Gode kjøp i Chablis

Få vintyper gir samme sommerassosiasjoner som chablis. Kombinasjonen av sitrus, frisk frukt og havbris blir alltid vel mottatt enten den nytes alene eller til sesongens retter. For chablis er en av de mest fleksible matviner som finnes og må ikke nødvendi
Aase E. Jacobsen
30 Juni 2004 - 08:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Domaine Gérard Tremblay tilhører den nye generasjonen av Chablis-produsenter. Familiestyrte bedrifter med kvalitet i alle ledd som ledetråd. Gérard som har god hjelp fra kona Hélène, er sjette generasjon Tremblay, men det var først med deres inntreden at familienavnet ble virkelig kjent. Eiendommen har vokst fra familiens opprinnelige 12 hektar til dagens 33. Vinmarkene fordeler seg på et stort antall små parseller, som jo er så typisk i Chablis, og teller ikke mindre enn 11 hektar innen premier cru og 0,62 hektar grand cru (Vaudésir).

Og det er Tremblays fire premier cru'er som har skapt det gode renomméet. I Norge finnes i øyeblikket to utgaver, Chablis 1er Cru Côte de Lechet 2004 (47065) og Tremblay Chablis 1er Cru Fourchaume 2004 (47066) som begge gir imponerende valuta for pengene. De fleste premier cru'er koster nemlig fra to hundrelapper og oppover.

Selv om chablis på premier cru-nivå tjener på lagring, er begge vinene deilige allerede. 2002 er en meget god årgang med flott balanse mellom frukt og syre, som er selve livsnerven i en chablis. Tremblays utgaver er svært gode representanter for dette året. Som seg hør og bør, lar Tremblay druenes gode egenskaper komme til uttrykk fullt ut. Derfor behandles druene med største forsiktighet fra det øyeblikket de leveres til pressing. Pumper er bannlyst under selve fremstillingen. Tyngdekraften utnyttes slik at vinen forstyrres minst mulig. Bruken av eik er dessuten meget forsiktig. Kun en femdel av premier cru-vinen har vært innom fat og det i inntil fem måneder, som regel kortere.

Mens Côte de Léchet 2002 er intenst mineralsk men likevel svært innsmigrende, er Fourchaume 2002 mer parfymert og "søtere" i frukten. Forskjellen skyldes jordsmonnet og lokaliseringen. Léchet ligger på venstre side, på premier cru-siden, av elven Serein som deler Chablis i to. Fourchaume derimot ligger på høyre side av elven, i forlengelsen av den såkalte grand cru-åsen som danner en form for amfiteater mot byen Chablis. Det dype laget av mergel gir i kombinasjon med sørøstlige soleksponering mye frukt og fylde i den endelige vinen. Det steinete og skrinne jordsmonnet i den bratte Léchet-vinmarken, som også har en solrik eksponering, gir større mineralsk kraft og mer intens syre i vinen. Begge er store og kraftige viner som vil utvikle seg i minst fire-fem år i kjelleren og som kan få følge av ikke bare sjømat men også lyst kjøtt som god kylling eller svin. Gjerne med kremet saus.

Tremblays vanlige chablis i 2002-utgave, Gérard Tremblay Chablis 2005 (47064) fortjener også oppmerksomhet. For selv om den ikke er den aller billigste, ligger den i det nedre prissjikt for vanlig chablis samtidig som den holder høy kvalitet. En meget ren og klassisk tolkning, og akkurat slik vi vil at en chablis til skalldyrtallerkenen skal være, frisk og fruktig med elegante mineraltoner. Den passer også perfekt til kaldretter med parma- eller serranoskinke eller kylling. En deilig munnfull som veldig godt lar seg nyte alene under en parasoll. Nå er det sommer!

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene
+
Tester

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene

Marsnyhetene byr på en rekke legender og viner med legendepotensial fra mange vinområder og druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bruno Paillard: Ingen over ingen ved siden
+

Bruno Paillard: Ingen over ingen ved siden

Alice Paillard viderefører faren Brunos 40 år gamle filosofi som aldri har vært mer aktuell enn nå. Den kommer fullt til uttrykk gjennom deres NPU – nec plus ultra – den optimale champagne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten
Dagens rett

Inviter på denne franskinspirerte lammegryten

Varm og full av smak, men likevel lett å lage - dette er en perle av en søndagsmiddag som alle kan klare å få til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene
+
Tester

Denne håndfullen med pinot noirer imponerer stort, men det er mer enn dette blant de mer enn 1000 nyhetene

Marsnyhetene byr på en rekke legender og viner med legendepotensial fra mange vinområder og druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bruno Paillard: Ingen over ingen ved siden
+

Bruno Paillard: Ingen over ingen ved siden

Alice Paillard viderefører faren Brunos 40 år gamle filosofi som aldri har vært mer aktuell enn nå. Den kommer fullt til uttrykk gjennom deres NPU – nec plus ultra – den optimale champagne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du marsutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du marsutgaven 2025 av Apéritif magasin

København byr på koreansk mattempel og drikken du får der, finnes også i Norge. Både El Salvador og Valpolicella besøkes, og naturvinens framtid diskuteres også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie
+
Godbiter i pollisten

Leser du Sjøfareren, er det dette du skal ha i glasset - vi snakker om viner som skriver verdenshistorie

Boka som velfortjent har tatt Norge med storm, fortjener også noe unikt i glasset. Mer unikt enn dette skal du lete lenge etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne suppen er den reneste medisin for alle sanser
Dagens rett

Denne suppen er den reneste medisin for alle sanser

Knallgul, sødmefylt og varmt krydret med ingefær som i seg selv er den beste medisin mot forkjølelse. Oppskriften er superenkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften
Dagens rett

Når torsken kommer som skrei, må du prøve denne oppskriften

En virkelig delikatesse er hva vi varter opp med som dagens rett - som blir ekstra godt med filet fra skreins kraftige ryggstykke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her