Godbiter i pollisten
Gi skreimåltidet er skikkelig løft med disse vinene

Gi skreimåltidet er skikkelig løft med disse vinene

Mens burgundere er blitt for dyre for de fleste, er fortsatt topp chablis gode kjøp, som med disse nykommerne.
24 Februar 2021 - 13:45
  Foto: Marie-George Stavelot

Som om ikke det norske markedet er mettet med chablis? Vel, når chablis smaker så bra som dette, er det fortsatt rom for flere.

  Foto: Marie-George Stavelot

Schaller Vau de Vey Chablis Premier Cru 2019 og Schaller Chablis Vieilles Vignes 2019 gjør begge en veldig god jobb til vinterens vakreste eventyr, nemlig når skreien kommer på bordet.

Mens den første er en premier cru, og dermed med større potensial for både munnfølelse og lagring, er den andre ikke langt unna takket være godt voksent plantemateriale.

Vi snakker om to viner som til fulle viser hvor mye smak som er mulig å få ut av kombinasjonen chardonnay og Chablis’ jordsmonn, selvsagt utenom grand cru-ene og noen av de kraftigste premier cru-ene.

Vau de Vey er en forholdsvis stor og svært bratt vinmark som ligger vest for Chablis by. Og er blant de nordligste premier cru-ene på denne siden av elven Serein. Den har et rykte for å være utfordrende og kjølig siden den ikke har noen beskyttelse for den kalde nordavinden. Selve navnet forteller om et fuktig sted; Vey het opprinnelig vadum på latin som betyr havbunn, og med temperaturøkningene og tilløp til hetebølger også i dette nordlige randsonen, er slike forhold faktisk av det gode i dag.

Vinmarkene dyrkes bærekraftig.

Som med alle andre premier cru-vinmarker er det den faktiske beliggenheten til parsellen som forklarer potensialet. Schallers parsell ligger i lieu-dit-et La Grande Chaume midt i skråningen og er sørøstvendt. Jordsmonnet er svært skrint og steinete med den berømte kimmerigdekalksteinen i bunnen. Elodie Schaller som er datteren i familien bak denne vinen, med pappa Laurent og broren Camille i vinkjelleren, forteller at i solfylte årganger blir vinen fra denne 0,5 hektar store parsellen ekstra god.

Laurent og Camille Schaller gikk solo i 2014. Foto: Marie-George Stavelot

Den ferdige vinen fra 2019 reflekterer dette. 2019 var et år med mye sol og tendenser til tørke, fullmoden frukt og forholdsvis lang vekstsesong, men uten at syrenivåene ble skadelidende. Avlingene ble naturlig lave på grunn av tørken. Dette antyder perfekte forhold for Vau de Vey og for en vin som skal legges til side.

Den andre chablisen får druer fra Schaller-familiens eldste parsell. Siden gamle vinstokker i Frankrike, ikke nødvendigvis er steingamle, men minst 35 år, er da også plantene som har gitt druer til denne vinen bare litt eldre, 41 år gamle. Men den sørøstre eksponeringen gir en langsom og balansert modning av druene, og det er denne harmonien som skinner gjennom. Siden deler av vinen er modnet i brukt eik, og resten har ligget på bunnfallet i ståltanker i 10 måneder, har vinen oppnådd ekstra fedme og munnfølelse fra denne behandlingen. Noe som den kler veldig godt. De gunstige forholdene i 2019 gjør sitt til at resultatet er blitt så godt.

Vinene modnes i 10 måneder i enten ståltanker eller fat.

Denne parsellen ligger langs veien mellom Chablis by og Préhy, et område som ifølge Elodie Schaller er kjent for å gi viner med uttalt mineralkarakter. Det er for øvrig i Préhy Schallers vinkjeller ligger. Den ble bygd i 2014 da familien tok farvel med La Chablisienne-kooperativet. Mens det var i nærheten av Préhy de dyrket druer før, har de gjennom de siste 10 årene ekspandert til så vel Vau de Vey som Vaucoupin som er deres andre premier cru. I dag har de til sammen 18,5 hektar fordelt på ulike deler av Chablis AOC.

Vinkjelleren ligger i Prehy.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake på både champagne, prosecco, cava, franciacorta, pet nat og crémant. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her