God trøst til halve prisen

Når du ikke har råd til champagne, men likevel bare må ha noen forfriskende bobler i glasset, finnes det veldig gode alternativer, og det til halve prisen. Som er perfekt til mai måneds mange festlige anledninger. Dessuten er den så god at den også duger
Redaksjonen
02 Mai 2002 - 08:00

Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut 2007 (7314) fra Les Caves des Hautes Côtes er veldig nær en ekte champagne på flere måter og dermed en god trøst når lommeboka ikke tillater de edleste av alle bobler. For det første er druene de samme som brukes i Champagne, chardonnay og pinot noir. I tillegg er vekstområdet for druene Burgund som ikke akkurat ligger tilbake når det gjelder å få fram høy kvalitet i disse råvarene.

For det tredje er fremstillingsmåten den samme som i Champagne hvilket vil si at boblene er produsert gjennom en andre gjæring i flasken (det er denne som lager boblene), og smaken er foredlet gjennom tre års lagring på bunnfallet som altså er døde gjærceller. Hvis du ikke synes dette høres veldig appetittlig, trøster vi med at denne prosessen er høyst nødvendig for at et musserende vin skal smake noe mer enn brus eller mer presist, hvitvin med kullsyre.

Et annet kvalitetsbegrep er hvordan den såkalte moussen, les boblene, oppleves. Les Caves des Hautes Côtes som er et veldrevet kooperativ og det største anlegget i den sentrale delen av Burgund, har nemlig et godt grep på alle vinmakerkunstene. Også det å lage en harmonisk musserende vin hvilket betyr at alle smakselementene er godt avstemt, som fruktighet, syrefriskhet, bobler og smaksdybde. Selvfølgelig kan den ikke konkurrere med de største champagnene, men så lenge den gir en tydelig "champagnefølelse" rent aromamessig, med noe mineraler og et behagelig fruktpreg av modent rødt eple, og prisen er som den er, kan du være fornøyd.

Den er selvsagt utmerket å nytes som den er enten som innledning til en feststemt aften eller til et måltid. Men også som følge til måltidet første rett, som en lett forrett i form av en skalldyrsalat, råmarinert fisk som carpaccio eller tartar, eller kanskje noe østers.

Denne musserende vinen som er å få i de fleste alle landets polbutikker, har fått følge fra en i samme familie. Caves Hautes-Côtes Crémant De Bourgogne Blanc De Blancs Brut (45978) er laget av samme kooperativ men skiller seg noe fra den andre. For det første er den uten årgang, den er dermed en blanding av vin fra flere årganger som er stedt til hvile i tre år for annengangsgjæring og lagring på bunnfallet. Dessuten er den laget av bare grønne druer, i dette tilfellet chardonnay. Resultatet er en lettere stil, veldig frisk og sitruspreget med innslag av hvite blomster og noe mineraler som er best å nytes alene.

Årsaken til den lettere stilen er at pinot noir bidrar med struktur til en musserende vin og at dette kooperativet har et godt grep om de røde druene. For deres to røde viner, Caves Hautes-Côtes Bourgogne Cuvée de Prestige 2005 (31847) og Nuiton-Beaunoy Les Cave des Hautes-Côtes La Dalignière Hautes-Côtes de Beaune 2012 (14422), begge meget gode kjøp fra dette området som ikke akkurat er kjent for lave priser.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
eller de røde:
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå
Ukens drink
El Presidente

Denne cubanske klassikeren smaker perfekt nå

Når sesongen for mojito og andre leskende drinker er langt unna, trengs mer smak i romdrinken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse
Dagens rett

Vegetarburgere går i en egen mage når de er så gode som disse

Det er slett ikke så vanskelig å lage gode velsmakende vegetarretter - prøv denne nydelige burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen
Dagens rett
Oksehalesuppe

Vart opp med en kraftpakke av en oksehalesuppe denne helgen

Denne klassiske suppen lager seg selv mens du nyter helgefreden, er på skitur eller gjør unna de siste innkjøpene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells
+
Godbiter i pollisten

Herlig californisk pinot noir klar til å ta med til fjells

Om du ikke skal på fjellet denne uka, gjør den også nytten til helgekosen, med og uten mat. Og få med sjelden amerikansk vinhistorie på kjøpet. For denne produsenten er ikke som andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos
+
Ukens vin

I basisutvalget finner du en perle til vinterferiens vinkos

Det er altså ikke bare den gode prisen som skaper glede. Dette er dessuten en vaskeekte fjellvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen
Dagens rett

Disse biffspydene skaper en knallstart på helgen

Nydelig mørt biffkjøtt med en asiatisk vri - slik skal fredagsmiddagen være.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret
Dagens rett

Fylt fiskefilet skaper stor matglede og særlig med dette tilbehøret

Hvilken fiskefilet du velger, er hipp som happ, bare den er hvit og villfanget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her