Godt moden perle

Denne uken har vi valgt noe så sjelden som er godt moden men fortsatt livfull 15 år gammel vin som ikke koster all verden. Den nytes aller best til det klassiske påskelammet eller til andre stekte kjøttretter.
Redaksjonen
28 Mars 2001 - 16:11

Palacio de Arganza 1985 (varenr. 31207, bestillingsutvalget) koster altså bare kroner 136,40, og det er en svært gunstig pris for en vin som har fått modne drøyt 15 år i Arganza-slottets kjølige kjellere. Den byr på modne bær, kjøtt og jordsmonn i så vel duft som smak. Den er rik på en diskret måte og har fortsatt ganske tydelige men ikke tørre tanniner.

Altså en typisk matvin som vil ha saftige kjøttretter, gjerne et klassisk lammelår eller lammesteik med litt fet saus, eller andre stekte kjøttretter.

Ukens vin er laget av druen mencia som er den dominerende drue i området Bierzo som ligger i det nordvestre hjørnet av den enorme spanske regionen Castilla Léon på grensen til Galicia. Mencia regnes ikke blant Spanias edleste druer og kan gi alt fra intetsigende viner til lagringsdyktige saker som Palacio de Arganza 1985 er et godt eksempel på. Årsaken er selvsagt at lagringsdyktigheten er avhengig av vinbondens og vinmakerens kvalitetsnivå. Men også at det finnes to varianter av druen, en lokal som gir noe lettere stil, samt en som er i slekt med cabernet franc. I ukens vin har mencia fått selskap av noe cabernet sauvignon og tempranillo.

Uansett opprinnelse er vinstilen i Bierzo frisk og fruktdominert i motsetning til det oksiderte preget som ofte kjennetegner tradisjonelt fremstilte viner. For hos Palacio de Arganza finnes det ikke noen nye fat overhodet. Vinifikasjonen innebærer en første modning i store velbrukte fat med en senere overføring til brukte franske fat i 12 måneder for til slutt å ende opp i de første store fatene før flasketapping. Flaskene blir så lagt i kjelleren for en lengre tid før de legges ut for salg hvilket er årsaken til at så moden vin er tilgjengelig i Norge. 

Palacio de Arganza som har en vinmakerhistorie som går tilbake til 1805 har fortsatt mye gammel vin i kjellerne som visstnok skal være mulig å få kjøpt for forbipasserende turister. Kan du ikke reise dit, har du fortsatt muligheten av å nyte ukens vin. Eller gå til den enda modnere 1982-utgaven som også er å få her til lands (varenr. 30589, bestillingsutvalget, kr 197,10). Den er et skup for den som liker skikkelig fullmodne viner.

Bierzo er et av de mindre kjente vinområdene i Spania som er mer kjent for sine paprikaer men som venter i kulissene på å få høyere status etter som de øvrige regionene tar ut stadig større prisøkninger for sine viner. Bierzo er imidlertid et av de mindre områdene også i omfang for her finnes ikke mer enn 3.700 hektar vinmarker. Bierzo er formet som en relativt trang dal med bratte skråninger. Beliggenheten for vinmarkene er derfor mellom 450 og 1000 meter over havet. Klimaet er ikke så tørt og ikke så brennende hett  som resten av det indre Spania. Jordsmonnet er avleiringsjord med bra drenering. I det hele gode vilkår for vindyrking.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav
Dagens rett

Denne parfaiten lager du enkelt av reinsdyrskav

Den passer perfekt så vel til julelunsjen som til forrett i hele juleferien. Så lag en stor porsjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La juletorsken få en ekstra julete vri
Dagens rett
Stekt torsk med appelsinsaus og potetmos

La juletorsken få en ekstra julete vri

Torsk, appelsin og fennikel gir alene julestemning i huset. Om du ikke er blant dem som spiser torsk på julaften, smaker den godt gjennom hele jula.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til
Guide
Oppskrifter med pinnekjøtt

Se så mye du kan bruke pinnekjøtt til

Pinnekjøtt er julemat nummer en for mange, men godsakene bør ikke forbeholdes julaften. Her får du inspirasjon til  utvide din pinnekjøttmeny - og ikke minst utnytte restene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her