Gilde Juleaquavit 2000 - med destillatørens egen julemeny

Den årvisse Juleakevitten kom på markedet for første gang i 1988, og ble umiddelbart en suksess. Arcus Produkter lanserer årets Juleakevitt med GILDE som nytt merkenavn. Halvor Heuch, landets eneste offentlig godkjente destillatør, holder til på Arcus Pro
Redaksjonen
14 Desember 2000 - 12:33

Samtidig som Juleakevitten endrer navn, er det i år foretatt en oppgradering på utstyrssiden, med ny engangsflaske, nytt etikettdesign og matchende kapsel.

Innholdsmessig er det også foretatt endringer, som kjent varierer resepten på Juleakevitt noe fra år til år. Men ikke mer enn at det alltid kan garanteres at akevitten er spesielt tilpasset tradisjonell norsk julekost!

I pakt med de beste tradisjoner har Gilde Juleaquavit 2000 gjennomgått lagring på utvalgte eikefat som tidligere har vært brukt til sherryproduksjon. Akevitten er relativt kraftig krydret med hovedvekt på karve, samtidig som lagringen på eikefat gir en fin avrunding som gjør Gilde Juleaquavit spesielt velegnet til kraftige retter av svinekjøtt som ribbe, svinesteik og medisterkaker.

Gilde Juleaquavit årgang 2000 (varenr 005-1, kr 298,50 (½-flaske 005-2, kr 159,60))
er en smaksrik og velkomponert aquavit spesielt utviklet for å passe til tradisjonell norsk julemat. Modningen har funnet sted på utvalgte sherryfat, noe som har gitt årets juleaquavit en elegant eikekarakter med utsøkte, vel avrundede sherrytoner i smaksbildet.
Bør nytes lett avkjølt, ved 12-14 °C.

Løitens Aquavit Likør (varenr 33308, kr.215,00)
Dyp gyllen farge, duft av krydder og urter med et snev av anis, karve og vaniljetoner fra lagringen på eikefat. Klassisk, tradisjonell likør med
integrerte akevittaromaer i smaken med et rikt og komplekst krydderbilde, velbalansert, fin sødme, elegant avrunding.
Løitens Aquavit Likør bør nytes lett avkjølt som avec, og kan gjerne anvendes i longdrinks og cocktails. Forsøk den også som "coffee drink" med varm, sterk kaffe toppet med krem.

Arcus Julemeny 2000

Den 2. november 2000 ble det avholdt en aquavit-middag på Holmenkollen Restaurant i Oslo. Temaet for middagen var å finne gode kombinasjoner mellom akevitt og tradisjonsrike norske råvarer som laks og svin.

Initiativtaker var altså Arcus'' egen destillatør, Halvor Heuch. Vi legger til at våre forslag til viner må sees som et alternativ til den som absolutt insisterer på å drikke vin. Vin innebærer en vanskelig kombinasjon, ettersom rettene som følger er bygget opp rundt juleaquaviten, og aquavitlikøren, i ønske om å fremme Norske tradisjoner.

Terrin på svineknoker, linser og shi-take sopp

50 g grønne linser
4 lettsaltede svineknoker
vann
20 g gulrot
20 g sellerirot
20 g purreløk
salt
2 ss friske urter
100 g shi-take sopp
1 fedd hvitløk
1 ss honning
½ dl aquavit
1 savoy kålhode
smør til steking

Linsene legges i vann natten over.
Kok knokene møre i vann og plukk kjøttet, Hod kjøttet varmt i noe av kraften.
Ta av litt av kokekraften og kok linsene møre i denne. Sil av overflødig kraft. Grønnsakene renses og kuttes i små terninger, freses møre og blanke i litt smør, skal ikke ta farge. Riv sopp i grove biter, varm en panne, tilsett smør, knust hvitløk og stek soppen slik at vann fordamper og soppen får en lett bruning, tilsett honning og aquavit og la det surre i et minutt.
Kok opp mengder med lettsaltet vann og forvell nok kål blader til å dekke en passe form ( ca 1 ½ liter ) kok bladene i 3 minutter og legg de så i rennende kaldt vann for avkjøling
Løft bladene ut av vannet når de er avkjølt og press ut vann med et kjøkken håndklede
eller kjøkken papir. Kle først formen med plastfilm, så kål blader ( kutt bort den tykke stilken på bladene )
Ta opp kjøttet av kraften, kok inn 3 dl av kraften til det gjenstår 3 ss. Bland kjøtt, grønnsaker, sopp og friske urter samt den innkokte kraften godt og fyll i formen, brett over kål slik at alt er dekket. Trekk over plast og sett på press. Avkjøl. Kjøttblandingen må være varmt når det legges i press for at terrinen skal holde sammen når den skjæres i skiver.

Eplekompott

5 syrlige epler
3 dl vann
5 ss sukker
2 dl hvitvin eddik
2 ss honning
2 ss snittet gressløk

Skrell epler og kutt i små terninger, kok opp skrell og vann, kok i 10 minutter og sil av. Sukker smeltes til lys karamell, tilsett eddik og kok til all veske er fordampet. Tilsett kokekraften fra eplene, honning og kok opp. Hell i eplebitene og kok til de er møre og blanke. Ta opp eplene og la dem avkjøle på et brett. Kok inn laken til sirup konsistens. Tilsett eplene, bland forsiktig og avkjøl. Ved servering vendes forsiktig gressløken inn.

Server terrinen i skiver, en skje eplekompott og en sprø salat smakt til med olje, salt, pepper, god eddik og evt. litt av kraften fra eplene.

Vinforslag:
Chablis 1998, Domaine de Vauroux (varenr 33322, kr. 130,00)
Chablis Domaine de Vauroux har gyllen gul farge. Duften har delikate mineraltoner og fint innslag av aprikos og epler. Vinen har flott syre og
smak av lime og røde vinterepler. Lag og elegant ettersmak med fine mineraltoner. Produsent: Domaine de Vauroux
Druetype 100% Chardonnay
 
Grillet Fennikel- og Koriander-gravet laks
servert varm med grønnsaker,
selleri- og mandel potetmos, og sennep-kremsaus

Laks: (600 g ren fiskefilet til 4 personer)
50 - 50 % salt sukker
30 g blanding pr kilo laks
nykvernet hvit pepper (ca 1 ts per side laks)
knust koriander
fersk koriander
tynne skiver av fennikel
litt aquevit

Benfri filet av laks strøes med krydder, koriander, fennikel og noen dråper aquavit. Dekkes med plast, legg på lett press og settes 1 dag i kjøleskap.

Kuttes i ønsket størrelse, (ca 150 g per pax) og stekes / grilles ved sterk varme slik at en får en god steke skorpe samt at fisken er lett rosa i midten.

Sennep-kremsaus:

1 stk sjalottløk
1 ss smør
½ dl hvitvin
1 ss sterk grov sennep
½ ltr kyllingkraft / fiskekraft
1 dl fløte
Eventuelt litt maisenna
Salt
Pepper

Fres sjalottløk og smør, uten at det tar farge. Tilsett hvitvin og reduser til nesten all veske er fordampet. Tilsett sennep og kraft og kok inn til god smak. Tilsett fløte, kok opp og jevn med maisenna utrørt i vann (skal være litt tynn)
Smak til med salt og pepper, kjør glatt og luftig med stavmikser ved servering.

Tilbehør til hovedretten:

Mandelpotet- og Rotselleripurée

600 g mandelpotet
200 g rotselleri
100 g usaltet smør
1 dl fløte
salt
pepper

Mandelpotetene og rotselleri skrelles og kokes møre i usaltet vann, vann helles av, poteter og selleri dampes tørr.
Moses med en potet stapper. Fløte og smør tilsettes, røres inn til glatt pure, smakes til med salt og pepper
 

Grønnsaker

1 fennikel
50 g grønnkål
40 g gulrot
40 g kålrabi
40 g purreløk
vann
salt
25 g smør
litt friske urter ( for eksempel persille, gressløk, kjørvel )

Grønnsaker renses, kuttes i grove biter og kokes møre i lettsaltet vann tilsatt litt smør.
Strø på friske urter ved servering.

Server stekt fisk på toppen av pureen, grønnsaker og saus rundt.

Vinforslag:
Penfolds the Valleys Chardonnay 1997 (varenr 13706, kr. 155,40)
Penfolds the Valley har klar gyllengrønn farge, rik og sammensatt duft med innslag av fersken og melon, med integrerte eiketoner og aromaer fra
etterlagringen på bunnfallet. Vinen har en moden, rik og fyldig chardonnay-karakter med toner av smørmalt og velbalansert syrestruktur.
Ettersmaken er ren og lang med solid fruktkarakter. Produsent: Penfolds.
Druetyper: 100 % Chardonnay

Baba med Aquavit-marinert sitrussalat

Baba (12 store)
 
¼ vaniljestang
¾ dl melk
1 ¼ ss sukker
60 g smør
25 g gjær
4 egg
5 dl hvetemel
revet skall (kun det gule) av 2 sitroner
Litt smør til smøring av form
Bakepapir

Del vaniljestang på langs og skrap ut frø, kok opp melk, sukker, smør, vaniljestang og frø.
Avkjøl til lunken.
Tilsett hvetemel, egg, gjær og revet skall av sitroner i en kjøkken maskin. Hell i melkeblandingen og kjør til glatt røre / deig. Smør former, klipp til matpapir og legg i bunnen av formen. Dette for at det skal være enkelt å få babaen hel ut av formen etter steking. Settes på en lun plass, dekkes til og heves til dobbel størrelse, ca 45 minutter. Stekes i forvarmet ovn ved 175 grader i ca 15-20 minutter.
Avkjøles.
En rettsidet kaffe kopp går greit å bruke hvis man ikke har andre former.

Sitrussalat

Lake
1 del sukker
1 del vann
1 del frisk sitrus saft
Fersk vanilje ( ca 1 stang pr liter lake )

Assortert utvalg av sitrus: appelsin, grapefrukt, rosa grapefrukt, mandariner, lime & sitron.
Litt av skallet skrelles av med en skreller, kun det gule, og kuttes i tynne strimler, tilsettes i en kjele og dekkes med kaldt vann. Kok opp og la det koke i 1 minutt. Sil av vannet og gjenta prosessen 3-4 ganger, dette for å bli kvitt bitterstoffene i skallet.

Kok opp laken og tilsett delt og skrapet vaniljestang, frø fra stangen og det forvellede sitrus skallet. La koke i 20 minutter og avkjøl. Smak til med Aquavit.

Skall kuttes av sitrus frukten slik at alt det hvite er borte, kutt fine fileter mellom lagene i frukten slik at det gjenstår rent frukt kjøtt, legges i laken til marinering.

Etter en time siles laken av, ta vare på laken, den skal brukes.

Baba taes ut av form og settes i en bakk med så lite plass til overs som mulig, dette på grunn av at laken fra sitrusen skal helles over slik at babaen er dekket. Varm lake til kald baba eller kald lake til varm baba. Kaken skal være gjennomdynket av lake.

Server babaen lun med sitrussalat ved siden og gjerne hjemmelaget iskrem eller pisket fløte.

Vinforslag:
Penfolds Botrytis Semmilòn 1998 (varenr 33325, kr. 104,00 - ½-flaske)
Denne søte vinen kommer fra Riverina i New South Wales. Druene har vært angrepet av "pourriture noble", eller edel forråtnelse. Vinen har intens gyllen farge, flotte aromaer av honning, melon og fersken. Stor fylde og flott balanse mellom syre og sødme. Serveres lett avkjølt. Søt.
Produsent: Penfolds.
Druetype: 100 % Semillion

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør
Ukens drink

Gi Irishen en luksuriøs norsk smak med akevittlikør

Irish Coffee kommer til å bli norsk for alltid etter denne som er basert på akevittlikøren Luksuskarsk som har smak av så vel hasselnøtt som kaffe. Prøv også vrien på Espresso Martini.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen
+
Tester
35 modne viner testet spesialpolnovember 2024

Imponerende vellagrede bobler, men også en perle som denne burgunderen

Dyrt, men likevel godt priset, siden både champagne og burgundere blir stadig dyrere. Det har likevel vært mulig å finne noen riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin
+

Her finner du novemberutgaven 2024 av Apéritif magasin

Bli med til Bar Amour i Oslo, Henriot i Champagne, Sassicaia i Bolgheri. Samt ikke minst Campania, Sicilia og Bangkok.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Francesco Marzola er Europas 7. beste

Etter å ha deltatt i Best Sommelier of Europe, Africa & Middle-East ble det en sjuende plass for Francesco Marzola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av
Matkurs og vinkurs
Vinmesse i Oslo 10. mars

Vinosus 2025 - Vinmessen du ikke vil gå glipp av

Bli med på vinmessen hvor du kan smake flere hundre viner fra over 50 forskjellige produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver
+
Tester
Test av 50 Beaujolais nouveau 2024

Selv fra drittåret 2024, kommer gode beaujolais nouveau-utgaver

2024 er ikke det beste utgangspunktet for årets nye vin, men vi har plukket ut de beste for feiringen som starter torsdag 21. november.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her