Gazpacho er identisk med fattigmannssuppa som har fått et nytt og celebert liv hos verdens fremste kjøkkensjefer. Alle lovpriser nemlig denne smakfulle og supersunne suppa som nærmest er blitt symbolet på det sørspanske kjøkken.
I Andalusia som er dens hjemsted, heter det at gazpacho aldri gir fordøyelsesbesvær, og det er lett å forstå når vi studerer ingredienslisten. Tomater, daggammelt brød, agurk, paprika, hvitløk, olivenolje, eddik og krydder.
Best med morter, men blender er også ok
Hver og en av ingrediensene må imidlertid være av beste kvalitet for å oppnå et godt resultat, særlig er det kritisk for tomatene, oljen og eddiken. Ikke nok med at suppa er laget av de sunneste råvarer, de samme serveres som tilbehør, skåret i små biter. Det antas derfor at navnet er avledet av det latinske for bit, nemlig caspa.
Gazpacho antas å ha røtter helt tilbake til maurertiden, men da måtte den være laget med andre ingredienser siden både tomater og paprika kom til Spania fra den nye verden.
Selv om gazpacho også finnes som i varme utgaver, er det den kalde som er mest berømt. Med sommertemperaturer opp mot 40 er det ikke rart at den obligatoriske suppa måtte serveres kald. Gazpacho kalles også flytende salat siden ingrediensene alltid er ukokte.
Som for en rekke andre tradisjonelle spanske retter, lages gazpacho ved hjelp av en morter. Det vil si at alt knuses for hånd til fin mos. Det er tungt arbeid for oss moderne bymennesker som bare anstrenger oss når vi er i treningsstudio.
Men så trenger du heller ikke bruke en morter så lenge du har en blender eller food processor tilgjengelig. Det er umulig å oppnå like godt resultat for hånd, for en gazpacho er mest delikat når den er helt finmost.
På samme måte som suppe er perfekt turmat om vinteren, er gazpacho perfekt som det sentrale element i en piknik, selvsagt medbrakt i termos.
Her er våre forslag til hva du kan ha med på pikniken
Vi nøyer oss imidlertid ikke bare med å servere tomat- og paprikabiter til, men fyller mye godt i praktiske plastbokser som arrangeres utover piknikpleddet:
Oliven av begge kulører, spekeskinke og chorizo eller annen spekepølse i terninger, brødterninger stekt i olje og hvitløk og hardkokt egg i båter. Saltmat er faktisk som skapt for gazpachoens kjølende friskhet.
Drink eller saus av restene
Hvis du har med en klunk vodka, kan de tøffeste blande sin egen maria sangria eller sangrita ved å ta 3 deler gazpacho og en del vodka og røre ut med en pinne laget av agurk! Helse i om ikke hver dråpe så i alle fall tre av fire.
Du finner flere oppskriften på sangrita her
Og blir det suppe til overs, er den perfekt å bruke som tomatsaus til pastaen eller som saus, enten kald eller varm, til så vel dampet som stekt eller grillet fisk eller lyst kjøtt. Det lønner seg altså å ha en mugge med gazpacho stående i kjøleskapet også fordi det er en deilig og styrkende morgendrikk som alternativ til søt juice.
Vann, øl eller vin?
Selv om suppa i seg selv er tørsteslukkende, vil vi gjerne ha noe å drikke til. Vann er selvsagt perfekt særlig hvis du skal sykle. Satser du på kollektiv transport, kan du godt unne deg noe alkoholholdig til.
Drikkefølge er lettere å finne til en kald suppe enn til en som skal serveres varm. Pikniksettingen lager ytterligere begrensinger både når det gjelder frakt, kjøling og servering. Uansett gjelder det å satse på øl eller enklere viner som tåler å bli fraktet på ryggen.
Gode ølalternativer er et hveteøl som St. Pierre White Belgian Abbey Beer - som er tappet i alu-boks og derfor er lett å holde kald.
Boksvin er ideelt for pikniken, særlig hvis det er mange rundt pleddet. Hvit eller rosa vin passer best. Men da er det viktig å passe på temperaturen. Lunken boksvin er ikke godt.
K.H.Schneider In the Mood for Rosé trocken er en av beste rosévinene i boks denne sommeren. Topp matvin. På den mer fruktige og lettdrikkelig siden er M. Chapoutier Côtes-du-Rhône Belleruche Rosé som også gjør en god jobb til den kalde suppa.
På den hvite siden er Meinklang Heideboden Grüner Veltliner et godt alternativ, den finnes også som 1,5 liters pose, Meinklang Grüner Veltliner som er perfekt for pilniken.
Et enda friskere og kanskje enda bedre alternativ, er Ca'Rugate Soave Classico San Michele. En fruktig og god vin som har piknikvennlig skrukork.