"Etter det første glasset ser du tingene slik du ønsker at de var. Etter det andre glasset ser du tingene slik de ikke er. Til slutt ser du tingene som de virkelig er og dette er det skrekkeligste i verden".
Ordene tilhører Oscar Wilde og er en beskrivelse av virkningen av absint. Denne myteomspunnete likøren med den giftgrønne fargen har vært å få igjen noen år nå, etter å ha vært forbudt i de fleste land siden rundt første verdenskrig.
I begynnelsen av forrige århundre var absinten en motedrikk blant kunstnerne i Paris. I dag er det Berlin som har utviklet seg til den mest spennende byen for kunstnere og kreative i Europa.
I Weinmeisterstrasse, ikke langt fra Hackescher Markt i Berlin Mitte, ligger Absinth Depot Berlin. Siden slutten av 1990-årene har de spesialisert seg på "den grønne fe," som absint også blir kalt.
Innehaver Bernhard Flöder forteller at de har opparbeidet en solid base stamkunder, men at også mange turister velger å legge turen innom. Sammen med kollega Hermann Plöcke arrangerer de kvelder i et godt tilrettelagt bakværelse, der gjestene blir tatt med inn i den fargerike historien til absinten.
"Absinten gir deg et mytos. Alle har hørt om drikken og blir nysgjerrige. Det var forbudt, ergo må det være noe interessant!" forteller Flöder. "I tillegg kommer faktoren at dette var drikken de store og berømte sverget til".
Butikken er innredet i en stil som drar assosiasjonene tilbake til da absinten var på det mest populære. Mønstrede tekstiltapeter, en disk som hos landhandleren før i tiden, et gammelt kassaapparat er alt med på å skape en egen stemming i butikken. Jazzen strømmer diskret ut fra høytalerne og kundene tar seg tid. De fleste som er der samtidig med oss virker like grønne som væsken de skal handle og lytter interessert til Flöders beretninger.
Noe av mystikken knyttet til absint ligger i ritualene rundt den. En egen absintskje med flere hull i legges over absintglasset med en sukkerbit på. Så heller du litt vann på sukkerbiten, slik at sukkeret langsomt blander seg med den grønne absinten. På denne måten blir ikke likøren så bitter. Dette er den typiske franske måten å drikke absint på.
Enkelte bruker fortsatt en egen karaffel med flere kraner, slik at det blir noe seremonielt over det hele når man sitter rundt et bord og drikker absint. Opprinnelig ble disse spesialkaraflene laget fordi det var vanskelig å få tak i rennende vann og man fylte gjerne karaffelen med isbiter.
Den tsjekkiske måten å drikke absint på innebærer at du drypper absint på sukkerbiten, antenner denne og sakte heller vann på så snart flammen er slukket. Sveitserne dropper både sukker og flammer. De heller bare langsomt iskaldt vann i glasset.
Lenger oppe i samme gate, vi er nå i bydelen Prenzlauer Berg, ligger An einem Sonntag im August. Hver onsdag arrangerer de absintparties med lavprisprofil. Her er stemningen høy og slett ikke så høytidelig som vi kunne frykte. Siden det er så kult å gå på absintparty er det en fare at du også må opptre kult ved å gi inntrykk av å være blasert i forhold til både ritualer, alkoholinnhold og spenning. Slik er det ikke, stemningen er gemyttlig og gjestene av den interessante og inkluderende typen.
I parallellgaten Schönhauser Allee, rett bak An einem Sonntag im August like før gatene møtes, ligger Druide Absinth & Cocktail Bar. Som navnet indikerer, er dette også et sted for absintelskere. Og også her er det absintparty onsdagene, med priser på 17 kroner for enkelte varianter av den grønne feen. Hvor vidt baren har utviklet seg til et kultsted er det kanskje for tidlig å si noe om, men at de er på vei mot en slik status, kan vi trygt si. Druide skryter av å ha 100 typer absint og 300 cocktails på menyen, så her skulle det være noe for enhver.
Å komme til Bar am Lützowplatz er som å stige inn i en annen virkelighet sammenlignet med de andre barene vi har besøkt. Baren har ry på seg å være blant de fineste i verden hva arkitektur og opplevelse angår. Med sin 17 meter lange bar sentralt plassert i det 31 meter lange, smale lokalet, og med sine komfortable skinnmøbler og interiør gjennomtenkt ned til den minste detalj, er det et annet klientell som trekkes hit.
Om du foretrekker å nyte din absint i de nye kunstnerområdene i Berlin eller om du tar den i en klassisk, elegant bar som på Lützowplatz, vil du uansett oppleve lidenskap og respekt for den mytiske statusen absinten har opparbeidet seg. Og hos Absinth Depot Berlin kan du altså handle med deg kvoten hjem.
Tekst og foto: Bjørn Hatlebø Engeset m. fl.