Det er ikke hvem som helst som kommer til Oslo denne kvelden for å gi deg en smakebit på høydepunkter i gresk gastronomi. Kokken er Nikos Katsanis og regnes som Nord-Hellas dyktigste som samtidig er lidenskapelig opptatt av å vise verden hva som skjuler seg bortenfor turistmaten tavernaene serverer.
Katsanis vil ikke bare fortelle deg om hva du ofte går glipp av som turist men også ta deg med på en kulinarisk-historisk reise til middelhavskjøkkenets fødested, nemlig Nord-Hellas. På Restaurant Fogo skal han samarbeide med kjøkkensjef Rune Pal.
Menyen representerer det vårlige greske kjøkken, og Katsanis har brakt med seg råvarer fra sin restaurant Sousourada i Afitos på Halkidiki utenfor Thessaloniki. Til maten får du smake et utvalg viner basert på hovedsakelig lokale druer, signert Tsantalis, Hellas'' største vinhus. Denne minnerike kvelden innledes av et foredrag om gresk vinproduksjon kombinert med en smaking av flere viner fra Tsantalis brede sortiment, mange av dem er ikke tilgjengelig i Norge.
Nemlig disse:
Sauvignon 2000, Halkidiki Vineyards
Merlot 1999, Halkidiki Vineyards
Metoxi red 1997, Mt. Athos
Rapsani 1998
Chromsita, Mt Athos
Så går vi til bords for å glede oss over denne menyen:
Puré av belgfrukt fra Santorini med stekt løk, soltørket tomat, kapers og oregano
Fennikelpai med kaseriost og grønn burger med katiki kremost
Svinefilet med granateplesaus og bulgur, hasselnøtter og rosiner
Napoleonskake av maouri-ost fylt med puré og sirup av kvedefrukt og valnøtter
Rosepudding
Til maten skal vi nyte følgende viner.
Athiri 2000 hvitvin av organisk dyrket athiridruer fra Mt. Athos
Ambelonas Tsantali 2000 som er en blanding av sauvignon blanc og organisk dyrket assyrtiko
Syrah 1998 fra Trakia
Rapsani Reserve 1996 fra Mt. Olympos er en blanding av druen xynomavro og av flere lokale typer, blant andre krasato og stavroto
Apostagma Apo Stafyli er et druedestillat
Dette blir et helt spesielt og noe du ikke må gå glipp av.
Tid: 12. mars kl. 18.30
Sted: Restaurant Fogo, 3. etg. Hotell Karl Johan, Karl Johans gt. 33
Pris: kroner 798 pr person.
Her melder du deg på.
Les mer om Nikolaos Katsani og maten hans og få oppskriftene han benytter