Som om ikke det norske markedet er mettet med chablis? Vel, når chablis smaker så bra som dette, er det fortsatt rom for flere.
Schaller Vau de Vey Chablis Premier Cru 2019 og Schaller Chablis Vieilles Vignes 2019 gjør begge en veldig god jobb til vinterens vakreste eventyr, nemlig når skreien kommer på bordet.
Mens den første er en premier cru, og dermed med større potensial for både munnfølelse og lagring, er den andre ikke langt unna takket være godt voksent plantemateriale.
Vi snakker om to viner som til fulle viser hvor mye smak som er mulig å få ut av kombinasjonen chardonnay og Chablis’ jordsmonn, selvsagt utenom grand cru-ene og noen av de kraftigste premier cru-ene.
Vau de Vey er en forholdsvis stor og svært bratt vinmark som ligger vest for Chablis by. Og er blant de nordligste premier cru-ene på denne siden av elven Serein. Den har et rykte for å være utfordrende og kjølig siden den ikke har noen beskyttelse for den kalde nordavinden. Selve navnet forteller om et fuktig sted; Vey het opprinnelig vadum på latin som betyr havbunn, og med temperaturøkningene og tilløp til hetebølger også i dette nordlige randsonen, er slike forhold faktisk av det gode i dag.
Som med alle andre premier cru-vinmarker er det den faktiske beliggenheten til parsellen som forklarer potensialet. Schallers parsell ligger i lieu-dit-et La Grande Chaume midt i skråningen og er sørøstvendt. Jordsmonnet er svært skrint og steinete med den berømte kimmerigdekalksteinen i bunnen. Elodie Schaller som er datteren i familien bak denne vinen, med pappa Laurent og broren Camille i vinkjelleren, forteller at i solfylte årganger blir vinen fra denne 0,5 hektar store parsellen ekstra god.
Den ferdige vinen fra 2019 reflekterer dette. 2019 var et år med mye sol og tendenser til tørke, fullmoden frukt og forholdsvis lang vekstsesong, men uten at syrenivåene ble skadelidende. Avlingene ble naturlig lave på grunn av tørken. Dette antyder perfekte forhold for Vau de Vey og for en vin som skal legges til side.
Den andre chablisen får druer fra Schaller-familiens eldste parsell. Siden gamle vinstokker i Frankrike, ikke nødvendigvis er steingamle, men minst 35 år, er da også plantene som har gitt druer til denne vinen bare litt eldre, 41 år gamle. Men den sørøstre eksponeringen gir en langsom og balansert modning av druene, og det er denne harmonien som skinner gjennom. Siden deler av vinen er modnet i brukt eik, og resten har ligget på bunnfallet i ståltanker i 10 måneder, har vinen oppnådd ekstra fedme og munnfølelse fra denne behandlingen. Noe som den kler veldig godt. De gunstige forholdene i 2019 gjør sitt til at resultatet er blitt så godt.
Denne parsellen ligger langs veien mellom Chablis by og Préhy, et område som ifølge Elodie Schaller er kjent for å gi viner med uttalt mineralkarakter. Det er for øvrig i Préhy Schallers vinkjeller ligger. Den ble bygd i 2014 da familien tok farvel med La Chablisienne-kooperativet. Mens det var i nærheten av Préhy de dyrket druer før, har de gjennom de siste 10 årene ekspandert til så vel Vau de Vey som Vaucoupin som er deres andre premier cru. I dag har de til sammen 18,5 hektar fordelt på ulike deler av Chablis AOC.
Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller
Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev
Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her
Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang. Den som venter på noe godt....