt..