Gallo sliter med TCA-problemer

Gallo of Sonoma, en av verdens aller største vinprodusenter, bekrefter at de for tiden sliter med TCA (trikloranisol) i sitt vinanlegg i Dry Creek Valley. TCA er den samme kjemiske komponent som medfører en ødelagt vins karakter i korkete viner.
Redaksjonen
05 November 2003 - 01:00

Anlegget i Dry Creek Valley produserer omlag 25 millioner flasker fordelt på 90 av Gallos viner. Oppdagelsen av TCA medfører at produkter som basisserien Gallo of Sonoma, Rancho Zabaco, Frei Ranch (nå kalt Frei) samt Marcelina-vinene er berørt.

Peter Vella, visepresident for Gallos vinproduksjon, uttaler at eksterne tester utført for Gallo viser funn av TCA i flere av vinene. Deriblant Frei Ranch Cabernet Sauvignon 1999. Mengdene er likevel langt under det nivået de fleste mennesker kan oppdage. TCA innebærer heller ingen helserisiko.

Vella sier videre at Gallo ikker er alene om å ha ukontrollerte funn av TCA. Beaulieu Vineyard, Chalone og Hanzell meddeler at også de har forekomster av TCA i sine vinkjellere (og viner).

Gallo mistenker nå at klorin-baserte produkter er benyttet i desinfiseringsrutinene for vinanlegget. Når klorin kommer i kontakt med vin og jord, kan kombinasjonen meget vel utvikle TCA.
- Skal man sette fingeren på kilden, er dette det mest sannsynlige og en forferdelig høy pris å betale for å holde produksjonen ren, sier Vella.

Fet var det amerikanske vinmagasinet Wine Spectator som i sine blindsmakinger i 2002 først oppdaget TCA i viner fra Gallo. Siden den gang er TCA oppdaget i 35 av 75 Gallo-viner testet av WS. TCA uttrykker en litt muggen duft, evt. jordlig/kalket bitterhet og/eller t vinen smaker grønn og strippet for smak.

Etter oppdagelsen har Gallo sluttet å benytte klorin i renholdet. Prøver viser at mengden TCA nå er på vei nedover, men om man vil bli fri for problemet er usikkert.

Les mer her

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir torsken festfin
Dagens rett
Torsk med tapenade og lune tomater

Slik blir torsken festfin

Følg denne oppskriften, så blir den så smaksrik som torsk kan bli.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Billig-champagne som skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Billig-champagne som skiller seg ut

Den er nemlig laget med alle de sju tillatte druesortene i Champagne. Og ordet billig bør stå i anførselstegn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste chianti under 200 kroner
+
Ukens vin

Beste chianti under 200 kroner

Den koster sågar bare 149,90 og overgår det meste i dette prissjiktet, uansett opprinnelse. Den kommer dessuten fra et middelalderslott.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Håvard Werkland nådde nesten pallen i årets Bocuse d'Or

En fjerdeplass og prisen for beste tallerkenrett føyer Håvard Werkland og det norske teamet inn i en god norsk tradisjon med å gjøre det veldig godt i Bocuse d'Or - verdens tøffeste kokkekonkurranse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen
+
Tester
Nyheter spesialpol øl mjød og sider januar 2025

Spesialpol øl: Gå for en fransk saison til vintermenyen

Eller land på en klassisk engelsk bitter med rene, tydelige smaker og stor drikkbarhet.To supre valg blant nyhetene på spesialpolet i januar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her