Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Doisy-Daëne 2010 (97733) er en virkelig lekkerbisken med flotte frukt- og mineraltoner samt velintegrert fat. Den utkonkurrerer dermed mang en hvit burgunder i samme prisklasse. Også som matfølge. Her må det smaksrik mat som grillet sjømat eller lyst kjøtt til.
Laget av ekspert
I motsetning til mange andre hvite bordeauxviner er den basert på én druesort, sauvignon blanc. Den trives veldig godt i jordsmonnet på vinslottet Doisy-Daëne. Det er nemlig sterkt kalkholdig under et tynt lag av rødlig leirsand. Denne kombinasjonen kjenner tilhengere av hvit bordeaux igjen fra Couhins-Lurton (men den koster 100 kroner mer).
Dette slottet er ellers mest kjent for sine søte viner. Doisy-Daëne ligger nemlig i Barsac, i en av de beste delene av Sauternes-appellasjonen. Og er samtidig nabo med et av de fremste Sauternes-slottene av alle, nemlig Climens. Doisy-Daëne eies av Denis Dubourdieu – den berømte eksperten på tørr hvitvin – og det skulle for så vidt bare mangle at han evnet å sette sine ideer ut i praksis på hjemmebane – noe ukens godbit er et strålende eksempel på.
Siden sauvignon blanc er en veldig transparent men samtidig karaktersterk drue, må fatbruken styres strengt. Til denne vinen brukes en femdel nye fat, der vinen tilbringer åtte måneder til sammen før tapping. Det gir i den unge vinen et tydelig, men likevel balansert fatpreg, som kommer til sin rett for å øke vinens kompleksitet og ikke minst gjør den til en god match til mat med smak av grill.