God ferskvare

At hvitviner fra Gascogne stort sett må behandles som ferskevare er denne testen et godt bevis på. 99-årgangen begynner å bli gammel, men 2000 er på vei inn i butikkhyllene.
Redaksjonen
15 Juni 2001 - 01:00

Årsaken er dels at hvitvinssalget har vært svakt det siste året og at årgangsskiftene er forsinket. Men også at det der hvor årgangsskiftet allerede er gjennomført, ligger rester på grossistenes lager som heller hadde fortjent å bli makulert i stedet for å sendes ut på markedet. 1999 var dessuten et vanskelig år for hvitviner i dette området med langt magrere viner enn de fra 2000 som det er all grunn til å se frem til.

Uansett er det viktig å sjekke årgang på flasken eller lottnummer på boksen, for det er sjelden at vi er vitne til så mange produktfeil som i denne testen. Men, for all del, den byr da på opptil flere godbiter som den usedvanlig vellykkete Colombelle 2000 fra Plaimont og den søte Gros Manseng Late Harvest 1999 fra Ch. Tariquet. LPA 1999 som kommer i salg etter sommeren er en sterk kandidat til vinkartets rimelige hjørne.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 22. mars 2001, omfatter de aller fleste hvitviner fra Gascogne som er tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er engros, inkl. mva og emballasjeavgift, pr 1. mars 2001. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Produktene bestilles hos din lokale grossist eller følgende distributører:
Vectura (VT): 22 97 55 00
Vin & Sprit Distribusjon : 23 24 97 00
Quantum (EQ): 64 83 66 80

+
Colombelle 2000
Plaimont
Ca kr 72
Ikke tilgjengelig i Norge
Farge og duft: Lys klar strågul. Frisk innbydende duft av litchi, lime, fersken, aprikos.
Smak: Lett fruktig anslag, forfriskende syrer
Mat: Lette desserter, krydrete (chili) forretter. Aperitiff.
Vurdering: Veldig innsmigrende vin. Meget godt kjøp.

+
Gros Manseng Late Harvest 1999
Ch. du Tariquet
KK750786 VSD kr 115,99
Best Buys
Farge og duft: Dyp gul. Flott sødmerik duft med honning og tropisk frukt, så vel frisk som tørket.
Smak: Saftig sødmefylt anslag, fin harmoni, deilige syrer, lett fin sødme hele veien.
Mat: Svært anvendelig dessertvin.
Vurdering: Meget behagelig. Meget godt kjøp.

LPA Côtes de Saint-Mont 1999
Plaimont
Ca kr 85
Engelstad
Farge og duft: Strågul. Strågul. Elegant, frisk og fruktig nese med epler, sitrus og tropisk.
Smak: Fruktig og leskende med flott harmoni og lengde.
Mat: Drikkevin. Salat, lettere retter med fisk og skalldyr.
Vurdering: Svært vellaget. Meget godt kjøp.

-
Cellier du Parc VdP desCôtes de Gascogne
Les Caves de Landiras
100177 kr 250,14 (300 cl B-i-b)
Ekjord
Farge og duft: Klar lys gul. Fin fruktig ren duft med en touch av eleganse.
Smak: Saftig bløtt anslag, ren smak med gode syrer.
Mat: Drikkevin. Enkle retter med fisk eller skalldyr, salater, rekesmørbrød.
Vurdering: Harmonisk og frisk vin. Meget godt kjøp.

-
Côtes de Saint-Mont Boiseraie 1999
Plaimont
KK918219 EQ kr 79,84
Engelstad
Farge og duft: Strågul. Frisk, fruktig og mineralsk duft.
Smak: Fint friskt anslag, god harmoni hele veien, bra lengde.
Mat: Enklere retter med fisk eller skalldyr.
Vurdering: Ganske vellaget. Meget godt kjøp.

+
Réserve Bel Air VdP du Gers 1999
Dulong
201355 Vectura kr 68,70
Arcus Produkter
Farge og duft: Strågul. Frisk og ganske behagelig fruktig duft.
Smak: Som duften, bra leskende friskhet, men svært enkel.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Enkel men grei. Godt kjøp.

+
La Mer VdP des Côtes de Gascogne 1999
Dulong
200198 Vectura kr 71,90
Arcus Produkter
Farge og duft: Lys gul. Fruktig duft av grønne epler, tropiske frukter og stikkelsbær.
Smak: Fruktig og leskende, bra syrer, sitter en stund.
Mat: Aperitiff.
Vurdering: Best å nytes alene uten mat. Godt kjøp.

+
Boiseraie Côtes de Saint-Mont 1999
Plaimont
KK109132 EQ kr 294 (300 cl B-i-b)
Engelstad
Farge og duft: Lys gul. Mineralsk duft med innslag av epler og sitrus.
Smak: Frisk med markante men balanserte syrer, middels frukt, bra lengde.
Mat: Skalldyr.
Vurdering: Helt grei vin. Godt kjøp.

+
Domaine du Maubet VdP des Côtes de Gascogne 1999
Vignobles Fontan
KK140038 VSD kr 80,50
Vincompagniet
Farge og duft: Klar gul. Epler, sitrus, tropisk frukt og mineraler.
Smak: Friskt fruktig anslag, grønn frukt i midten, en del syrer utover.
Mat: Fisk med lett kremet saus eller smørsaus.
Vurdering: Bør drikkes til mat. Godt kjøp.

Yvon Mau Colombard Chardonnay 1999
Yvon Mau
KK137059 VSD kr 74,37
Prizelius
Farge og duft: Veldig lys gul. Lett og fin duft av gule epler og tropisk frukt.
Smak: Saftig og rund mangler noe friskhet, blir derfor litt fort borte.
Mat: Aperitiff for de med syreangst. Verd prisen.

Caprice de Colombelle 2000
Plaimont
Ca kr 79
Ikke tilgjengelig i Norge
Farge og duft: Klalr lysgul. Fruktig duft med innslag av epler, lime og tropisk frukt.
Smak: Lett fruktig anslag, friske syrer, men mister litt grepet fra midten.
Mat: Aperitiff. Verd prisen.

-
Domaine de Pépouy 1999
Adet Seward
KK140996 VSD kr 64,98
Prizelius
Farge og duft: Strågul. Fruktig nese med honning, moden gul frukt.
Smak: Syrlig anslag, enkel hele veien med litt for dominerende sitrussyrer.

La Boîte VdP des Côtes de Gascogne
Les Chais Beaucairois
100037 Vectura kr 251,94 (300 cl B-i-b)
Gavin
Farge og duft: Strågul. Veldig lett fruktig duft med noe sødme, mineraler og tropisk frukt.
Smak: Friskt anslag, som duften, men mister grepet mot slutten og blir litt slapp. Tåler dessuten ikke å stå lenge i glasset.

For gammel:
Domaine du Tariquet VdP des Côtes de Gascogne 1999
Domaine de Sancet VdP des Côtes de Gascogne 1999 Alain Faget
Tariquet 300 cl BIB

Kork:
Domaine du Bergerayre 1999
Plaimont VdP des Côtes de Gascogne 1999

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere
Dagens rett

Filet av reinsdyr er noe av det edleste du kan servere

Så elde råvarer trenger veldig lite smakstilsetning. Dette viltmåltidet gjør helgemiddagen ekstra vellykket.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge
+
Tester
91 bordeauxer i 2021-årgang testet

Takket være 2021-årgangen kan du drikke sågar Pauillac-ene mens de er unge

2021-årgangen er årgangen for alle som savner 1980-tallet. De beste er derfor knakende gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka
Dagens rett

En fyldig grønnsakssuppe med kylling er en fin start på uka

Varm suppe i novemberkulda smaker alltid godt. Rent, godt og smakfullt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå skal det bakes pepperkaker
Julemat
Oppskrifter pepperkaker

Nå skal det bakes pepperkaker

Ta med familien på et skikkelig pepperkakebakeverksted. De gode oppskriftene finner du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her