Grønn bølge

Berlin er vår tids mest energiske sentrum for kunst og kultur - og absint.
Redaksjonen
20 Februar 2009 - 11:45

"Etter det første glasset ser du tingene slik du ønsker at de var. Etter det andre glasset ser du tingene slik de ikke er. Til slutt ser du tingene som de virkelig er og dette er det skrekkeligste i verden".

Ordene tilhører Oscar Wilde og er en beskrivelse av virkningen av absint. Denne myteomspunnete likøren med den giftgrønne fargen har vært å få igjen noen år nå, etter å ha vært forbudt i de fleste land siden rundt første verdenskrig.

Absintbutikk
Kunstnere som Henri de Toulouse-Lautrec, Vincent van Gogh, ovennevnte Oscar Wilde og Ernest Hemingway er bare noen av dem som blir forbundet med denne likøren. Det samme blir Hans Jæger og Kristiania-bohemene.

I begynnelsen av forrige århundre var absinten en motedrikk blant kunstnerne i Paris. I dag er det Berlin som har utviklet seg til den mest spennende byen for kunstnere og kreative i Europa.

I Weinmeisterstrasse, ikke langt fra Hackescher Markt i Berlin Mitte, ligger Absinth Depot Berlin. Siden slutten av 1990-årene har de spesialisert seg på "den grønne fe," som absint også blir kalt.

Innehaver Bernhard Flöder forteller at de har opparbeidet en solid base stamkunder, men at også mange turister velger å legge turen innom. Sammen med kollega Hermann Plöcke arrangerer de kvelder i et godt tilrettelagt bakværelse, der gjestene blir tatt med inn i den fargerike historien til absinten.

"Absinten gir deg et mytos. Alle har hørt om drikken og blir nysgjerrige. Det var forbudt, ergo må det være noe interessant!" forteller Flöder. "I tillegg kommer faktoren at dette var drikken de store og berømte sverget til".

Butikken er innredet i en stil som drar assosiasjonene tilbake til da absinten var på det mest populære. Mønstrede tekstiltapeter, en disk som hos landhandleren før i tiden, et gammelt kassaapparat er alt med på å skape en egen stemming i butikken. Jazzen strømmer diskret ut fra høytalerne og kundene tar seg tid. De fleste som er der samtidig med oss virker like grønne som væsken de skal handle og lytter interessert til Flöders beretninger.

Mange serveringsmåter
Vi bestiller kaffe og setter oss og venter til det er tomt for kunder igjen. Vi legger merke til at de også selger sigarer, tobakk og Virginia-sigaretter, i tillegg til et lite utvalg av typiske kolonialvarer, alt utstilt på én hylle. "Vi selger bare varer vi selv liker. Varer vi selv kunne tenke oss å kjøpe," forklarer Flöder som ser at vi studerer vareutvalget. Han har ikke mye til overs for de store kjedene som brer om seg. "Heldigvis er det i en by som Berlin også marked for spesialbutikker utenom de store aktørene."

Noe av mystikken knyttet til absint ligger i ritualene rundt den. En egen absintskje med flere hull i legges over absintglasset med en sukkerbit på. Så heller du litt vann på sukkerbiten, slik at sukkeret langsomt blander seg med den grønne absinten. På denne måten blir ikke likøren så bitter. Dette er den typiske franske måten å drikke absint på.

Enkelte bruker fortsatt en egen karaffel med flere kraner, slik at det blir noe seremonielt over det hele når man sitter rundt et bord og drikker absint. Opprinnelig ble disse spesialkaraflene laget fordi det var vanskelig å få tak i rennende vann og man fylte gjerne karaffelen med isbiter.

Den tsjekkiske måten å drikke absint på innebærer at du drypper absint på sukkerbiten, antenner denne og sakte heller vann på så snart flammen er slukket. Sveitserne dropper både sukker og flammer. De heller bare langsomt iskaldt vann i glasset.

Absintparty
Det finnes også flere barer i Berlin som blir forbundet med absint. Vi tok turen innom Kaffee Burger i bydelen Mitte, der de holder på ritualet med absintskjeen. Lokalet er mørkt og det er livemusikk fra en liten scene. Vi ser ingen som drikker absint, men bartenderen kan fortelle at vi nok er her i tidligste laget. I trendy Kastanienallee ligger Mary Jane Bar. Innflytelsen fra de siste års motedrikker er sterkere her, og en hit er Absinth Red Bull.

Lenger oppe i samme gate, vi er nå i bydelen Prenzlauer Berg, ligger An einem Sonntag im August. Hver onsdag arrangerer de absintparties med lavprisprofil. Her er stemningen høy og slett ikke så høytidelig som vi kunne frykte. Siden det er så kult å gå på absintparty er det en fare at du også må opptre kult ved å gi inntrykk av å være blasert i forhold til både ritualer, alkoholinnhold og spenning. Slik er det ikke, stemningen er gemyttlig og gjestene av den interessante og inkluderende typen.

I parallellgaten Schönhauser Allee, rett bak An einem Sonntag im August like før gatene møtes, ligger Druide Absinth & Cocktail Bar. Som navnet indikerer, er dette også et sted for absintelskere. Og også her er det absintparty onsdagene, med priser på 17 kroner for enkelte varianter av den grønne feen. Hvor vidt baren har utviklet seg til et kultsted er det kanskje for tidlig å si noe om, men at de er på vei mot en slik status, kan vi trygt si. Druide skryter av å ha 100 typer absint og 300 cocktails på menyen, så her skulle det være noe for enhver.

Klassisk eleganse
Dersom du har fått nok av det nye, trendy, alternative Berlin, et slags Grünerløkka i n'te potens, kan det være verdt å ta turen over til gamle Vest-Berlin. Bar am Lützowplatz ligger ikke langt fra Tiergarten og hadde det største absintkartet i Tyskland. Vi er ikke så sikre på om det fortsatt er tilfelle. Til gjengjeld skryter de av å ha det største utvalget av champagne i verden.

Å komme til Bar am Lützowplatz er som å stige inn i en annen virkelighet sammenlignet med de andre barene vi har besøkt. Baren har ry på seg å være blant de fineste i verden hva arkitektur og opplevelse angår. Med sin 17 meter lange bar sentralt plassert i det 31 meter lange, smale lokalet, og med sine komfortable skinnmøbler og interiør gjennomtenkt ned til den minste detalj, er det et annet klientell som trekkes hit.

Om du foretrekker å nyte din absint i de nye kunstnerområdene i Berlin eller om du tar den i en klassisk, elegant bar som på Lützowplatz, vil du uansett oppleve lidenskap og respekt for den mytiske statusen absinten har opparbeidet seg. Og hos Absinth Depot Berlin kan du altså handle med deg kvoten hjem.

Fakta om absint
Det var den franske legen Pierre Ordinaire, bosatt i Sveits, som først frastilte absint. I 1797 solgte han oppskriften til M. Pernod, som i 1805 startet industriell produksjon. I Sveits hadde absint status som allmennlegemiddel, og for Pernod kom det kommersielle gjennombruddet med franskmennenes felttog mot Algerie.
 
I utgangspunktet ble absinten gitt de franske soldatene som medisin mot feber og diaré. Soldatene vente seg raskt til absinten og etter krigen to de vanene med seg tilbake til hverdagen i Frankrike.
 
Fra å være en fattigmannsdrikk oppnådde absinten snart status som kultdrikk. Spesielt ved århundreskiftet var dette selve drikken blant kunstnere og intellektuelle.
 
• Absint er en alkoholholdig drikk med malurt, anis og andre krydder.
• Virkestoffet i malurt er tujon.
• Absinten hadde opprinnelig et langt høyere tujoninnhold enn i dag og virket nærmest narkotisk.
• Absinten påvirket de delene av hjernen som har med smerte og angst å gjøre.
• Misbruk førte til magekramper, syns- og hørselshallusinasjoner, epileptiske anfall, hjerneskader, synsforstyrrelser, psykiatriske sykdommer og selvmord.
• Kunstnere brukte den hallusinerende virkningen for å få inspirasjon og for kreativitet
• De store problemene forbundet med absint, også sekundærproblemer som tuberkulose, syfilis, kriminalitet og moralsk forfall, førte til at Frankrike i 1915 innførte totalforbud mot produksjon og salg av absint.
• Da hadde land etter land allerede fra 1905 innført et tilsvarende forbud.
• Tsjekkia, Storbritannia, Portugal og Spania, land der absint ikke ble konsumert i særlig grad, innførte aldri noe forbud.
• 1998: EU legaliserer absint, men med et maksimalt tujoninnhold på 0,1 gram per liter.
• Absint er dermed også å få i Norge.

Tekst og foto: Bjørn Hatlebø Engeset m. fl.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her