Hvis du rynker på nesa over en vin med bruskork, kan du reflektere over følgende. I champagnehusenes kjellere ligger mangfoldige millioner flasker tettet med nettopp bruskork. Det er nemlig den foretrukne lukkemekanismen for champagne under den viktige annengjæringen, altså mens de verdifulle boblene og de karakteristiske autolysearomaene (gjærbakst, toast etc) dannes. Bruskorken sitter på flaskene i minst halvannet år, gjerne mye lengre.
Så hvis det er godt nok for champagne som prismessig overgår det meste av annen vin, så er skepsisen ganske ubegrunnet. Og er du fortsatt i tvil, bør du prøve Robin Woodhouse Crown Cap Red Mark II 2001 (46010) som ble tappet for halvannet år siden. Dette er en svært vellaget og genuin vin fra Basilicata i Italia, laget av et kooperativ i Venosa, under oppsyn av mannen som har gitt vinen navn, nemlig Robin Woodhouse. En engelskmann med bakgrunn fra vinbransjen som for 14 år siden flyttet til Italia, i første omgang Milano, og til slutt Puglia. Her har han utviklet sitt innovative vinkonsept som går ut på å lage gode viner av lokale druer, tappe dem i kvalitetsflasker som lukkes med bruskork. Crown Cap er bruskork på engelsk og dessuten navnet på konseptet som har fått stor oppmerksomhet etter lanseringen for to-tre år siden.
Red Mark II er laget av aglianico samt noe sangiovese og montepulciano. Dette er en klassisk drueblanding i Basilicata hvilket i kombinasjon med at det er brukt utvalgte råvarer sikrer genuinitet i den endelige vinen. Aglianico som kun trives i Basilicata og Campania, er en tøff drue med gode syrer og tanniner. De to andre druene er med på å mykne inntrykket noe og siden kun en fjerdedel er fatmodnet, er druenes særpreg intakt.
Dette er en vin som roper på litt rustikk mat, gjerne en kjøttgryte basert på de litt mindre edle stykningsdelene som har fått godgjøre seg (braisere heter det på fagspråket) i steikeovnen lenge. Syrene og tanninene i denne vinen elsker å bryne seg på slik mat. Men den kan med fordel nytes til lamme- eller svinekoteletter, en kraftig pastarett eller grillet kylling (dog ikke av den anorektiske typen). En ganske allsidig vin forutsatt at retten ikke er for delikat. Men at den trenger mat er hevet over enhver tvil.
Og så er den altså helt problemfri i hvert fall når det gjelder hvilke problemer en dårlig kork kan skape. Og siden nyere forskning har avlivet gamle myter om at naturkorken er viktig for vinens utvikling, kan du også lagre denne vinen. Aglianicos struktur borger for lagringsdyktighet selv om vinen ikke nødvendigvis blir så mye bedre, bare mer avrundet og med litt andre aromaer. Med bruskork behøver heller ikke flaskene ligge siden korken omslutter flaskemunningen veldig godt. En stor fordel for trangbodde og ikke minst for restaurantbransjen som kjøper vin kassevis. Enda en liten detalj er at det inni korken er en liten plastkork som du enkelt vipper ut og bruker til å sette i flasken hvis ikke hele innholdet brukes med en gang. Den sitter så tett at vinen godt kan stå et par dager uten å tape seg.