Glemmer de funksjonshemmede

Mange norske spisesteder har mangler som gjør dem lite tilgjengelige for gjester med nedsatt funksjonsevne.
Redaksjonen
24 Juni 2009 - 10:00

Det viser en ny kartlegging utført av Vista Utredning AS for Helsedirektoratet og Deltasenteret. Spisestedene har mangler både for gjester med nedsatt bevegelsesevne, syn, hørsel og astma/allergi. Bare halvparten av spisestedene har trinnfri atkomst, det samme gjelder handikaptoalett. Kun 30 prosent har begge deler. Det er faktisk større bevissthet og kunnskap om matallergier og betydningen av alternative retter og informasjon om matens innhold enn om de bevegelseshemmedes behov og rettigheter.

Kartleggingen bekrefter at en stor gruppe mennesker fortsatt er forhindret fra å være med familie, venner og kollegaer ut på restauranter og spisesteder.

- Det oppleves som diskriminerende å bli henvist til bakdøren, vareheisen eller bli båret inn på restauranten, sier Toril Bergerud Buene, avdelingsdirektør for Deltasenteret i Helsedirektoratet.

Mange av svakhetene som ble avdekket i kartleggingen kan utbedres uten store ombygninger og investeringer. For eksempel vil bedre belysning, bedre kontraster og tydeligere skrift på menyene være til stor hjelp for gjester med nedsatt syn. Dette er tiltak som kan løses med enkle midler.

Høy serviceinnstilling, men lite kunnskap
Kartleggingen viser at serviceinnstillingen blant de ansatte i restaurantbransjen er høy, og de har et tydelig ønske om å hjelpe gjester med nedsatt funksjonsevne. Det er derimot mangler i kunnskapen om hva som må til av fysisk tilrettelegging, og hva som er gode og ikke-diskriminerende måter å møte gjester på.

1. januar 2009 trådte diskriminerings- og tilgjengelighetsloven i kraft. Omkring halvparten av de spurte har hørt om den nye loven, men svært få har kunnskap om innholdet og hva den kan bety for deres virksomhet.

- Økt kunnskap om universell utforming og bedre forståelse for hvordan man skal møte gjester med funksjonsnedsettelser, er viktige stikkord i det videre samarbeidet med bransjen for å bedre tilgjengeligheten, sier Bergerud Buene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her