Og langs hele grensen vokste grensehandelen med vin og brennevin med 54,6 prosent fra i fjor. Det viser junibarometeret fra Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF).
- Jeg hadde ikke trodd på en så stor økning før innføringen av lørdagsåpent i Sverige. I løpet av en måned har nordmenn kjøpt like mye vin i Strömstad som et mindre norsk Vinmonopol-utsalg selger i løpet av et helt år! Nå tør jeg ikke lengre tenke på hvilken utvikling vi får i grensehandelen i andre halvår, uttrykker en forbløffet formann i VBF, Ivar Amundsen.
Mens juni i fjor var en "vanlig" måned med bare litt mer grensehandel enn i april og mai, viser juni 2001 seg som en måned med en helt uvanlig stor grensehandel over Kjølen. Med en grensehandel ved Systembolaget på 54 millioner kroner i juni, tapte staten 52,5 millioner kroner i avgifter.
- Fortsetter veksten slik, vil vi med lørdagsåpent sette ny rekord også i andre halvår. Da ser jeg ikke bort fra en samlet grensehandel ved Systembolaget på 600 mill kroner i år, mot fjorårets 460 mill. Med grensehandelen i Danmark, Finland, Storbritannia og Tyskland snakker vi da om en grensehandel på 1 milliard kroner i år - i tillegg til et ennå større taxfree-salg på ferger og flyplasser, mener Amundsen.
- Så mye må til for å få omsetningen tilbake i kontrollerte former. Ferske tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at omfanget av spritsmugling og hjemmebrent er rekordhøyt. Når vi nå i tillegg får denne veksten i grensehandelen, snakker vi om at Vinmonopolet og restauranter har en registrert markedsandel på under 50% for brennevin, og under 70% for vin. Politikerne har lite valg dersom de skal bekjempe den uregistrerte omsetningen. Tallene viser jo at høye avgifter ikke virker - de bringer bare alkoholmarkedet ut av kontroll, mener Amundsen.