Grand Jury Européen

Juryen (GJE) som oppstod som en europeisk motreaksjon til Parker, er ene og alene en herremann ved navn François Mauss' verk. Siden høsten 1996 har han samlet 24 av vårt kontinents mest prominente neser og ganer med jevne mellomrom for å vurdere viner fra
Redaksjonen
23 August 1998 - 19:06

Mauss har plukket ut vinskribenter og -eksperter som er kjent for sin renhårighet og kompromissløse linje. Smakingene er alltid tematiske og derfor halvblinde, i den forstand at de 24 vet at de skal smake for eksempel klassifiserte Bordeaux''er i tre ulike årganger. Det de også kan forvente seg er en rekke Bordeaux-lignende viner fra andre land blandet inn i smakingen. Rekkefølgen er selvsagt helt ukjent. Mauss & Co fremskaffer alle viner selv uten produsentens innblanding. Dette for å unngå mistanke om "tukling" med innholdet. Panelet smaker dessuten aldri flere enn 30 viner om dagen. En advokat passer dessuten på at smakingen foregår etter reglene. Alle bruker en skala fra 0 til 100. Siden alle bruker en slik skala forskjellig, ved at noen holder seg mellom 60 og 80 mens andre strekker seg fra 20 til 90, må skårene korrigeres for dette. Dessuten elimineres personlige preferanser, for eksempel for merlotdominerte kontra cabernetdominerte viner. Som Mauss sier det: Summen av subjektiviteter er begynnelsen på objektivitet. Alt arbeidet som er nedlagt sålengt tar etter hvert form av rapporter: Grand Jury Européen Wine Report som er ute med første nummer nå. Her kan du lese om tre ulike smakinger av cabernet- og merlotbaserte viner. GJE er selvfinansierende og mottar sponsormidler fra internasjonale selskaper i forskjellige bransjer. Rapportene (4 i året) koster FF 399 (inkludert Bacchus Senior vinstyringssystem på CD-rom) og kan bestilles pr e-mail: francois.mauss@wanadoo.fr. Vis til Apéritif hvis du bestiller. Aase E. jacobsen 23.09.98

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange
Ukens kake
Banan- og pekankake

Med denne oppskriften bruker du opp overmodne bananer samtidig som det blir kake til mange

Langpanner er perfekt om det er mange som skal smake, og her får du en vri som dessuten er veldig holdbar.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her