Fyll opp kjelleren

Denne ultraklassiske snart 17 år gamle tyske rieslingen koster ikke mer enn en helt ok hvitvin. Et sjeldent kupp som neppe kommer igjen.
Aase E. Jacobsen
12 Juni 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For i kjelleren til Freiherr Langwerth von Simmern i Rheingau er det nå ikke lenger noen gamle årganger igjen. Hattenheimer Mannberg Riesling Spätlese Halbtrocken 1991 (56092) er til å få tårer i øynene av, ikke bare av gjensynsglede, men også fordi den til fulle demonstrerer hvor elegant Rheingau-riesling utvikler seg.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Fantastisk matvin
Den snart 17 år gamle vinen er imidlertid langt fra moden i vanlig forstand. Fargen er gulgrønn, som for en helt ung vin, og aromabildet er heller ikke veldig preget av alderen.

Riktignok er petroleumspreget merkbart, men den deilige lime- og eplekarakteren, samt innslaget av jordsmonnstoner som røyk og mokka, gjør at den ikke blir for uttalt. Syrefriskheten er strålende og lengden, ja den tar nesten ikke slutt. En drøm til gode retter med alt fra hummer med kremet saus eller breiflabb med skalldyrsaus til lyst kjøtt i godt lag.

Kun Norge og Sverige
Og drikk for all del ikke alt opp nå, men sørg for å ha noen flasker, for denne vinen tåler fortsatt 10-15 år til.

Den er av typen halbtrocken, hvilket betyr at den hadde 16 gram restsukker da den ble tappet. I løpet av disse årene er sødmen delvis "spist opp", og vinen oppleves som vesentlig tørrere. Halbtrocken (>13 g restsukker/l) er etter manges mening minstekravet til restsødme for at en riesling av dette kaliberet skal kunne leve riktig lenge.

Grunnen til at det fortsatt finnes slike perler er at disse flaskene har ligget gjemt og nesten glemt i Langwerth von Simmerns kjellere siden de ble tappet.

Det finnes knapt marked for vellagrete tyske viner lenger. Hjemmemarkedet vil ikke ha dem, og det til tross for at vinmarken Mannberg i Hattenheim er en av de virkelige perlene i det østre Rheingau.

I dag er det visstnok bare vi her nord som fortsatt setter pris på edel vare. Derfor kan vi oppleve slike kupp som dette både på polet og "systemet".

Kvalitetsløft
Langwerth von Simmern har gjennom innsatsen til dagens friherrepar, Georg-Reinhard og Andrea, løftet kvaliteten på denne veldig tradisjonsrike vingården som har så å si bare grand cru-vinmarker. Og de to siste årgangene er imponerende tatt prisene i betraktning.

Tilgjengelig i Norge finnes både representanter for den moderne tørre typen og den mer klassiske halvtørre. Samtlige med et raffinement som lover godt for fremtidige godbiter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen
+

Sketch: En gastronomisk destinasjon hvor The Lecture Room & Library er juvelen i kronen

På The Lecture Room & Library i London er Johannes Nuding kjøkkensjef - og den andre østerrikeren i historien som har oppnådd full Michelin-pott. Og en sann disippel av mentoren Pierre Gagnaire.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet
+
Godbiter i pollisten

Sjekk ut denne prisgunstige pinot noiren neste gang du er på polet

For den har fast plass og er et virkelig godt kjøp i ny årgang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône
+
Ukens vin

Vinkupp: Forfriskende og fyldig økologisk hvitvin fra Rhône

Den har en veldig gunstig pris, og kommer også i en rød utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Moden barbaresco til knallpris
+
Godbiter i pollisten

Moden barbaresco til knallpris

11 og 8 år gammel vin til rundt 500-lappen og som holder mange år til, er svært velkommen var i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen
+
Ukens vin

Herlig gjensmak av denne tidligere så populære vinstilen

Den er laget slik valpolicella skal smake – saftig, leskende, tørr og med moderat alkohol.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. april

Begrenset antall billetter: Bli kjent med chardonnay

Dette vil du ikke gå glipp av! Smak på seks flotte viner laget med samme drue, men fra ulike land og vinregioner. Klarer du å finne din favoritt – eller kanskje oppdager du flere?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Disse boksvinene er best blant 210 testet
+
Tester
Pappvin til påsken 2025 - 210 bokser vurdert

Disse boksvinene er best blant 210 testet

Når boksvinene er av så god kvalitet som disse, kan du faktisk trygt velge dette bærekraftige formatet. Valget av vin i boks handler ikke lenger med at den er lett å putte i feriebagasjen. Men det er mange feller å gå i.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her