Giftmanet blir festmat

Den giftige dypvannsmaneten Periphylla Periphylla kan bli festmat.
Redaksjonen
20 November 2008 - 19:30

Maneten er stor, klissete og har tolv giftige fangarmer. Den er i stand til å lamme fisk som veier fem kilo. Snart kan den havne på norske restaurantbord.
 
Det er firmaet Su San på Frøya og SINTEF-forskeren Kesheng Wang som jobber med å lage festmat av kjempemaneten.
 
Dyr mat
I Kina har folk spist maneter i flere tusen år, og maneter er ofte det dyreste på menyen. Kineserne mener at manetkjøtt gir vakker hud og er sunt for blodet. Kjøttet er dessuten fullt av proteiner og mineraler.
 
Periphylla Periphylla er en dyphavsmanet som ikke tåler lys. Den lever på flere hundre meters dyp, men svømmer opp mot overflaten om natten. Så synker den gjennom vannlagene, og gjentar samme prosess hele livet.
 
Mye vann
Fangarmene kan selvsagt ikke spises, og er det første som må fjernes om maneten skal spises. Så blir maneten vasket og tilsatt et stoff som heter alum. Dette stoffet fjerner giften. Deretter blir maneten saltet for å trekke ut vannet. Hele 95 prosent av manetens kropp er vann.
 
Når saltet så er børstet vekk er maneten klar til å spises. Da kan den bli menneskemat. Den trenger ikke kokes eller stekes, maneten kan strimles rett i en salat, for eksempel.
 
Utfordring
Utfordringen Su San har, er å finne gode måter å fange maneten på uten å ta med fisk i samme trål.
 
På den annen side viser undersølkelser fra Lurefjorden i Hordaland at det er lite fisk der maneten er. Årsaken er sannsynligvis at maneten tar maten fisken vanligvis spiser.
 
Su San Norway undersøker i et pilotprosjektet om det kan være mulig å snu et miljøproblem til en kommersiell ressurs.
 
I så fall er det ikke lenge før giftige maneter havner hos norske restauranter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering
Dagens rett

Ribbe er en så spennende råvare at den bare ber om eksperimentering

Her får du en deilig ribbe med alternative, men like fullt spennende smaker - prøv den du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten
Ukens kake

En slik dessert gjør suksess på nyttårsfesten

Den er både lett og lage - i god tid i forveien - og perfekt porsjonert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene
+
Godbiter i pollisten

Siste innspurt før nyttårsfeiringen – gå for en av disse champagnene

Dette er de beste champagnekjøpene i basis – fire helt forskjellige champagner som alle byr på solid valuta for (omtrent) det samme pengebeløpet

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis
Dagens rett
Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Gi pinnekjøttet en omgang på thaivis

Har du fortsatt pinnekjøtt som ikke er spist, har du kanskje lyst å prøve en helt annen vri. Prøv denne oppskriften. da vel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol
+
Ukens vin

I siste liten? Denne lekkerbiskenen til julematen finnes på 104 pol

Denne 6 år gamle rieslingen kommer til å gjøre suksess til alle juleukas måltider.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her