Garantert ren smak

Ingenting er mer irriterende enn å åpne en god flaske vin for så å oppdage at den er ødelagt av en forurenset kork. Enda verre er det hvis du gir bort en slik flaske, og spesielt hvis mottakeren ikke er særlig kjent med fenomenet. Gode relasjoner kan ødel
Aase E. Jacobsen
08 Desember 2003 - 12:34

Hvis du rynker på nesa over en vin med bruskork, kan du reflektere over følgende. I champagnehusenes kjellere ligger mangfoldige millioner flasker tettet med nettopp bruskork. Det er nemlig den foretrukne lukkemekanismen for champagne under den viktige annengjæringen, altså mens de verdifulle boblene og de karakteristiske autolysearomaene (gjærbakst, toast etc) dannes. Bruskorken sitter på flaskene i minst halvannet år, gjerne mye lengre.

Så hvis det er godt nok for champagne som prismessig overgår det meste av annen vin, så er skepsisen ganske ubegrunnet. Og er du fortsatt i tvil, bør du prøve Robin Woodhouse Crown Cap Red Mark II 2001 (46010) som ble tappet for halvannet år siden. Dette er en svært vellaget og genuin vin fra Basilicata i Italia, laget av et kooperativ i Venosa, under oppsyn av mannen som har gitt vinen navn, nemlig Robin Woodhouse. En engelskmann med bakgrunn fra vinbransjen som for 14 år siden flyttet til Italia, i første omgang Milano, og til slutt Puglia. Her har han utviklet sitt innovative vinkonsept som går ut på å lage gode viner av lokale druer, tappe dem i kvalitetsflasker som lukkes med bruskork. Crown Cap er bruskork på engelsk og dessuten navnet på konseptet som har fått stor oppmerksomhet etter lanseringen for to-tre år siden.

Red Mark II er laget av aglianico samt noe sangiovese og montepulciano. Dette er en klassisk drueblanding i Basilicata hvilket i kombinasjon med at det er brukt utvalgte råvarer sikrer genuinitet i den endelige vinen. Aglianico som kun trives i Basilicata og Campania, er en tøff drue med gode syrer og tanniner. De to andre druene er med på å mykne inntrykket noe og siden kun en fjerdedel er fatmodnet, er druenes særpreg intakt.

Dette er en vin som roper på litt rustikk mat, gjerne en kjøttgryte basert på de litt mindre edle stykningsdelene som har fått godgjøre seg (braisere heter det på fagspråket) i steikeovnen lenge. Syrene og tanninene i denne vinen elsker å bryne seg på slik mat. Men den kan med fordel nytes til lamme- eller svinekoteletter, en kraftig pastarett eller grillet kylling (dog ikke av den anorektiske typen). En ganske allsidig vin forutsatt at retten ikke er for delikat. Men at den trenger mat er hevet over enhver tvil.

Og så er den altså helt problemfri i hvert fall når det gjelder hvilke problemer en dårlig kork kan skape. Og siden nyere forskning har avlivet gamle myter om at naturkorken er viktig for vinens utvikling, kan du også lagre denne vinen. Aglianicos struktur borger for lagringsdyktighet selv om vinen ikke nødvendigvis blir så mye bedre, bare mer avrundet og med litt andre aromaer. Med bruskork behøver heller ikke flaskene ligge siden korken omslutter flaskemunningen veldig godt. En stor fordel for trangbodde og ikke minst for restaurantbransjen som kjøper vin kassevis. Enda en liten detalj er at det inni korken er en liten plastkork som du enkelt vipper ut og bruker til å sette i flasken hvis ikke hele innholdet brukes med en gang. Den sitter så tett at vinen godt kan stå et par dager uten å tape seg.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille denne vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her